Oslo Centralstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oslo Centralstation
Bjørvika TRS 060605.jpg
Oslo S set fra Utsikten.
Foto: Trond Strandsberg
Overblik
Land NorgeRediger på Wikidata
Kommune OsloRediger på Wikidata
Jernbane Drammenbanen, Gjøvikbanen, Hovedbanen,
Gardermobanen og Østfoldbanen
Nabostationer Bekkelaget Station, Nationaltheatret Station, Nordstrand Station, Tøyen Station, Kværner Station, Bryn StationRediger på Wikidata
Meter over havet 3,7
Åbningsdato 1. juni 1980
Perron(er) 10
Perronspor 19
Arkitekt John Engh
Transport
Operatører NSB, Flytoget, NSB Gjøvikbanen og SJ
Metro 1, 2, 3, 4 og 5
Togforbindelser Lokaltog, regionaltog, fjerntog, Flytog
Buslinjer Lokale linjer, Oslo bussterminal
Sporvognslinjer 11, 12, 13, 17, 18 og 19
Passagertal
 
Tog  
2009
150.000 pr. døgn
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
"Østbanen" på Jernbanetorget.
Foto: John Erling Blad

Oslo Centralstation (Oslo Sentralstasjon, Oslo S) er hovedbanegården i Oslo og Norge. De fleste fjerntog har denne som sin endestation. Dette er også en af Flytogets stationer. Nogen af Flytogets afgange starter på denne station. Stationen danner et samfærdselskompleks sammen med Jernbanetorget Station, hvor tog, sporvogne og busser mødes (deraf navnet centralstation). Oslo S er Norges største jernbanestation målt i antal rejsende.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Stationen blev åbnet for trafik i 1980 efter at jernbanetunnelen under byen var færdig. Det næste byggetrin stod færdig i 1987 med centralhal og publikumsfunktioner. Arkitekt for anlægget var John Engh, som vandt arkitektkonkurrencen i 1946. Cenralstationen er opført i tilknytning til den tidligere Østbanestasjonen, som i konkurrenceprojektet var forudsat nedrevet. I anlægget er også integreret den første endestation for Hovedbanen til Eidsvoll, færdig i 1854.

Den første Østbanestasjon blev rejst efter tegninger af arkitekterne Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno. Stationsbygningen i rød tegl står stadig, indbygget i centralstationen, men uden tårnet og den første toghal.

Efter at Østfoldbanen blev åbnet, måtte stationen udvides. Toghallen blev fornyet, og mod havnen og Jernbanetorget blev der rejst to nye fløje i pusset tegl, tegnet af arkitekt og stadskonduktør Georg Andreas Bull, som tidligere havde tegnet Vestbanestasjonen. Bygningen har et rigt facadeudstyr i nyrenæssance. Den udvidede Østbanestasjon stod færdig i 1882. Størstedelen er stadig i behold, men toghallen bruges nu som et butikscenter.

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Området omkring hovedbanegården udvides nu, der bygges ca. 380 boliger, hvor det vil blive omkring 2 000 personer. Kommercielle områder vil give ca. 10 000 arbejdspladser.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 59°54′41″N 10°45′01″E / 59.91139°N 10.75028°Ø / 59.91139; 10.75028