Otto Dix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Otto Dix

Personlig information
Født Wilhelm Heinrich Otto Dix Rediger på Wikidata
2. december 1891 Rediger på Wikidata
Untermhaus, Thüringen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 25. juli 1969 (77 år) Rediger på Wikidata
Singen, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Slagtilfælde Rediger på Wikidata
Gravsted Hemmenhofen Rediger på Wikidata
Ægtefælle Martha Dix (fra 1923) Rediger på Wikidata
Børn Nelly Dix,
Jan Dix,
Ursus Dix Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kunstgewerbeschule Dresden (1910-1914),
Kunstakademiet i Dresden Rediger på Wikidata
Elev af Carl Senff, Richard Guhr, Ernst Schunke, Otto Gussmann Rediger på Wikidata
Medlem af Dresdner Sezession,
Akademie der Künste der DDR,
Preußische Akademie der Künste (fra 1930) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, gravør, billedhugger, tegner, universitetsunderviser, grafiker, billedkunstner, esperantist Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst, billedkunst Rediger på Wikidata
Deltog i Documenta I,
Documenta III Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Kunstakademiet i Dresden Rediger på Wikidata
Arbejdssted Colmar, Bautzen, Düsseldorf, Dresden, Rom, Schweiz, Østrig, Berlin, Venedig, Singen Rediger på Wikidata
Elever Erika Streit Rediger på Wikidata
Kendte værker Die Großstadt, Die Skatspieler, Krigen Rediger på Wikidata
Genre Genrekunst, portræt, portrætmaleri, stilleben, landskabsmaleri med flere Rediger på Wikidata
Bevægelse Neue Sachlichkeit, ekspressionisme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Carl von Ossietzkymedalje (1964),
Storkors af Forbundsrepublikken Tysklands fortjenestorden (1959),
Ehrenbürger von Gera (1966),
Lichtwark-Preis Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Otto Dix' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Otto Dix (født 2. december 1891, død 25. juli 1969) var en tysk maler og grafiker. Han er mest kendt for sine brutale, men ærlige fremstillinger af 1. verdenskrigs grusomheder og den borgerlige dekadence i mellemkrigstidens Weimarrepublik. Han regnes for en af de vigtigste malere i den Den nye saglighed (Die neue Sachlichkeit).

Ægteparret Martha og Otto Dix havde tre børn: datteren Nelly (1923-55) og sønnerne Ursus (1927-2002) og Jan (1928-2019).[1]

Baggrund og arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Otto Dix blev født i Untermhaus, som nu er en forstad til Gera i Tyskland. Han var den ældste søn af en smelteovnsarbejder, med en mor som havde skrevet poesi i sin ungdom og en fætter som var maler.[2] Han kom ind på kunst- og kunsthåndværkskolen i Dresden i 1910.

Ved udbruddet af den 1. verdenskrig, meldte han sig som frivillig, og blev artilleribefalingsmand med kommando over en maskingeværdelingVestfronten. Han deltog i slaget ved Somme, og blev såret flere gange. Han blev forflyttet til Østfronten i 1917, og var der indtil fronten blev nedlagt. Ved krigens afslutning blev han tildelt Jernkorset af anden grad.

Dix blev stærkt berørt af synsindtrykkene han fik i krigen. Krigsminderne blev til kunstneriske arbejder i flere af hans værker, men måske stærkest i mappen med 50 raderinger som han kaldte «Krig» som kom i 1924.

I slutningen af 1918 kom han tilbage til Gera, men kun en kort tid. Han begyndte på Hochschule für Bildende Künste Dresden (Højskole for billedkunst i Dresden) året efter. Han blev medlem af Dresden- secession mens han var ekspressionistisks inspirereret. Efter at have mødt George Grosz, som var Dadatilhænger, begyndte han at lægge collage-elementer ind i sine værker. Disse blev udstillet i den første Dada-udstilling i Berlin. Parallelt dermed udstillede på den tyske ekspressionistudstilling i Darmstadt.[3]

Efterhånden udviklede han en teknik med at påføre et tyndt, gennemsigtigt lag maling (lasurfarve)), oliefarver over en temperaundermaling. Enkelte af malerierne blev omstridt, men han solgte en del. Han deltog i Neue Sachlichkeit udstillingen i Mannheim i 1925, sammen med blandt andre: George Grosz, Max Beckmann, Heinrich Maria Davringhausen og Rudolf Schlichter. Både han og Grosz var samfundskritiske, og malede mange scener om livets bagsider, som prostitution, tiggende krigsinvalider, udslidte ældre og døden. Sådan set skildrer han noget af det samme som man finder i Erich Maria Remarques antikrigsroman Intet nyt fra Vestfronten.

Han fik et professorat i kunst ved Dresden-akademiet i 1927, men blev erklæret entartet og frataget sin stilling efter den nationalsocialistiske magtovertagelse. Hans maleri Skyttergraven og Krigskrøblinger blev udstillet til skræk og advarsel og senere brændt. Mange af hans værker registreret som beslaglagt.[4]

Efter en tid i eksil, blev han tvunget ind i den officielle nationalsocialistiske kunstorganisation, men fik kun lov til at male landskabsmalerier. Han malede alligevel et og andet allegorisk maleri med kritik af den nye tids idealer. Han blev arresteret og anklaget for komplot mod Hitler i 1939, men senere løsladt.

I slutningen af krigen blev han indsat i Volkssturm, og sendt til Frankrig, hvor han blev taget til fange af franskmændene. Han kom til en lejr i Colmar i Alsace, hvor mange af de 6000 krigsfanger døde. I lejren fik han lov til at arbejde som kunstner. Han blev løsladt i februar 1946 og vendte tilbage til Hemmenhofen. Efter krigen opholdt han sig regelmæssig i Dresden, som nu var en stærkt udbombet by. Det inspirerede ham til at lave religiøse allegorier, og han fortsatte med at male billeder af krigens lidelser. I Dresden havde han et atelier og elskerinden Käthe König og deres fælles datter, mens hans kone Martha og deres tre børn stadig boede i det store hus i Hemmenhofen.[5].
Blandt hans mest kendte billeder er triptykonet Metropolis (1928) og Porträt die Journalistin Sylvia von Harden (1926).

Værker[redigér | rediger kildetekst]

(Da billederne overvejende befinder sig i tyske samlinger, er titlerne ikke oversat)

Otto Dix døde i Singen, Tyskland, i 1969. Hans grav befinder sig på kirkegården i Hemmenhofen ved Bodensøen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Jan Dix ist im Alter von 90 Jahren gestorben: Er war der jüngste Sohn des berühmten Höri-Malers Otto Dix" hos Suedkurier.de af Johannes Bruggaier, 23. januar 2019.
  2. ^ Karcher, 1988, p. 21.
  3. ^ Karcher, 1988, p. 251.
  4. ^ Otto Dix i database for beslaglagde værker hos Emuseum.campus.fu-berlin.de (Datenbank zum Beschlagnahmeinventar der Aktion "Entartete Kunst", Forschungsstelle "Entartete Kunst", FU Berlin
  5. ^ Ich stehe vor der Landschaft wie eine Kuh, suedkurier.de, 15. Juni 2013, hentet 29. november 2014.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]