Oste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Oste
Oste muendung 01.jpg
Ostes udløb i Elben
Overblik
Flodets navn Oste
Land TysklandRediger på Wikidata
Udspring Niedersachsen
Udspringets højde 31 m.o.h.
Afvandingsareal 1.711 km²
Afvandingsområde Tyskland
Længde 153 km km
Udmunding I Elben ved Neuhaus
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Oste er en flod i den nordlige del af den tyske delstat Niedersachsen og en biflod til Elben fra venstre med en længde på 153 km. Den løber gennem landkredsene landkredserne Harburg, Rotenburg, Stade og Cuxhaven og munder ud i Elben nær Otterndorf. Den har et afvandingsområde på 1.711 km² og falder 31 meter fra kilde til udløb. Bifloder er Ramme, Aue, Twiste, Bade, Bever og Mehe.

Ostes løb

Ved Gräpel og Brobergen er der færger over floden. Selv om floden er sejlbar, er der kun begrænset skibstrafik.

Oste var indtil 30. juni 2010 en Bundeswasserstraße i Zone 2 fra Mühlenwehr i Bremervörde til mundingen i Elben. Siden den 1. juli 2010 er den nu kun Bundeswasserstraße påen delstrækning på 210 meter fra vejbroen over slusen Ostesperrwerk til Ostemundingen. Herfor er Wasser- und Schifffahrtsamt Cuxhaven ansvarlig.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Floden har sit udspring i Landkreis Harburg nær Tostedt ved grænsen til Lüneburger Heide og løber vestover forbi Sittensen og Zeven, før den løber nordover gennem Bremervörde Rotenburg. Ved Bremervörde begynder tidevandet at påvirke floden og derfor befinder der sig der en sluse (Sperrwerk) og en lille havn, sådan at der ved mellemste højvande derfra er mulig at sejle med små både og skibe med en dybgang indtil 2 m. Til sidst Mæander (slynger) Oste, nu omgivet af diger, sig videre mod nord i retning af landsbyerne Hemmoor og Osten; på dette sted befinder der sig Tysklands ældste svævefærge. Floden udmunder på grænsen mellem kommunerne Belum i Landkreis Cuxhaven og Balje i Landkreis Stade i Elben.

Kort fra 1721 over Ostes udmunding i Elben

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 53°50′22″N 9°01′06″Ø / 53.8394°N 9.0183°Ø / 53.8394; 9.0183