Orlogsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Orlogsmuseet
Naval Museum Copenhagen.jpg
Orlogsmuseet
Generelle informationer
Type Militærhistorie
Adresse Overgaden oven Vandet 58, København K
Grundlagt 1894
Eksterne henvisninger
Orlogsmuseet.dk

Orlogsmuseet er Danmarks flådehistoriske museum. Det ligger på Christianshavn i København, og har til huse i SøkvæsthusetOvergaden oven Vandet 58. Museets behandler den danske flådes historie, udvikling og udfordringer fra oprettelsen i starten af 1500-tallet til i dag.

Søetatens og Søværnets historie fortælles blandt andet ved hjælp af museets store samling af skibsmodeller og andre modeller med relation til Danmarks søkrigshistorie. Herudover formidles historien med store tableauer af ikoniske søslag i dansk krigshistorie blandt andet Slaget ved Stevns 1. juli 1677 og Slaget på Reden 2. april 1801. Endelig findes der en model i fuld størrelse af styrhuset fra en missiltorpedobåd af Willemoesklassen samt et interiør fra en Ubåd af Narhvalenklassen.

I museets kælder er der et specielt børnemuseum, hvor børnene kan få en fornemmelse af, hvordan livet på et orlogsskib formede sig, og museets skoletjeneste har tilbud til alle klassetrin.

I 2004 blev Orlogsmuseet lagt sammen med TøjhusmuseetSlotsholmen. Disse blev sammen med Museumsskibene på Holmen til Statens Forsvarshistoriske Museum. Pr. 1. januar 2014 blev Orlogsmuseet, Tøjhusmuseet og Museumsskibene på Holmen en del af Nationalmuseet. I 2015 blev det offentliggjort, at museet fra 2016 skal dele adresse med Tøjhusmuseet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skibet Phoenix, der var det første som blev bygget efter England stjal flåden.

Orlogsmuseets samlinger har haft et omtumlet liv. De tidligste dele af samlingerne var dele af det kongelige modelkammer, også omtalt som den historiske modelsamling. Modelsamlingen kan dateres helt tilbage til 1600-tallet, hvor man begyndte at bygge detaljerede modeller af skibe, eller detaljemodeller af vigtige dele eller tilbehør. I 1773 opstilledes samlingen på Gammelholm i København. I 1862 genopstilles samlingen efter en omtumlet tid med brand i 1795, og overfald af englænderne i 1807. Omkring 1880’erne genopstår interessen for skibsmodeller – såvel modeller af nye skibe, som af ældre fartøjer. Grundet den nye interesse blev der bygget et hus til samlingen på Holmen i 1894. I 1940 evakueredes samlingen af frygt for at den ville gå til ved et eventuelt tysk angreb på flådestationen, og da besættelsen ophørte, var samlingens hus benyttet til andre formål.

Orlogsmuseet blev oprettet som et reelt, selvstændigt museum i 1957, på foranledning af den daværende chef for Søværnet, Viceadmiral A.H. Vedel. Ved oprettelsen fik museet lov til at have et midlertidigt udstillingsrum i Skt. Nikolai kirkebygning i København, og de udstillede genstande var udlånt fra Søværnet.[1]

I 1974 åbnedes en filial af museet på Valdemar Slot på Tåsinge, med primært fokus på den danske søhelt Admiral Niels Juel, som ejede Valdemar Slot i midten af 1600-tallet.[2] I 1978 blev det midlertidige udstillingslokale i Skt. Nikolai kirkerum lukket, og udstillingen blev flyttet til bygningen på Quinti Lynette i København. I 1984 stilles Søkvæsthusets Bådsmandstrædefløj til rådighed for museet. Det tog nogle år at indrette bygningen til museum, og udstillingen åbnede først den 4. oktober 1989, på årsdagen for Slaget i Køge Bugt 1710.[3] Filialmuseet på Valdemar Slot lukkede i 1985.

I 2004 blev Orlogsmuseet lagt sammen med Tøjhusmuseet. De to museer kom sammen til at lyde navnet Statens Forsvarshistoriske Museum.

Museets Samlinger[redigér | redigér wikikode]

Kernen i Orlogsmuseets samlinger er den unikke historiske modelsamling, som kan dateres tilbage til slutningen af 1600-tallet. Den ældste riggede skibsmodel i museets samling er modellen af et unavngivet skib med en buste på agterspejlornamentet, som ligner den Dansk-Norske søhelt Niels Juel. Modellen kan dateres til midten af 1660’erne. Samlingen består af flere hundrede store og små modeller. Der er alt fra fuldriggede modeller af linjeskibe over modelhavne til detaljemodeller af kunstige klipper. Fælles for modellerne er at de er smukt og unikt håndværk med en enorm detaljerigdom. Modellerne blev brugt som en slags ”konstruktionstegninger” og er derfor bygget i nøjagtig skala.

Ud over de historiske modeller har museet erhvervet flere moderne modeller af nyere orlogsskibe (heriblandt en model af et fleksibelt støtteskib af Absalon-klassen), og herudover består museets udstillinger og samlinger af en stor mængde våben, uniformer, navigationsudstyr og værktøj til skibsbygning og -reparation. Endelig findes der mange kustværker om Orlogsflåden i museets udstillinger: Kunstværker af Christian Mølsted, T.E. Lønning, Anton Melbye, Søren Brunoe samt ikke mindst enkelte tegninger af C.W. Eckersberg bruges til at formidle Orlogsflådens historie.

Museet i Dag[redigér | redigér wikikode]

Udstillingerne er stadig baseret på Den Historiske Modelsamling og nyere modeller, men derudover formidles den danske flådes historie med dioramaer, tableauer, mock-ups (del-modeller af tidligere orlogsskibe i fuld størrelse), våben, uniformer, historiske kort og mange andre genstande.

I skolernes ferier er der ofte fægteshow eller andre optrædener i museets kanonkælder eller på områdets legeplads. Museet har ligeledes en skoletjeneste med maritime forløb for alle klassetrin fra 1. klasse og op. Endelig er der et stort legerum/børnemuseum i museets kælder. Her kan børn i alle aldre lege på den store skibsmodel, lade kanoner, og lære en masse om strabadserne til søs i 1700-tallet.

Orlogsmuseets flytning 2016[redigér | redigér wikikode]

Den nævnte omtale af museets udstillinger gjaldt frem til 30. december 2015. Herefter blev museet lukket, med planlagt genåbning i Tøjhusmuseets lokaler i august 2016.[4]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′26.9″N 12°35′41.2″Ø / 55.674139°N 12.594778°Ø / 55.674139; 12.594778