Oslo Centralstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oslo S set fra Utsikten
Foto: Trond Strandsberg
"Østbanen" på Jernbanetorget
Foto: John Erling Blad

Oslo Centralstation (Oslo Sentralstasjon, Oslo S) er hovedbanegården i Oslo og Norge. De fleste fjerntog har denne som sin endestation. Dette er også en af Flytogets stationer. Nogen af Flytogets afgange starter på denne station. Stationen danner et samfærdselskompleks sammen med Jernbanetorget station, hvor tog, sporvogne og busser mødes (deraf navnet centralstation). Oslo S er Norges største jernbanestation målt i antal rejsende.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stationen blev åbnet for trafik i 1980 efter at jernbanetunnelen under byen var færdig. Det næste byggetrin stod færdig i 1987 med centralhal og publikumsfunktioner. Arkitekt for anlægget var John Engh, som vandt arkitektkonkurrencen i 1946. Cenralstationen er opført i tilknytning til den tidligere Østbanestasjonen, som i konkurrenceprojektet var forudsat nedrevet. I anlægget er også integreret den første endestation for Hovedbanen til Eidsvoll, færdig i 1854.

Den første Østbanestasjon blev rejst efter tegninger af arkitekterne Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno. Stationsbygningen i rød tegl står stadig, indbygget i centralstationen, men uden tårnet og den første toghal.

Efter at Østfoldbanen blev åbnet, måtte stationen udvides. Toghallen blev fornyet, og mod havnen og Jernbanetorget blev der rejst to nye fløje i pusset tegl, tegnet af arkitekt og stadskonduktør Georg Andreas Bull, som tidligere havde tegnet Vestbanestasjonen. Bygningen har et rigt facadeudstyr i nyrenæssance. Den udvidede Østbanestasjon stod færdig i 1882. Størstedelen er stadig i behold, men toghallen bruges nu som et butikscenter.

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Området omkring hovedbanegården udvides nu, der bygges ca. 380 boliger, hvor det vil blive omkring 2 000 personer. Kommercielle områder vil give ca. 10 000 arbejdspladser.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 59°54′41″N 10°45′01″E / 59.91139°N 10.75028°Ø / 59.91139; 10.75028