Ormen hin Lange

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ormen hin Lange af Halfdan Egedius.
Ormen hin Lange på frimærke fra Færøerne

Ormen hin Lange er et af de mest kendte langskibe fra vikingetiden.

Ifølge Snorri blev Ormen hin Lange bygget til den norske konge Olav Tryggvason efter samme mønster som Ormen, som Olav havde taget som bytte fra Raud den ramme i Hålogaland, efter at kongen havde tortureret ham ihjel.

Det er uenighed om, hvor stor Ormen hin Lange var, men den var sandsynligvis et sted mellem 45 og 55 meter lang. Den var 34-52 rum stor, og hvis man tænker sig, at der var et par årer pr. rum og 1 mand pr. åre, får man et svimlende antal på 68-104 roere. Med ekstramandskab og andre funktioner kan der have været så mange som 130 mand om bord. Ud fra sammenligning med ”Havhingsten” fra Glendalough og andre vikingeskibe kan man skønne, at skibet var et sted mellem 2 og 8 meter bredt og har haft et sejl på ca. 200 m², men hvis man tager navnet Ormen hin Lange i betragtning, var det snarere smalt og langt end bredt.

Ormen hin Lange var det sidste skib, der blev overmandet i søslaget ved Svold, hvor Olaf blev dræbt i kamp mod en koalition med bl.a. Svend Tveskæg som deltager.

Skibets historie er fortalt i det færøske kvad Ormurin langi

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

  • Ormen Lange er en artikel af en amatørhistoriker som havde tilgang til ældre litteratur om norsk skibsbygning i middelalderen.