Orlogsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Orlogsmuseet
Naval Museum Copenhagen.jpg
Søkvæsthuset hvor Orlogsmuseet havde til huse.
Generelle informationer
Type Militærhistorie
Adresse Overgaden oven Vandet 58, København K
Grundlagt 1894
Nedlagt 1. januar 2016

Orlogsmuseet var Danmarks flådehistoriske museum. Det lå på Christianshavn i København, og havde til huse i SøkvæsthusetOvergaden oven Vandet 58. Museets behandlede den danske flådes historie, udvikling og udfordringer fra oprettelsen i starten af 1500-tallet og frem.

Søetatens og Søværnets historie fortaltes blandt andet ved hjælp af museets store samling af skibsmodeller og andre modeller med relation til Danmarks søkrigshistorie. Herudover formidledes historien med store tableauer af ikoniske søslag i dansk krigshistorie blandt andet Slaget ved Stevns 1. juli 1677 og Slaget på Reden 2. april 1801. Endelig fandtes der en model i fuld størrelse af styrhuset fra en missiltorpedobåd af Willemoesklassen samt et interiør fra en Ubåd af Narhvalenklassen.

I museets kælder var der et specielt børnemuseum, hvor børnene kunne få en fornemmelse af, hvordan livet på et orlogsskib formede sig, og museets skoletjeneste havde tilbud til alle klassetrin.

I 2004 blev Orlogsmuseet lagt sammen med TøjhusmuseetSlotsholmen. Disse blev sammen med Museumsskibene på Holmen til Statens Forsvarshistoriske Museum. Pr. 1. januar 2014 blev Orlogsmuseet, Tøjhusmuseet og Museumsskibene på Holmen en del af Nationalmuseet. 1. januar 2016 blev Orlogsmuseet nedlagt som et selvstændigt museum, hvorefter dets samlinger blev overført til Tøjhusmuseet, fra 2018 Krigsmuseet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Skibet Phoenix, der var det første som blev bygget efter England stjal flåden.

Orlogsmuseets samlinger havde et omtumlet liv. De tidligste dele af samlingerne var dele af det kongelige modelkammer, også omtalt som den historiske modelsamling. Modelsamlingen kan dateres helt tilbage til 1600-tallet, hvor man begyndte at bygge detaljerede modeller af skibe, eller detaljemodeller af vigtige dele eller tilbehør. I 1773 opstilledes samlingen på Gammelholm i København. I 1862 genopstilles samlingen efter en omtumlet tid med brand i 1795, og overfald af englænderne i 1807. Omkring 1880’erne genopstod interessen for skibsmodeller – såvel modeller af nye skibe, som af ældre fartøjer. Grundet den nye interesse blev der bygget et hus til samlingen på Holmen i 1894. I 1940 evakueredes samlingen af frygt for at den ville gå til ved et eventuelt tysk angreb på flådestationen, og da besættelsen ophørte, var samlingens hus benyttet til andre formål.

Orlogsmuseet blev oprettet som et reelt, selvstændigt museum i 1957, på foranledning af den daværende chef for Søværnet, Viceadmiral A.H. Vedel. Ved oprettelsen fik museet lov til at have et midlertidigt udstillingsrum i Skt. Nikolai kirkebygning i København, og de udstillede genstande var udlånt fra Søværnet.[1]

I 1974 åbnedes en filial af museet på Valdemar Slot på Tåsinge, med primært fokus på den danske søhelt Admiral Niels Juel, som ejede Valdemar Slot i midten af 1600-tallet.[2] I 1978 blev det midlertidige udstillingslokale i Skt. Nikolai kirkerum lukket, og udstillingen blev flyttet til bygningen på Quinti Lynette i København. I 1984 stilles Søkvæsthusets Bådsmandstrædefløj til rådighed for museet. Det tog nogle år at indrette bygningen til museum, og udstillingen åbnede først den 4. oktober 1989, på årsdagen for Slaget i Køge Bugt 1710.[3] Filialmuseet på Valdemar Slot lukkede i 1985.

I 2004 blev Orlogsmuseet lagt sammen med Tøjhusmuseet. De to museer kom sammen til at lyde navnet Statens Forsvarshistoriske Museum. I praksis var der dog stadig tale om to fysisk adskilte museer, idet Tøjhusmuseet med fokus på hæren lå i det gamle tøjhus på Slotsholmen. Statens Forsvarshistoriske Museum blev nedlagt 1. januar 2014, hvorefter de to museer blev underlagt Nationalmuseet. Året efter besluttede Nationalmuseet imidlertid at lukke Orlogsmuseet som et selvstændigt museum pr. 1. januar 2016. Dets samlinger blev så flyttet til Tøjhusmuseet i løbet af 2016. Tanken var at man på den bedre kunne formidle sammenhængen mellem søkrig og landkrig.[4] Tøjhusmuseet skiftede efterfølgende navn til Krigsmuseet i juli 2018.[5]

Museets samlinger[redigér | rediger kildetekst]

12 punds kanon fra 1730.

Kernen i Orlogsmuseets samlinger var den unikke historiske modelsamling, som kan dateres tilbage til slutningen af 1600-tallet. Den ældste riggede skibsmodel i museets samling var modellen af et unavngivet skib med en buste på agterspejlornamentet, som ligner den Dansk-Norske søhelt Niels Juel. Modellen kan dateres til midten af 1660’erne. Samlingen bestod af flere hundrede store og små modeller. Der var alt fra fuldriggede modeller af linjeskibe over modelhavne til detaljemodeller af kunstige klipper. Fælles for modellerne var at de var smukt og unikt håndværk med en enorm detaljerigdom. Modellerne blev brugt som en slags ”konstruktionstegninger” og blev derfor bygget i nøjagtig skala.

Ud over de historiske modeller havde museet erhvervet flere moderne modeller af nyere orlogsskibe (heriblandt en model af et fleksibelt støtteskib af Absalon-klassen), og herudover bestod museets udstillinger og samlinger af en stor mængde våben, uniformer, navigationsudstyr og værktøj til skibsbygning og -reparation. Endelig fandtes der mange kustværker om Orlogsflåden i museets udstillinger: Kunstværker af Christian Mølsted, T.E. Lønning, Anton Melbye, Søren Brunoe samt ikke mindst enkelte tegninger af C.W. Eckersberg brugtes til at formidle Orlogsflådens historie.

I skolernes ferier var der ofte fægteshow eller andre optrædener i museets kanonkælder eller på områdets legeplads. Museet havde ligeledes en skoletjeneste med maritime forløb for alle klassetrin fra 1. klasse og op. Endelig var der et stort legerum/børnemuseum i museets kælder. Her kunne børn i alle aldre lege på den store skibsmodel, lade kanoner, og lære en masse om strabadserne til søs i 1700-tallet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Statens Forsvarshistoriske Museum – Orlogsmuseet – Info – Museets historie". Arkiveret fra originalen 9. juni 2011. Hentet 8. april 2011. 
  2. ^ Valdemars Slot – Admiral Niels Juel
  3. ^ "Iver Huitfeldt – Slaget i Køge Bugt". Arkiveret fra originalen 9. juni 2012. Hentet 8. april 2011. 
  4. ^ Orlogsmuseet flytter til Tøjhusmuseet, Nationalmuseet, 1. november 2015.
  5. ^ Tøjhusmuseet skifter navn. TV 2. Hentet 2/7-2018

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°40′26.9″N 12°35′41.2″Ø / 55.674139°N 12.594778°Ø / 55.674139; 12.594778