Oscar for bedste film

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Oscar for bedste film (eng: Academy Award for Best Picture) er en af Academy Awards of Merit-priser, der årligt uddeles af Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) til personer inden for filmindustrien. Bedste film-kategorien er den eneste kategori, hvor alle medlemmer af Akademiet ikke bare har mulighed for at stemme ved den endelige afstemning, men har mulighed for at nominere en film. Under de årlige Oscaruddelinger har Bedste Film-prisen altid været den sidste pris, der uddeles og siden 1951, har alle filmens producerer skulle afhente prisen på podiet. Prisen for bedste film anses som den vigtigste Oscarpris, da den uddeles til sidst og repræsenterer al instruktion-, skuespil- og forfatterpræstationer, der er blevet lagt i produktionen af filmen. Grand Staircase-søjlerne i Kodak Theatre i Los Angeles, hvor Oscaruddelingerne har været afholdt siden 2002, har i en montre opstillet enhver film, der har vundet Bedste film-titlen siden prisen blev introduceret. Den 14. juni 2011 annoncerede AMPAS at antallet af nomineringer ville variere mellem fem og ti film, et system, der vil begynde med den Oscaruddelingen i 2012, forudsat at filmen får tildelt 5 % af vinder-stemmerne under nomineringsprocessen.[1]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Filmen Wings fra 1927 anses som den første modtager af en Oscar for bedste film.

Ved den 1. Oscar-uddeling i (for film fra 1927 og film fra 1928), var der ingen Bedste film-pris. Dengang var der to separate priser, den ene kaldt "Most Outstanding Production", der gik til Wings og den anden, der blev kaldet "Unique and Artistic Production", der gik til filmen Solopgang. Priserne var tilsigtet at skulle hylde forskellige og ligeligt vigtige aspekter af det generel filmproduktion og at dommerne og filmselskabsdirektørerne skulle forsøge at påvirke deres indflydelse med henhold til det sidstnævnte. MGM-direktøren Louis B. Mayer, som ikke brød sig om realismen i filmen En søn af Folket af King Vidor, var en anden nomineret, der (den tredje var Merian C. Cooper og Ernest B. Schoedsacks Chang) pressede dommerne til ikke at hylde hans egen film og til at vælge Solopgang i stedet. Det næste år introducerede Akademiet en enkelt pris under navnet "Bedste produktion" og besluttede med tilbagevendende kraft at prisen, som gik til Wings havde samme betydning som den nye, hvilket betyder at Wings i dag ofte bliver refereret til at være den eneste vinder af "Bedste film" det første år. Prisens titel blev endegyldigt ændret til "Bedste film" ved Oscaruddelingen i 1931.

Fra 1944 til 2008 begrænsede Akademiet antal nomineringer til "Bedste film" til fem per år. Ved Oscaruddelingen 2010, der var den 83. uddeling, har der været 485 nomineringer til "Bedste film"-prisen. Der ses en tydelig sammenhæng mellem "Oscar for bedste film" og og "Oscar for bedste instruktør" gennem historien. Af de 86 film, der gennem tiden har vundet en "Bedste film"-pris (pr. 2014), har 61 af de samme film også vundet i kategorien "Bedste instruktør".[2] Kun tre film film har modtaget en "Bedste film"-pris uden at filmens instruktør tilsvarende var blevet nomineret (selvom dette også kun er sket én gang siden starten af 1930'erne): Wings (1927/28), Grand Hotel (1931/32) og Driving Miss Daisy (1989). De eneste to instruktører, der har vundet "Bedste instruktør" uden at deres film modtog en "Bedste film"-nominering skete ligeledes også i opstarten: Lewis Milestone (1927/28) og Frank Lloyd (1928/29).

Den 24. juni 2009, annoncerede AMPAS at antallet af film, der kunne blive nomineret til "Bedste film"-prisen ville stige fra 5 til 10 med start ved Oscaruddelingen 2009.[3] Denne udvidelse fører tilbage til Akademiets tidlige uddelinger i 1930'erne og 40'erne, hvor imellem 8 og 12 blev kunne stå på den endelige liste over nominerede. "At have 10 nominerede i "Bedste film" er med til at gøre det muligt for Akademiets stemmere at anerkende og inkludere nogle af de fantastiske film, der ofte dukker op i andre Oscar-kategorier, men er blevet skubbet ud af kampen om topprisen," siger AMPAS-direktøren Sid Ganis i en pressekonference. "Jeg kan ikke vente med at se, hvordan listen over de 10 nominerede ser ud, når dette bliver offentliggjort i februar."[3] Samtidig vil stemmesystemet blive ændret fra det er den med de fleste stemmer, der vinder til et system, hvor man vælger en vinder ud fra en stor gruppe kandidater ved at bruge prioriteringsafstemning, hvor man giver point til alle kandidater, dog alt efter, hvor meget man ønsker, de vinder.[4]

En ting, man har overvejet i henhold til "Bedste film" er manglen på ikke-engelsktalende film i andre kategorier end i Oscar for bedste udenlandske film. Meget få udenlandske film har været nomineret til andre kategorier, uanset filmens kunstneriske værdi. Til dato er kun otte udenlandske film (tre delvis udenlandske film) blevet nomineret til "Bedste film": Den store illusion (Fransk, 1938); Z (Fransk, 1969); Udvandrerne (Svensk 1972); Hvisken og råb (Svensk, 1973); Il postino (Italiensk/spansk, 1995); Livet er smukt (Italiensk, 1998); Tiger på spring, drage i skjul (Mandarin, 2000); og Letters from Iwo Jima (Japansk, 2006), som ikke var kvalificeret til "Bedste udenlandske film", da de var amerikanskproduceret. De eneste delvise udenlandske film, der har vundet "Bedste film" er The Godfather Part II (Engelsk/siciliansk, 1974), The Last Emperor (Engelsk/mandarin, 1987) og Slumdog Millionaire (Engelsk/hindi, 2008).

Et andet punkt under samme problematik, er det ses at næsten alle de seneste vinderfilm, alle har varet 2 timer og længere: Crash (2005, 112 minutter) er den korteste film, der har vundet "Bedste film" igennem de sidste 20 år. Prisen er blevet kritiseret for at ignorere film, der var enorme kommercielle og anmelderroste successer. Yderligeremere, da ingen animationsfilm har vundet en pris (Disneys Skønheden og udyret og Disney-Pixars Op og Toy Story 3 var nomineret) og kun en komedie (Shakespeare in Love, 1998) har vundet en pris igennem de sidste 30 år.

Til dato, er kun elleve vindende film blevet finansieret udelukkende kun i udlandet; alle elleve blev, enten delvis eller helt, finansieret af Storbritannien. Disse film var i kronologisk orden: Hamlet, The Bridge on the River Kwai, Lawrence af Arabien, Tom Jones, Mand til alle tider, Oliver!, Chariots of Fire, Gandhi, The Last Emperor, Slumdog Millionaire og Kongens store tale

Ingen "Bedste film"-vinderne er gået tabt af den ene eller anden grund, selvom få som fx Intet nyt fra vestfronten og Lawrence af Arabien findes kun i en bearbejdet form og ikke som deres originale, prisvindende udgivelsesform, på grund af redigering til genudgivelse (og sommetider delvis genudgivet af arkiver). Andre vindere og nominerede såsom Tom Jones og Star Wars er i store træk stadig mulige at finde, dog i bearbejdede udgaver. Filmen The Patriot er den eneste "Bedste film"-nominerede, der er gået tabt; The Racket, troede man var gået tabt i mange år, men en udgave blev fundet i produceren Howard Hughes' arkiver og er siden blevet vist på Turner Classic Movies.

Vindere og nominerede[redigér | rediger kildetekst]

Tre film har vundet i alt 11 Oscars, herunder Oscar for bedste film; Ben-Hur (1959), Titanic (1997) og Ringenes Herre - Kongen vender tilbage (2003).

I nedenstående liste ses vinderen for året. Med undtagelse af de første år (da prisen ikke fulgte et kalenderår) er det skrevne år, i hvilket filmen først havde premiere i Los Angeles County, California; normalt er dette også året for den første premiere, men det kan også være året efter første premiere (som med Casablanca og, hvis filmfestivalpremiere er medregnet Crash). Dette er året før ceremonien, for hvilket år prisen er givet for: for eksempel, hvis en film har biografpremiere i 2005, så er filmen kvalificeret til Oscar-uddelingen for 2005 i kategorien "Bedste Film", der bliver uddelt i 2006. Hvilken nummer i rækken uddelingen er(1., 2. osv.) vil optræde i parenteserne efter uddelingsåret, og referer til artiklen, der evt. hører til uddelingen. De tre kolonner viser først den vindende films titel, navnet på produktionsfirmaet og på filmproduceren. For udenlandske film er originaltitlen også vist. Indtil 1950 blev "Bedste film"-prisen tildelt produktionsfirmaet; fra 1951 til nu, er prisen gået til produceren. Prisens officielle navn har ændret sig adskillige gange igennem årene:

  • 1927/28 → 1928/29: Outstanding Picture
  • 1929/30 → 1940: Outstanding Production
  • 1941 → 1943: Outstanding Motion Picture
  • 1944 → 1961: Best Motion Picture
  • 1962 → i dag: Best Picture

Ved den første uddeling, blev 3 film hver nomineret til to forskellige priser, der ligner "Bedste film"-prisen. For de efterfølgende tre år, blev 5 film nomineret til prisen. Antallet af nominerede steg til otte i 1933, til ti i 1934, og til tolv i 1935, for man igen lod den falde til ti i 1937. I 1945 reducerede man antallet tilbage til fem. Dette antal forblev uændret indtil 2010, hvor man igen har øget det til ti.

For de første seks uddelinger, strakte kvalifikationsperioden sig over to kalenderår. For eksempel, anerkendte Oscar-uddelingen 1930 d. 3. april 1930, film, som blev udgivet mellem 1. august, 1928 og 31. juli, 1929. Ved Oscaruddelingen 1935, strakte kvalifikationsperioden sig fra det det foregående kalenderår fra 1. januar til 31. december.

1920'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1927/1928[A] 1.
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Wings Paramount, Famous Players-Lasky Lucien Hubbard
The Racket Caddo, Paramount Howard Hughes
Seventh Heaven Fox William Fox
1928/1929 2.
Film Produktionsselskab(er) Producer(s)
The Broadway Melody Metro-Goldwyn-Mayer[L] Irving Thalberg & Lawrence Weingarten
Alibi Feature Productions, United Artists Roland West
The Hollywood Revue of 1929 Metro-Goldwyn-Mayer Harry Rapf
In Old Arizona Fox Winfield Sheehan[G]
The Patriot Paramount Ernst Lubitsch

1930'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1929/1930[B] (3.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Intet nyt fra vestfronten (eng: All Quiet at the Western Front) Universal Carl Laemmle, Jr.
The Big House Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg
Disraeli Warner Bros. Jack Warner, Darryl F. Zanuck
Utro (eng: The Divorcee) Metro-Goldwyn-Mayer Robert Z. Leonard
Prinsgemalen (eng: The Love Parade) Paramount Ernst Lubitsch
1930/1931 (4.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Cimarron RKO Radio William LeBaron
East Lynne Fox Winfield Sheehan[G]
The Front Page Caddo, United Artists Howard Hughes
Skippy Paramount Adolph Zukor
Trader Horn Metro-Goldwyn-Mayer Irving G. Thalberg
1931/1932 (5.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Grand Hotel Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg
Martin Arrowsmith Goldwyn, United Artists Samuel Goldwyn
Bad Girl Fox Winfield Sheehan[G]
Champ, Mesterbokseren (eng: The Champ) Metro-Goldwyn-Mayer King Vidor
Five Star Final First National Hal B. Wallis
En time med dig (eng: One Hour With You) Paramount Ernst Lubitsch
Shanghai-ekspressen (eng: Shanghai Express) Paramount Adolph Zukor
The Smiling Lieutenant Paramount Ernst Lubitsch
1932/1933 (6.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Cavalcade[H] Fox Winfield Sheehan[G]
Farvel til våbnene[H] (eng: A Farewell to Arms) Paramount Adolph Zukor
42. gade (eng: 42nd Street) Warner Bros. Darryl F. Zanuck
Jeg er en flygtning (eng: I Am a Fugitive from a Chain Gang) Warner Bros. Hal B. Wallis
Lady for en dag (eng: Lady for a Day) Columbia Frank Capra
Pigebørn[H] (eng: Little Women) RKO Radio Merian C. Cooper, Kenneth MacGowan
Henrik den Ottendes privatliv (eng: The Private Life of Henry VIII) London Films, United Artists Alexander Korda
She Done Him Wrong Paramount William LeBaron
To må man være (eng: Smilin' Through) Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg
Lykkens Karrusel (eng: State Fair ) Fox Winfield Sheehan[G]
1934 (7.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Det hændte en nat (eng: It Happened One Night)[I] Columbia Harry Cohn
Barretts fra Wimpole Street (eng: The Barretts of Wimpole Street)[I] Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg
Cleopatra Paramount Cecil B. DeMille
Hele hærens gavtyv' (eng: Flirtation Walk) First National Jack L. Warner, Hal B. Wallis, Robert Lord
Continental (eng: The Gay Divorcee) RKO Radio Pandro S. Berman
Here Comes the Navy Warner Bros. Lou Edelman
Huset Rothschild' (eng: The House of Rothschild)[I] 20th Century, United Artists Darryl F. Zanuck, William Goetz, Raymond Griffith
Lykken banker på din dør (eng: Imitation of Life ) Universal John M. Stahl
One Night of Love Columbia Harry Cohn, Everett Riskin
Den tynde mand (eng: The Thin Man ) Metro-Goldwyn-Mayer Hunt Stromberg
Viva Villa (eng: Viva Villa!) Metro-Goldwyn-Mayer David O. Selznick
Den hvide parade (eng: The White Parade) Fox Jesse L. Lasky
1935 (8.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mytteri på Bounty (eng: Mutiny on the Bounty)[J] Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg, Albert Lewin
19 år (eng: Alice Adams) RKO Radio Pandro S. Berman
Broadway Melodi 1936 (eng: Broadway Melody of 1936) Metro-Goldwyn-Mayer John W. Considine, Jr.
Kaptajn Blod (eng: Captain Blood)[J] Warner Bros., Cosmopolitan Hal B. Wallis, Harry Joe Brown, Gordon Hollingshead
David Copperfield Metro-Goldwyn-Mayer David O. Selznick
Forræder (eng: The Informer)[J] RKO Radio Cliff Reid
Englands sønner (eng: The Lives of a Bengal Lancer) Paramount Louis D. Lighton
En skærsommernatsdrøm (eng: A Midsummer Night's Dream) Warner Bros. Henry Blanke
De elendige (eng: Les Misérables) 20th Century, United Artists Darryl F. Zanuck
Letsindige Marietta (eng: Naughty Marietta ) Metro-Goldwyn-Mayer Hunt Stromberg
Det begyndte i Paris (eng: Ruggles of Red Gap) Paramount Arthur Hornblow, Jr.
Top Hat RKO Radio Pandro S. Berman
1936 (9.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Revykongen Ziegfeld (eng: The Great Ziegfeld) Metro-Goldwyn-Mayer Hunt Stromberg
Anthony Adverse Warner Bros. Henry Blanke
Hr. og Fru Dodsworth intime (eng: Dodsworth) Goldwyn, United Artists Samuel Goldwyn, Merritt Hulbert
Hendes rygte er i fare (eng: Libeled Lady) Metro-Goldwyn-Mayer Lawrence Weingarten
En gentleman kommer til byen (eng: Mr. Deeds Goes to Town) Columbia Frank Capra
Romeo og Julie (eng: Romeo and Juliet) Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg
San Francisco Metro-Goldwyn-Mayer John Emerson, Bernard H. Hyman
Louis Pasteur - menneskehedens velgører (eng: The Story of Louis Pasteur) Warner Bros. Henry Blanke
To byer (eng: A Tale of Two Cities) Metro-Goldwyn-Mayer David O. Selznick
Tre smarte piger (eng: Three Smart Girls) Universal Joe Pasternak, Charles R. Rogers
1937 (10.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Emile Zola's liv (eng: The Life of Emile Zola) Warner Bros. Henry Blanke
Den frygtelige sandhed (eng: The Awful Truth) Columbia Leo McCarey, Everett Riskin
Havets helte (eng: Captains Courageous) Metro-Goldwyn-Mayer Louis Lighton
Blindgaden (eng: Dead End) Goldwyn, United Artists Samuel Goldwyn, Merritt Hulbert
Den gode jord (eng: The Good Earth) Metro-Goldwyn-Mayer Irving Thalberg, Albert Lewin
Chicago (eng: In Old Chicago) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck, Kenneth MacGowan
Tabte horisonter (eng: Lost Horizon) Columbia Frank Capra
100 mand og én pige (eng: One Hundred Men and a Girl) Universal Charles R. Rogers, Joe Pasternak
Stage Door RKO Radio Pandro S. Berman
Hollywood bag kulisserne (eng: A Star Is Born ) Selznick International, United Artists David O. Selznick
1938 (11.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Du kan ikke tage det med dig (eng: You Can't Take It With You) Columbia Frank Capra
Robin Hood (eng: The Adventures of Robin Hood) Warner Bros. Hal B. Wallis, Henry Blanke
Alexander's Ragtime Band 20th Century Fox Darryl F. Zanuck, Harry Joe Brown
Drengebyen (eng: Boys Town) Metro-Goldwyn-Mayer John W. Considine, Jr.
Borgen (eng: The Citadel) Metro-Goldwyn-Mayer Victor Saville
Fire døtre (eng: Four Daughters) Warner Bros., First National Hal B. Wallis, Henry Blanke
La grand illusion (eng: Grand Illusion) R. A. O., World Pictures Frank Rollmer, Albert Pinkovitch
Jezebel Warner Bros. Hal B. Wallis, Henry Blanke
Pygmalion Metro-Goldwyn-Mayer Gabriel Pascal
Vor tids helte Metro-Goldwyn-Mayer Louis Lighton
1939 (12.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Borte med blæsten (eng: Gone with the Wind) Selznick, Metro-Goldwyn-Mayer David O. Selznick
Sejr over mørket (eng: Dark Victory) Warner Bros. David Lewis
Farvel Mr. Chips (eng: Goodbye, Mr. Chips) Metro-Goldwyn-Mayer Victor Saville
Han og hun (eng: Love Affair) RKO Radio Leo McCarey
Mr. Smith kommer til byen (eng: Mr. Smith Goes to Washington) Columbia Frank Capra
Ninotchka Metro-Goldwyn-Mayer Sidney Franklin
Mus og mænd (eng: Of Mice and Men) Roach, United Artists Lewis Milestone
Diligencen (eng: Stagecoach) United Artists Walter Wanger
Troldmanden fra Oz (eng: The Wizard of Oz) Metro-Goldwyn-Mayer Mervyn LeRoy
Stormfulde højder (eng: Wuthering Heights) Goldwyn, United Artists Samuel Goldwyn

1940'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1940 (13.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Rebecca Selznick, United Artists David O. Selznick
Alt dette og himlen med (eng: All This, and Heaven Too) Warner Bros. Jack L. Warner, Hal B. Wallis, David Lewis
Udenrigskorrespondenten (eng: Foreign Correspondent) Wanger, United Artists Walter Wanger
Vredens druer (eng: The Grapes of Wrath) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck, Nunnally Johnson
Diktatoren (eng: The Great Dictator) Chaplin, United Artists Charlie Chaplin
Kitty Foyle RKO Radio David Hempstead
Kvindeløgne (eng: The Letter) Warner Bros. Hal B. Wallis
Den lange rejse hjem (eng: The Long Voyage Home) Argosy, Wanger, United Artists John Ford
Vor lille by (eng: Our Town) Lesser, United Artists Sol Lesser
Natten før brylluppet (eng: The Philadelphia Story) Metro-Goldwyn-Mayer Joseph L. Mankiewicz
1941[C] (14.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Grøn var min barndomsdal (eng: How Green Was My Valley) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
Blomster i skygge (eng: Blossoms in the Dust) Metro-Goldwyn-Mayer Irving Asher
Citizen Kane RKO Radio Orson Welles
Her kommer Mr. Jordan (eng: Here Comes Mr. Jordan) Columbia Everett Riskin
Det må ikke blive morgen (eng: Hold Back the Dawn) Paramount Arthur Hornblow, Jr.
De små ræve (eng: The Little Foxes) RKO Radio Samuel Goldwyn
Ridderfalken (eng: The Maltese Falcon) Warner Bros. Hal B. Wallis
One Foot in Heaven Warner Bros. Hal B. Wallis
Sergeant York Warner Bros. Hal B. Wallis, Jesse L. Lasky
Mistanken (eng: Suspicion) RKO Radio Alfred Hitchcock
1942 (15.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mrs. Miniver Metro-Goldwyn-Mayer Sidney Franklin
49. breddegrad (eng: 49th Parallel) GFD, Columbia Michael Powell
Af ild og støv (eng: Kings Row) Warner Bros. Hal B. Wallis
Familien Amberson (eng: The Magnificent Ambersons) Mercury, RKO Radio Orson Welles
Manden med pilefløjterne (eng: The Pied Piper) 20th Century Fox Nunnally Johnson
Når mænd er bedst (eng: The Pride of the Yankees) Goldwyn, RKO Radio Samuel Goldwyn
Tilældets høst (eng: Random Harvest) Metro-Goldwyn-Mayer Sidney Franklin
Han kom om natten (eng: The Talk of the Town) Columbia George Stevens
Stillehavet brænder (eng: Wake Island) Paramount Joseph Sistrom
Yankee Doodle Dandy Warner Bros. Jack Warner, Hal B. Wallis, William Cagney
1943 (16.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Casablanca Warner Bros. Hal B. Wallis
Hvem ringer klokkerne for? (eng: For Whom the Bell Tolls) Paramount Sam Wood
Himlen må vente (eng: Heaven Can Wait) 20th Century Fox Ernst Lubitsch
Sådan er livet (eng: The Human Comedy) Metro-Goldwyn-Mayer Clarence Brown
Havet er vores skæbne (eng: In Which We Serve) United Artists Noël Coward
Madame Curie Metro-Goldwyn-Mayer Sidney Franklin
Jo mere vi er sammen (eng: The More the Merrier) Columbia George Stevens
De døde ved daggry (eng: The Ox-Bow Incident) 20th Century Fox Lamar Trotti
Sangen om Bernadette (eng: The Song of Bernadette ) 20th Century Fox William Perlberg
Watch on the Rhine Warner Bros. Hal B. Wallis
1944[D] (17.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Går du min vej? (eng: Going My Way) Paramount Leo McCarey
Kvinden uden samvittighed (eng: Double Indemnity) Paramount Joseph Sistrom
Gaslys (eng: Gaslight) Metro-Goldwyn-Mayer Arthur Hornblow, Jr.
Since You Went Away Selznick, United Artists David O. Selznick
Wilson 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
1945 (18.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Forspildte dage (eng: The Lost Weekend) Paramount Charles Brackett
Orlov i Hollywood (eng: Anchors Aweigh) Metro-Goldwyn-Mayer Joe Pasternak
Sct. Mary's klokker (eng: The Bells of St. Mary's) RKO Radio Leo McCarey
Mildred Pierce Warner Bros. Jerry Wald
Troldbunden (eng: Spellbound) United Artists David O. Selznick
1946 (19.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
De bedste år (eng: The Best Years of Our Lives) RKO Radio Samuel Goldwyn
Henry V United Artists Laurence Olivier
Det er herligt at leve (eng: It's a Wonderful Life) RKO Radio Frank Capra
Knivens æg (eng: The Razor's Edge) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
Hjortkalven (eng: The Yearling) Metro-Goldwyn-Mayer Sidney Franklin
1947 (20.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mand og mand imellem (eng: Gentleman's Agreement) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
Biskoppens kone (eng: The Bishop's Wife) RKO Radio Samuel Goldwyn
Blindt had (eng: Crossfire) RKO Radio Adrian Scott
Store forventninger (eng: Great Expectations) Rank-Cineguild, U-I Ronald Neame
Miraklet på Manhattan (eng: Miracle on 34th Street) 20th Century Fox William Perlberg
1948 (21.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Hamlet J. Arthur Rank-Two Cities Films, Universal International Laurence Olivier
Johnny Belinda Warner Bros. Jerry Wald
De røde sko (eng: The Red Shoes) Rank Organisation, Powell and Pressburger, Eagle-Lion Films Michael Powell, Emeric Pressburger
Ormegården (eng: The Snake Pit) 20th Century Fox Anatole Litvak, Robert Bassler
Tre mænd søger guld (eng: The Treasure of the Sierra Madre) Warner Bros. Henry Blanke
1949 (22.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Alle kongens mænd (eng: All the King's Men) Rossen, Columbia Robert Rossen
Heltene fra Bastogne (eng: Battleground ) Metro-Goldwyn-Mayer Dore Schary
Arvingen (eng: The Heiress) Paramount William Wyler
Husveninden (eng: A Letter to Three Wives) 20th Century Fox Sol C. Siegel
Drenge bliver mænd (eng: Twelve O'Clock High) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck

1950'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1950 (23.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Alt om Eva (eng: All About Eve) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
Født i går (eng: Born Yesterday) Columbia S. Sylvan Simon
Brudens far (eng: Father of the Bride) Metro-Goldwyn-Mayer Sam Zimbalist
Kong Salomons miner (eng: King Solomon's Mines) Metro-Goldwyn-Mayer Sam Zimbalist
Sunset Boulevard Paramount Charles Brackett
1951 (24.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
En amerikaner i Paris (eng: An American in Paris) Metro-Goldwyn-Mayer Arthur Freed
Afgørelse ved daggry (eng: Decision Before Dawn) 20th Century Fox Anatole Litvak, Frank McCarthy
En plads i solen (eng: A Place in the Sun) Paramount George Stevens
Quo Vadis? (eng: Quo Vadis) Metro-Goldwyn-Mayer Sam Zimbalist
Omstigning til Paradis (eng: A Streetcar Named Desire) Warner Bros. Charles K. Feldman
1952 (25.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Verdens største show (eng: The Greatest Show on Earth) Paramount Cecil B. DeMille
Sheriffen (eng: High Noon) United Artists Stanley Kramer
Ivanhoe Metro-Goldwyn-Mayer Pandro S. Berman
Moulin Rouge United Artists John Huston
Den tavse mand (eng: The Quiet Man) Republic John Ford, Merian C. Cooper
1953 (26.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Herfra til evigheden (eng: From Here to Eternity) Columbia Buddy Adler
Julius Caesar Metro-Goldwyn-Mayer John Houseman
Men jeg så ham dø (eng: The Robe) 20th Century Fox Frank Ross
Prinsessen holder fridag (eng: Roman Holiday) Paramount William Wyler
Shane, den tavse rytter (eng: Shane) Paramount George Stevens
1954 (27.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
I storbyens havn (eng: On the Waterfront) Columbia Sam Spiegel[N]
Mytteriet på Caine (eng: The Caine Mutiny) Columbia Stanley Kramer
The Country Girl Paramount William Perlberg
Syv brude til syv brødre (eng: Seven Brides for Seven Brothers) Metro-Goldwyn-Mayer Jack Cummings
Kærlighedsfontænen (eng: Three Coins in the Fountain) 20th Century Fox Sol C. Siegel
1955 (28.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Marty United Artists Harold Hecht
Den fryd, der rummer alt (eng: Love Is a Many-Splendored Thing) 20th Century Fox Buddy Adler
Mister Roberts Warner Bros. Leland Hayward
Picnic Columbia Fred Kohlmar
Den tatoverede rose (eng: The Rose Tattoo) Paramount Hal B. Wallis
1956 (29.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Jorden rundt i 80 dage (eng: Around the World in 80 Days) United Artists Michael Todd
Folket i den lykkelige dal (eng: Friendly Persuasion) Allied Artists William Wyler
Giganten (eng: Giant) Warner Bros. George Stevens, Henry Ginsberg
Kongen og jeg (eng: The King and I) 20th Century Fox Charles Brackett
De ti bud (eng: The Ten Commandments) Paramount Cecil B. DeMille
1957 (30.)
Film Produktionsselskab(er) Producere'(r)
The Bridge on the River Kwai Columbia Sam Spiegel
Når man er ung' (eng: Peyton Place) 20th Century Fox Jerry Wald
Sayonara... farlig kærlighed (eng: Sayonara) Warner Bros. William Goetz
Tolv vrede mænd (eng: 12 Angry Men) United Artists Henry Fonda, Reginald Rose
Anklagerens vidne (eng: Witness for the Prosecution) United Artists Arthur Hornblow, Jr.
1958 (31.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Gigi Metro-Goldwyn-Mayer Arthur Freed
Auntie Mame Warner Bros. Jack L. Warner
Kat på et varmt bliktag (eng: Cat on a Hot Tin Roof) Metro-Goldwyn-Mayer Lawrence Weingarten
Lænken (eng: The Defiant Ones) Kramer, United Artists Stanley Kramer
Fra bord til bord (eng: Separate Tables) United Artists Harold Hecht
1959 (32.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Ben-Hur Metro-Goldwyn-Mayer Sam Zimbalist
Et mords analyse (eng: Anatomy of a Murder) Columbia Otto Preminger
Anne Franks dagbog (eng: The Diary of Anne Frank) 20th Century Fox George Stevens
Nonnen (eng: The Nun's Story) Warner Bros. Henry Blanke
En plads på toppen (eng: Room at the Top) Continental, British Lion Films John Woolf, James Woolf

1960'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1960 (33.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Nøglen under måtten (eng: The Apartment) United Artists Billy Wilder
The Alamo United Artists John Wayne
Elmer Gantry United Artists Bernard Smith
Sønner og elskere (eng: Sons and Lovers) 20th Century Fox Jerry Wald
Fjerne horisonter (eng: The Sundowners) Warner Bros. Fred Zinnemann
1961 (34.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
West Side Story United Artists Robert Wise
Fanny Warner Bros. Joshua Logan
Navarones kanoner (eng: The Guns of Navarone) Columbia Carl Foreman
Hajen (eng: The Hustler) 20th Century Fox Robert Rossen
Dommen i Nürnberg (eng: Judgment at Nuremberg) United Artists Stanley Kramer
1962[E] (35.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Lawrence af Arabien (eng: Lawrence of Arabia) Columbia Sam Spiegel
Den længste dag (eng: The Longest Day) 20th Century Fox Darryl F. Zanuck
The Music Man Warner Bros. Morton DaCosta
Mytteri på Bounty (eng: Mutiny on the Bounty) Metro-Goldwyn-Mayer Aaron Rosenberg
Dræb ikke en sangfugl (eng: To Kill a Mockingbird) U-I Alan J. Pakula
1963 (36.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Tom Jones United Artists Tony Richardson
Amerika, Amerika (eng: America, America) Warner Bros. Elia Kazan
Cleopatra 20th Century Fox Walter Wanger
Vi vandt vesten (eng: How the West Was Won) Metro-Goldwyn-Mayer, Cinerama Bernard Smith
Markens liljer (eng: Lilies of the Field) United Artists Ralph Nelson
1964 (37.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
My Fair Lady Warner Bros. Jack L. Warner
Becket Paramount Hal B. Wallis
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb Columbia Stanley Kubrick
Mary Poppins Walt Disney Productions Walt Disney, Bill Walsh
Zorba, grækeren (eng: Zorba the Greek) 20th Century Fox Michael Cacoyannis
1965 (38.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Sound of Music 20th Century Fox Robert Wise
Darling Embassy Joseph Janni
Doktor Zivago (eng: Doctor Zhivago) Metro-Goldwyn-Mayer Carlo Ponti
Narreskibet (eng: Ship of Fools) Columbia Stanley Kramer
A Thousand Clowns United Artists Fred Coe
1966 (39.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mand til alle tider (eng: A Man for All Seasons) Columbia Fred Zinnemann
Alfie Paramount Lewis Gilbert
Russerne kommer, russerne kommer! (eng: The Russians Are Coming, the Russians Are Coming) United Artists Norman Jewison
Kanonbåden San Pablo (eng: The Sand Pebbles) 20th Century Fox Robert Wise
Hvem er bange for Virginia Woolf? (eng: Who's Afraid of Virginia Woolf?) Warner Bros. Ernest Lehman
1967 (40.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
I nattens hede (eng: In the Heat of the Night) United Artists Walter Mirisch
Bonnie og Clyde (eng: Bonnie and Clyde) Warner Bros., Seven Arts Warren Beatty
Doktor Dolittle (eng: Doctor Dolittle) 20th Century Fox Arthur P. Jacobs
Fagre voksne verden (eng: The Graduate) Embassy Lawrence Turman
Gæt hvem der kommer til middag (eng: Guess Who's Coming to Dinner) Columbia Stanley Kramer
1968 (41.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Oliver! Columbia John Woolf
Funny Girl Columbia Ray Stark
The Lion in Winter Avco Embassy Martin Poll
Rachel, Rachel Warner Bros. Paul Newman
Romeo og Julie (eng: Romeo and Juliet) Paramount Anthony Havelock-Allan, John Brabourne
1969 (42.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Midnight Cowboy United Artists Jerome Hellman
Anne, dronning i tusind dage (eng: Anne of the Thousand Days) Universal Hal B. Wallis
Butch Cassidy and the Sundance Kid 20th Century Fox John Foreman
Hello Dolly (eng: Hello, Dolly!) 20th Century Fox Ernest Lehman
Z[K] Cinema V Jacques Perrin, Ahmed Rachedi

1970'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1970 (43.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Patton 20th Century Fox Frank McCarthy
Airport - vinger af ild (eng: Airport) Universal Ross Hunter
Five Easy Pieces Columbia Bob Rafelson, Richard Wechsler
Love Story Paramount Howard G. Minsky
MASH 20th Century Fox Ingo Preminger
1971 (44.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The French Connection 20th Century Fox Philip D'Antoni
Clockwork Orange (eng: A Clockwork Orange) Warner Bros. Stanley Kubrick
Spillemand på tagryg (eng: Fiddler on the Roof) United Artists Norman Jewison
The Last Picture Show Columbia Stephen J. Friedman
Nicholas and Alexandra Columbia Sam Spiegel
1972 (45.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Godfather Paramount Albert S. Ruddy
Cabaret Allied Artists Cy Feuer
Udflugt med døden (eng: Deliverance) Warner Bros. John Boorman
Udvandrene (eng: The Emigrants)[K] Warner Bros. Bengt Forslund
Drømmen om et nyt liv (eng: Sounder) 20th Century Fox Robert B. Radnitz
1973 (46.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Sidste stik (eng: The Sting) Universal Tony Bill, Michael Phillips, Julia Phillips
Sidste nat med kliken (eng: American Graffiti) Lucasfilm, Universal Francis Ford Coppola, Gary Kurtz
Cries and Whispers[K] New World Pictures Ingmar Bergman
Eksorcisten (eng: The Exorcist) Warner Bros. William Peter Blatty
En pikant affære (eng: A Touch of Class) Avco Embassy Melvin Frank
1974 (47.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Godfather Part II[O] Paramount Francis Ford Coppola, Gray Frederickson, Fred Roos
Chinatown Paramount Robert Evans
Aflytningen (eng:The Conversation) Paramount Francis Ford Coppola
Lenny United Artists Marvin Worth
Det tårnhøje helvede (eng: The Towering Inferno) 20th Century Fox, Warner Bros. Irwin Allen
1975 (48.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Gøgereden (eng: One Flew Over the Cuckoo's Nest) United Artists Saul Zaentz[N], Michael Douglas
Barry Lyndon Warner Bros. Stanley Kubrick
En skæv eftermiddag (eng: Dog Day Afternoon) Warner Bros. Martin Bregman, Martin Elfand
Dødens gab (eng: Jaws) Universal Richard D. Zanuck
Nashville Paramount Robert Altman
1976 (49.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Rocky United Artists Irwin Winkler, Robert Chartoff
Alle præsidentens mænd (eng: All the President's Men) Warner Bros. Walter Coblenz
Landet der er mit (eng: Bound for Glory) United Artists Robert F. Blumofe, Harold Leventhal
Nettet (eng: Network) Metro-Goldwyn-Mayer, United Artists Howard Gottfried
Taxi Driver Columbia Michael Phillips, Julia Phillips
1977 (50.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mig og Annie (eng: Annie Hall) United Artists Charles H. Joffe
Hvem sover hvor? (eng: The Goodbye Girl) Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros. Ray Stark
Julia 20th Century Fox Richard Roth
Star Wars Lucasfilm, 20th Century Fox Gary Kurtz
Skillevejen (eng: The Turning Point) 20th Century Fox Herbert Ross, Arthur Laurents
1978 (51.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Deer Hunter Universal Barry Spikings, Michael Deeley, Michael Cimino, John Peverall
Coming Home - på vej hjem (eng: Coming Home) United Artists Jerome Hellman
Himlen må vente (eng: Heaven Can Wait) Paramount Warren Beatty
Midnight Express Columbia Alan Marshall, David Puttnam
En fri kvinde (eng: An Unmarried Woman) 20th Century Fox Paul Mazursky, Tony Ray
1979 (52.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Kramer mod Kramer (eng: Kramer vs. Kramer) Columbia Stanley R. Jaffe
All That Jazz 20th Century Fox Robert Alan Aurthur
Dommedag nu (eng: Apocalypse Now) United Artists Francis Ford Coppola, Fred Roos, Gray Frederickson, Tom Sternberg
Udbrud (eng: Breaking Away) 20th Century Fox Peter Yates
Norma Rae 20th Century Fox Tamara Asseyev, Alex Rose

1980'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1980 (53.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
En ganske almindelig familie (en: Ordinary People) Paramount Ronald L. Schwary
Coal Miner's Daughter Universal Bernard Schwartz
Elefantmanden (eng: The Elephant Man) Paramount Jonathan Sanger
Tyren fra Bronx (eng: Raging Bull) United Artists Irwin Winkler, Robert Chartoff
Tess Columbia Claude Berri, Timothy Burrill
1981 (54.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Viljen til sejr (eng: Chariots of Fire) The Ladd Company, Warner Bros. David Puttnam
Atlantic City Paramount Denis Héroux
Deres sensommer (eng: On Golden Pond) ITC, Universal Bruce Gilbert
Jagten på den forsvundne skat (eng: Raiders of the Lost Ark) Lucasfilm, Paramount Frank Marshall
Reds Paramount Warren Beatty
1982 (55.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Gandhi Columbia Richard Attenborough
E.T. the Extra-Terrestrial Universal Steven Spielberg, Kathleen Kennedy[M]
Missing Universal Edward Lewis, Mildred Lewis
Tootsie Columbia Sydney Pollack, Dick Richards
Dommen (eng: The Verdict) 20th Century Fox Richard D. Zanuck, David Brown
1983 (56.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Tid til kærtegn (eng: Terms of Endearment) Paramount James L. Brooks
Gensyn med vennerne (eng: The Big Chill) Columbia Michael Shamberg
Påklæderen (eng: The Dresser) Columbia Peter Yates
Mænd af den rette støbning (eng: The Right Stuff) Warner Bros., The Ladd Company Irwin Winkler, Robert Chartoff
Den sidste drøm (eng: Tender Mercies) EMI Films, Universal Philip S. Hobel
1984 (57.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Amadeus Orion Saul Zaentz
The Killing Fields Warner Bros. David Puttnam
Vejen til Indien (eng: A Passage to India) Columbia John Brabourne, Richard Goodwin
En plads i mit hjerte (eng: Places in the Heart) Tri-Star Arlene Donovan
A Soldier's Story Columbia Norman Jewison, Ronald L. Schwary, Patrick Palmer
1985 (58.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Mit Afrika (eng: Out of Africa) Universal Sydney Pollack
Farven lilla (eng: The Color Purple) Warner Bros. Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Quincy Jones
Kiss of the Spider Woman Island Alive David Weisman
Familiens ære (eng: Prizzi's Honor) 20th Century Fox, ABC Motion Pictures John Foreman
Vidnet (eng: Witness) Paramount Edward S. Feldman
1986 (59.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Platoon Orion Arnold Kopelson
Children of a Lesser God Paramount Burt Sugarman, Patrick J. Palmer
Hannah og hendes søstre (eng: Hannah and Her Sisters) Orion Robert Greenhut
The Mission Warner Bros. Fernando Ghia, David Puttnam
Værelse med udsigt (eng: A Room with a View) Cinecom Ismail Merchant
1987 (60.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Den sidste kejser (eng: The Last Emperor)[O] Columbia Jeremy Thomas
Broadcast News 20th Century Fox James L. Brooks
Farligt begær (eng: Fatal Attraction) Paramount Stanley R. Jaffe, Sherry Lansing
Hope and Glory Columbia John Boorman
Lunefulde måne (eng: Moonstruck) Metro-Goldwyn-Mayer Patrick J. Palmer, Norman Jewison
1988 (61.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Rain Man United Artists Mark Johnson
Turist ved et tilfælde (eng: The Accidental Tourist) Warner Bros. Lawrence Kasdan, Charles Okun, Michael Grillo
Farlige forbindelser (eng: Dangerous Liaisons) Warner Bros. Norma Heyman, Hank Moonjean
Mississippi Burning Orion Frederick Zollo, Robert F. Colesberry
Working Girl 20th Century Fox Douglas Wick
1989 (62.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Driving Miss Daisy Warner Bros. Richard D. Zanuck, Lili Fini Zanuck
Født den 4. juli (eng: Born on the Fourth of July) Universal A. Kitman Ho, Oliver Stone
Døde poeters klub (eng: Dead Poets Society) Touchstone Pictures Steven Haft, Paul Junger Witt, Tony Thomas
Field of Dreams Universal Lawrence Gordon, Charles Gordon
Min venstre fod (eng: My Left Foot) Miramax Noel Pearson

1990'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

1990 (63.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Danser med ulve (eng: Dancing with Wolves) Orion Jim Wilson, Kevin Costner
Livet længe leve (eng: Awakenings) Columbia Walter F. Parkes, Lawrence Lasker
Ghost Paramount Lisa Weinstein
The Godfather Part III Paramount Francis Ford Coppola
Goodfellas Warner Bros. Irwin Winkler
1991 (64.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Ondskabens øjne (eng: The Silence of the Lambs) Orion Edward Saxon, Kenneth Utt, Ron Bozman
Skønheden og udyret (eng: Beauty and the Beast) Disney Don Hahn
Bugsy TriStar Mark Johnson, Barry Levinson, Warren Beatty
JFK Warner Bros. A. Kitman Ho, Oliver Stone
The Prince of Tides Columbia Barbra Streisand, Andrew S. Karsch
1992 (65.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
De nådesløse (eng: Unforgiven) Warner Bros. Clint Eastwood
The Crying Game Miramax Stephen Woolley
Et spørgsmål om ære (eng: A Few Good Men) Columbia, Castle Rock Entertainment Rob Reiner, Andrew Scheinman
Howards End Sony Pictures Classics Ismail Merchant
En duft af kvinde (eng: Scent of a Woman) Universal Martin Brest
1993 (66.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Schindlers liste (eng: Schindler's List) Universal Steven Spielberg, Gerald R. Molen, Branko Lustig
Flygtningen (eng: The Fugitive) Warner Bros. Arnold Kopelson
I faderens navn (eng: In the Name of the Father) Universal Jim Sheridan
The Piano Miramax Jane Campion
Resten af dagen (eng: The Remains of the Day) Columbia Mike Nichols, John Calley, Ismail Merchant
1994 (67.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Forrest Gump Paramount Wendy Finerman, Steve Tisch, Steve Starkey
Fire bryllupper og en begravelse (eng: Four Weddings and a Funeral) PolyGram Filmed Entertainment, Gramercy Duncan Kenworthy
Pulp Fiction Miramax Lawrence Bender
Quiz Show Hollywood Pictures Michael Jacobs, Julian Krainin, Michael Nozick, Robert Redford
En verden udenfor (eng: The Shawshank Redemption) Columbia, Castle Rock Entertainment Niki Marvin
1995 (68.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Braveheart Paramount, Icon, 20th Century Fox Mel Gibson, Alan Ladd, Jr., Bruce Davey
Apollo 13 Universal, Imagine Entertainment Brian Grazer
Babe Universal Bill Miller, George Miller, Doug Mitchell
Il Postino[K] Miramax Mario Cecchi Gori, Vittorio Cecchi Gori, Gaetano Daniele
Fornuft og følelse (eng: Sense and Sensibility) Columbia Lindsay Doran
1996 (69.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Den engelske patient (eng: The English Patient) Miramax Saul Zaentz
Fargo PolyGram Filmed Entertainment, Gramercy Ethan Coen
Jerry Maguire Gracie Films, TriStar James L. Brooks, Laurence Mark, Richard Sakai, Cameron Crowe
Hemmeligheder og løgne (eng: Secrets & Lies) October Films Simon Channing-Williams
Shine Fine Line Features Jane Scott
1997 (70.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Titanic Lightstorm Entertainment, 20th Century Fox, Paramount James Cameron, Jon Landau
Det bli'r ikke bedre (eng: As Good as It Gets) TriStar James L. Brooks, Bridget Johnson, Kristi Zea
Det' bare mænd (eng: The Full Monty) Fox Searchlight Umberto Pasolini
Good Will Hunting Miramax Lawrence Bender
L.A. Confidential Warner Bros. Curtis Hanson, Arnon Milchan, Michael G. Nathanson
1998 (71.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Shakespeare in Love Miramax/Universal David Parfitt, Donna Gigliotti, Harvey Weinstein, Edward Zwick, Marc Norman
Elizabeth PolyGram Filmed Entertainment, Gramercy Shekhar Kapur, Alison Owen, Eric Fellner, Tim Bevan
Livet er smukt[K] (ita: La vita è bella) Miramax Elda Ferri, Gianluigi Braschi
Saving Private Ryan DreamWorks, Paramount Steven Spielberg, Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levinsohn
Den tynde røde linje (eng: The Thin Red Line) 20th Century Fox Robert Michael Geisler, John Roberdeau, Grant Hill
1999 (72.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
American Beauty DreamWorks Bruce Cohen, Dan Jinks
Æblemostreglementet (eng: The Cider House Rules) Miramax Richard N. Gladstein
Den Grønne Mil (eng: The Green Mile) Castle Rock Entertainment, Warner Bros. Frank Darabont, David Valdes
The Insider Touchstone Pictures Pieter Jan Brugge, Michael Mann
Den sjette sans (eng: The Sixth Sense) Hollywood Pictures Frank Marshall, Kathleen Kennedy, Barry Mendel, M. Night Shyamalan

2000'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

2000 (73.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Gladiator DreamWorks, Universal Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig
Chocolat Miramax David Brown, Kit Golden, Leslie Holleran
Tiger på spring, drage i skjul (eng: Crouching Tiger, Hidden Dragon)[K] Sony Pictures Classics William Kong, Hsu Li Kong, Ang Lee
Erin Brockovich Universal, Columbia Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher
Traffic USA Films Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford
2001 (74.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Et smukt sind (eng: A Beautiful Mind) Universal, DreamWorks Brian Grazer, Ron Howard
Gosford Park USA Films Robert Altman, Bob Balaban, David Levy
In the Bedroom Miramax Graham Leader, Ross Katz, Todd Field
Ringenes Herre - Eventyret om Ringen (eng: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) New Line Cinema Peter Jackson, Fran Walsh, Barrie M. Osborne
Moulin Rouge! 20th Century Fox Martin Brown, Baz Luhrmann, Fred Baron
2002 (75.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Chicago Miramax Martin Richards
Gangs of New York Miramax Alberto Grimaldi, Harvey Weinstein
The Hours Paramount, Miramax Scott Rudin, Robert Fox
Ringenes Herre - De To Tårne (eng: The Lord of the Rings: The Two Towers) New Line Cinema Barrie M. Osborne, Fran Walsh, Peter Jackson
Pianisten (eng: The Pianist) Focus Features Roman Polanski, Robert Benmussa, Alain Sarde
2003 (76.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Ringenes Herre - Kongen vender tilbage (eng: The Lord of the Rings: The Return of the King) New Line Cinema Barrie M. Osborne, Peter Jackson, Fran Walsh
Lost in Translation Focus Features Ross Katz, Sofia Coppola
Master and Commander: Til verdens ende (eng: Master and Commander: The Far Side of the World) 20th Century Fox, Miramax, Universal Samuel Goldwyn, Jr., Peter Weir, Duncan Henderson
Mystic River Warner Bros. Robert Lorenz, Judie G. Hoyt, Clint Eastwood
Seabiscuit Universal, DreamWorks Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Gary Ross
2004 (77.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Million Dollar Baby Warner Bros. Clint Eastwood, Albert S. Ruddy, Tom Rosenberg
The Aviator Warner Bros., Miramax Michael Mann, Graham King
Finding Neverland Miramax Richard N. Gladstein, Nellie Bellflower
Ray Universal Taylor Hackford, Stuart Benjamin, Howard Baldwin
Sideways Fox Searchlight Michael London
2005 (78.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Crash Lions Gate Entertainment Paul Haggis, Cathy Schulman
Brokeback Mountain Focus Features Diana Ossana, James Schamus
Capote United Artists Caroline Baron, William Vince, Michael Ohoven
Good Night, and Good Luck Warner Bros. Grant Heslov
München (eng: Munich) DreamWorks, Universal Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Barry Mendel
2006 (79.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Departed Warner Bros. Graham King
Babel Paramount Vantage Alejandro González Iñárritu, Steve Golin, Jon Kilik
Letters from Iwo Jima[K] Warner Bros. Clint Eastwood, Steven Spielberg, Robert Lorenz
Little Miss Sunshine Fox Searchlight David T. Friendly, Peter Saraf, Marc Turtletaub
The Queen Miramax Andy Harries, Christine Langan, Tracey Seaward
2007 (80th)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
No Country for Old Men Miramax, Paramount Vantage Scott Rudin, Ethan Coen, Joel Coen
Soning (eng: Atonement) Focus Features Tim Bevan, Eric Fellner, Paul Webster
Juno Fox Searchlight Lianne Halfon, Mason Novick, Russell Smith
Michael Clayton Warner Bros. Jennifer Fox, Kerry Orent, Sydney Pollack
There Will Be Blood Paramount Vantage, Miramax Paul Thomas Anderson, Daniel Lupi, JoAnne Sellar
2008 (81.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
Slumdog Millionaire[O] Fox Searchlight, Warner Bros. Christian Colson
Benjamin Buttons forunderlige liv (eng: The Curious Case of Benjamin Button) Paramount, Warner Bros. Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Cean Chaffin
Frost/Nixon Universal Ron Howard, Brian Grazer, Eric Fellner
Milk Focus Features Bruce Cohen, Dan Jinks
The Reader The Weinstein Co. Anthony Minghella, Sydney Pollack, Donna Gigliotti, Redmond Morris
2009 (82.)
Film Produktionsselskab(er) Producere(r)
The Hurt Locker Summit Entertainment Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier, Greg Shapiro
Avatar Lightstorm Entertainment, 20th Century Fox James Cameron, Jon Landau
The Blind Side Warner Bros. Gil Netter, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson
District 9 TriStar Peter Jackson, Carolynne Cunningham
An Education Sony Pictures Classics Finola Dwyer, Amanda Posey
Inglourious Basterds The Weinstein Co., Universal Lawrence Bender
Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire Lions Gate Entertainment Lee Daniels, Sarah Siegel-Magness, Gary Magness
A Serious Man Focus Features Joel Coen, Ethan Coen
Op (eng: Up) Disney/Pixar Jonas Rivera
Up in the Air Paramount Daniel Dubiecki, Ivan Reitman, Jason Reitman

2010'erne[redigér | rediger kildetekst]

Årstallene i nedenstående liste angiver tidspunktet for filmens premiere (i Californien) og dermed året før selve Oscar-uddelingen.

2010 (83.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
The King's Speech The Weinstein Co. Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin
Black Swan Fox Searchlight Scott Franklin, Mike Medavoy, Brian Oliver
The Fighter Paramount David Hoberman, Todd Lieberman, Mark Wahlberg
Inception Warner Bros. Christopher Nolan, Emma Thomas
The Kids Are All Right Focus Features Gary Gilbert, Jeffrey Levy-Hinte, Celine Rattray
127 Hours Fox Searchlight Danny Boyle, Christian Colson
The Social Network Columbia Dana Brunetti, Ceán Chaffin, Michael De Luca, Scott Rudin
Toy Story 3 Disney/Pixar Darla K. Anderson
True Grit Paramount Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin
Winter's Bone Roadside Attractions Alix Madigan, Anne Rosellini
2011 (84.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
The Artist The Weinstein Co. Thomas Langmann
The Descendants Fox Searchlight Jim Burke, Alexander Payne, Jim Taylor
Extremely Loud & Incredibly Close Warner Bros. Scott Rudin
Niceville Touchstone, Dreamworks Brunson Green, Chris Columbus, Michael Barnathan
Hugo Paramount Graham King, Martin Scorsese
Midnight in Paris Sony Pictures Classics Letty Aronson, Stephen Tenenbaum
Moneyball Columbia Michael De Luca, Rachael Horovitz, Brad Pitt
The Tree of Life Fox Searchlight Sarah Green, Bill Pohlad, Dede Gardner, Grant Hill
War Horse Touchstone, Dreamworks Steven Spielberg, Kathleen Kennedy
2012 (85.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
Operation Argo Warner Bros. Grant Heslov, Ben Affleck, George Clooney
Amour Les Films du Losange, X Filme Creative Pool, Wega Film Production Margaret Menegoz, Stefan Arndt, Veit Heiduschka Michael Katz
Beasts of the Southern Wild Fox Searchlight Dan Janvey, Josh Penn, Michael Gottwald
Django Unchained The Weinstein Co., Columbia Stacey Sher, Reginald Hudlin, Pilar Savone
Les Misérables Universal, Working Title Films Tim Bevan, Eric Fellner, Debra Hayward, Cameron Mackintosh
Life of Pi 20th Century Fox Gil Netter, Ang Lee, David Womark
Lincoln DreamWorks, Touchstone, 20th Century Fox Steven Spielberg, Kathleen Kennedy
Silver Linings Playbook The Weinstein Co. Donna Gigliotti, Bruce Cohen, Jonathan Gordon
Zero Dark Thirty Columbia Mark Boal, Kathryn Bigelow, Megan Ellison
2013 (86.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
12 Years a Slave Fox Searchlight, Regency Enterprises, River Road Entertainment, Plan B Entertainment, New Regency, Film4 Productions Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Steve McQueen, Anthony Katagas
American Hustle Columbia Pictures, Atlas Entertainment, Annapurna Pictures Charles Roven, Richard Suckle, Megan Ellison, Jonathan Gordon
Captain Phillips Columbia Pictures, Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger Street Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca
Dallas Buyers Club Focus Features, Truth Entertainment,Voltage Pictures Robbie Brenner, Rachel Winter
Gravity Warner Bros. Pictures, Esperanto Filmoj, Heyday Films Alfonso Cuarón, David Heyman
Her Warner Bros. Pictures, Entertainment Film Distributors, Annapurna Pictures Megan Ellison, Spike Jonze, Vincent Landay
Nebraska Paramount Vantage, FilmNation Entertainment Albert Berger, Ron Yerxa
Philomena The Weinstein Company, Pathé, BBC Films, British Film Institute, Canal+, Cine+, Baby Cow Productions, Magnolia Mae Films Gabrielle Tana, Steve Coogan, Tracey Seaward
The Wolf of Wall Street Paramount, Universal Pictures, Red Granite Pictures, Appian Way Productions, Sikelia Productions, Emjag Productions Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Joey McFarland, Emma Tillinger Koskoff
2014 (87.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance) Fox Searchlight, Regency Enterprises, Worldview Entertainment Alejandro González Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole
American Sniper Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Mad Chance Productions, 22nd and Indiana Pictures, Malpaso Clint Eastwood, Robert Lorenz, Andrew Lazar, Bradley Cooper, Peter Morgan
Boyhood IFC, Detour Filmproduction Richard Linklater og Cathleen Sutherland
The Grand Budapest Hotel Fox Searchlight, American Empirical Pictures, Indian Paintbrush, Babelsberg Studio Wes Anderson, Scott Rudin, Steven M. Rales, Jeremy Dawson
The Imitation Game Black Bear Pictures, Bristol Automotive Nora Grossman, Ido Ostrowsky, Teddy Schwarzman
Selma Paramount, Pathé, Cloud Eight Films, Plan B Entertainment, Harpo Films Christian Colson, Oprah Winfrey, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Teorien om alting Working Title Tim Bevan, Eric Fellner, Lisa Bruce, Anthony McCarten
Whiplash Sony Pictures Classics, Bold Films, Blumhouse Productions, Right of Way Films Jason Blum, Helen Estabrook, David Lancaster
2015 (88.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
Spotlight Open Road, Anonymous Content, First Look Media, Participant Media, Rocklin/Faust Michael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin, Blye Pagon Faust
The Big Short Paramount, Regency Enterprises, Plan B Entertainment Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Bridge of Spies DreamWorks, Touchstone, 20th Century Fox, Amblin Entertainment, Participant Media, Afterworks Limited, Studio Babelsberg, Marc Platt Productions Steven Spielberg, Marc Platt, Kristie Macosko Krieger
Brooklyn TSG Entertainment, BFI, BBC Films, Wildgaze Films, Irish Film Board, Parallel Film Productions, Item 7 Finola Dwyer, Amanda Posey
Mad Max: Fury Road Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Kennedy Miller Mitchell, RatPac-Dune Entertainment Doug Mitchell, George Miller
The Martian 20th Century Fox, TSG Entertainment, Scott Free Productions, Kinberg Genre Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, Mark Huffam
The Revenant 20th Century Fox, Anonymous Content, Appian Way Productions, M Productions, New Regency Pictures, RatPac-Dune Entertainment Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro G. Iñárritu, Mary Parent, Keith Redmon
Room A24, TG4 Films, Nope Films, Mauvais Plan, Inc., CampTrace Entertainment, Lester Productions Ed Guiney
2016 (89.)
Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
Moonlight [5] A24, Plan B Entertainment, Pastel Productions Adele Romanski, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Arrival Paramount, Lava Bear Films, 21 Laps Entertainment, FilmNation Entertainment Shawn Levy, Dan Levine, Aaron Ryder, David Linde
Fences Paramount, Bron Studios, Macro Media, Scott Rudin Productions Scott Rudin, Denzel Washington, Todd Black
Hacksaw Ridge Summit Entertainment, Pandemonium Films, Permut Productions, Vendian Entertainment Bill Mechanic, David Permut
Hell or High Water CBS, Lionsgate, Sidney Kimmel Entertainment, OddLot Entertainment, Film 44, LBI Entertainment Carla Hacken, Julie Yorn
Hidden Figures 20th Century Fox, TSG Entertainment, Chernin Entertainment, Levantine Films Donna Gigliotti, Peter Chernin, Jenno Topping, Pharrell Williams, Theodore Melfi
La La Land Summit Entertainment, Black Label Media, TIK Films Limited, Impostor Pictures, Gilbert Films, Marc Platt Productions Fred Berger, Jordan Horowitz, Marc Platt
Lion The Weinstein Co., Transmission Films, Entertainment Film Distributors Emile Sherman, Iain Canning, Angie Fielder
Manchester by the Sea Amazon, Roadside Attractions, K Period Media, B Story, CMP, Pearl Street Films Matt Damon, Kimberly Steward, Chris Moore, Lauren Beck, Kevin J. Walsh


2017 (90.)

Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
The Shape of Water Guillermo del Toro, J. Miles Dale
Call Me by Your Name
Darkest Hour
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
Phantom Thread
The Post
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

2018 (91.)

Film Produktionsselskab(er) Producer(e)
Green Book Jim Burke, Charles B. Wessler, Brian Currie, Peter Farrelly og Nick Vallelonga
Black Panther Marvel Studios Kevin Feige
BlacKkKlansman Sean McKittrick, Jason Blum, Raymond Mansfield, Jordan Peele og Spike Lee
Bohemian Rhapsody Graham King
The Favourite Ceci Dempsey, Ed Guiney, Lee Magiday og Yorgos Lanthimos
Roma Gabriela Rodriguez og Alfonso Cuarón
A Star Is Born Bill Gerber, Bradley Cooper og Lynette Howell Taylor
Vice Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Adam McKay og Kevin J. Messick

De ypperligste[redigér | rediger kildetekst]

Kategori Rekordindehaver Rekord Noter
Flest "Bedste film"-priser af et selskab Metro-Goldwyn-Mayer 5 priser Note 1
Flest "Bedste film"-nomineringer af et selskab Metro-Goldwyn-Mayer 40 nomineringer
Flest "Bedste film"-priser til en producer Sam Spiegel og Saul Zaentz 3 priser Note 1
Flest "Bedste film"-nomineringer til en producer Stanley Kramer, Steven Spielberg
og Kathleen Kennedy
6 nomineringer Note 2
"Bedste film"-vindere med flest andre vundne priser Ben-Hur, Titanic og Ringenes Herre - Kongen vender tilbage 11 priser
"Bedste film"-vindere med flest nomineringer Alt om Eva,Titanic 14 nomineringer
Længste "Bedste film"-vinder Borte med blæsten 3 timer og 54 minutter Note 3
Længste "Bedste film"-nomineret Cleopatra 4 timer og 3 minutter Note 4
Korteste "Bedste film"-vinder Marty 1 time og 31 minutter Note 5
Korteste "Bedste film"-nomineret She Done Him Wrong 1 time og 6 minutter

Note 1: Indtil den 23. Oscar-uddeling i 1950 blev "Bedste film"-statuetten givet til selskabet, der havde produceret filmen. Begyndende med den 24. Oscar-uddeling i 1951 gik statuetten til de enkelte producerer, der stod bag filmen. Bemærk også at der indtil 1943, var ti nominerede film hvert år. Begyndende med 2009 er antallet af nominerede igen på ti. Det første år, hvor flere personer i fællesskab vandt var i 1973 med tre vindere til The Sting. Det største antal af flere vindere i fællesskab er på fem til filmen Shakespeare in Love i 1998. Efter dette har Akademiet indført en grænse på højest tre nominerede producere per film, men ingen regel uden undtagelse, idet at reglen kan blive tilpasset efter "sjældne og usædvanlige omstændigheder", som i 2008, da både Anthony Minghella og Sydney Pollack var posthumt inkluderede i de fire nominerede producere til filmen The Reader.[6]

Note 2: Stanley Kramer, Steven Spielberg og Kathleen Kennedy er de producere, der har modtaget flest "Bedste film"-nomineringer med i alt 6 styk. Hverken Kramer eller Kennedy har nogensinde vundet en "Bedste film"-pris; Spielberg har vundet for filmen Schindlers liste i 1993.

Note 3: Det er fortsat meget tæt løb mellem de to længste "Bedste film"-placerede. Den total filmlængde (uden musik) for Borte med blæsten (1939) varer næsten 221 minutter (3 timer og 41 minutter); med ouverture, intermission og rulletekstmusik, varer den 234 minutter (3 timer og 54 minutter). Den samlede filmlængde (uden musik) af den originale Lawrence af Arabien (1962) varer over 222 minutter (3 timer og 42 minutter), en smule længere end Borte med blæsten. Med de ekstra tilføjelser til Lawrence af Arabien kommer filmen op på en samlede filmlængde på omkring 232 minutter (3 timer og 52 minutter). Hvis man ser sådan på det, er Lawrence af Arabien den længste af de to konkurrenter. De andre længste "Bedste film" er i rækkefølge; Ben-Hur (1959) med 212 minutter (3 timer og 32 minutter) og Ringenes Herre – Kongen vender tilbage (2003) på 201 minutter (3 timer og 21 minutter).

Note 4: Den længste film, der nogensinde har vundet en Oscar er den russiske Krig og Fred (1966-67) i fire dele på i alt 414 minutter (6 timer og 54 minutter), der vandt en "Oscar for bedste udenlandske film".

Note 5: Efter Marty er den næstkorteste "Bedste film"-vinder Mig og Annie (1977) på 93 minutter (1 time og 33 minutter).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nikki Finke (2011-06-14). "OSCAR SHOCKER! Academy Builds Surprise & Secrecy Into Best Picture Race: Now There Can Be Anywhere From 5 To 10 Nominees". Deadline Hollywood. MMC. Hentet 15. juni 2011.
  2. ^ Picture Director Not From Same Film
  3. ^ a b Joyce Eng (24. juni 2009). "Oscar Expands Best Picture Race to 10 Nominees". TV Guide Online. Hentet 2009-06-24.
  4. ^ Poll: Vote on the Oscars Like an Academy Member, Rob Richie, Huffington Post, 16 February 2011
  5. ^ "In a moment of Oscars insanity, 'Moonlight' won best picture after 'La La Land' was announced". Washington Post. Hentet 2017-02-27.
  6. ^ Siegel, Tatiana (27. januar 2009). "Acad allows 'Reader' 4 producers; Minghella, Pollack to be named as nominees". Variety. Reed Business. Arkiveret fra originalen 5. januar 2013. Hentet 2009-05-24.