Ove Sprogøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ove Sprogøe
Ove Sprogøe (skuespiller).jpg
Ove Sprogøe, 1988
Fulde navn Ove Wendelboe Sprogøe Petersen
Født 21. december 1919
Odense, Danmark[1]
Død 14. september 2004 (84 år)
Tårnby, Danmark
Aktive år 19461998
Ægtefælle(r) Eva Sprogøe (f. Rasmussen)
Børn Henning Sprogøe
Svend Sprogøe
Jørgen Sprogøe
Forældre Hans Arthur Sprogøe Petersen (1884-1967)
Inger Marie Sprogøe Petersen (f. Lund) (1888-1959)
Kendte roller Egon Olsen
Dr. Hansen

Ove Wendelboe Sprogøe Petersen (født 21. december 1919 i Odense, død 14. september 2004 i TårnbyAmager[2]) var en af Danmarks mest benyttede skuespillere. Han blev døbt i Vor Frue Kirke i Odense[1] og blev uddannet som skuespiller ved Alliancescenernees elevskole i 1944, og havde sin debut som Nicolai året efter i Nøddebo PræstegårdFolketeatret i København. I 1945 giftede han sig med Eva Sprogøe, med hvem han fik tre sønner, blandt andre sønnen Henning Sprogøe, der også er skuespiller.

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

I mange år spillede han sammen med Dirch Passer. Hans mest kendte roller både i Danmark og udlandet er nok doktor Hansen i Matador og vaneforbryderen Egon Olsen i filmene om Olsen-banden. Begge filmatiseringer må siges at være blevet en del af dansk kultur. Med Olsen-banden blev flere af Egon Olsens replikker næsten landeplage – f.eks. udtryk som "Jeg har en plan", "Skide godt, Egon" og '"Ti dog stille, sindssyge kvindemenneske". Også bandeordene blev populære – f.eks. "Hundehoveder", "Hængerøve" og "Skidesprællere".

Ove Sprogøe er sidenhen blevet hædret på ganske særlig vis for sin rolle som Egon Olsen. Et fællestræk for alle filmene er, når Egon bliver løsladt fra Vridsløselille Statsfængsel, og går ned af den gamle Fængselsvej i Albertslund, hvor Benny og Kjeld henter ham. Da Ove Sprogøe døde den 14. september 2004, 84 år gammel, blev det foreslået, at vejen skulle tage navneforandring efter den geniale småforbryder, da vejen jo næsten tilhørte ham. Og efter nogen modvilje bøjede Albertslund Kommune sig i december 2004. Den 21. december 2004, på Ove Sprogøes 85 års fødselsdag, ændrede kommunen således vejens navn, så at den i dag hedder Egon Olsens Vej.

Ove Sprogøe medvirkede i revy og teater og optrådte som sanger flere gange. Han medvirkede i 154 film, hvilket er næstflest film af en dansk skuespiller, kun overgået af Karl Stegger. Også de mere alvorlige karakterroller stod på Ove Sprogøes repertoire, som f.eks. i filmatiseringen af Hans Scherfigs Den forsvundne fuldmægtig, fra 1971, som Sprogøe modtog en Bodil for.

Foruden Matador hvor han spillede Dr. Hansen, medvirkede han også i flere tv-serier. Han havde titelrollen i detektivserien Anthonsen (1984-85), som var baseret på hans rolle som privatdetektiven Anthonsen i filmen Rend mig i revolutionen. Derudover medvirkede han også i større og mindre biroller, f.eks. som Larsen i Huset på Christianshavn (1970-77) og Birksted i Charlot og Charlotte (1996).

Den forsvundne fuldmægtig var også en af de mange romaner, Ove Sprogøe som lydbogsindlæser læste op i radio og til forlagsproduktioner. En genre han var mindre kendt for, men som han håndterede i mesterklasse. Ove Sprogøe indtalte også en hel stribe tv programmer for DR´s børne TV bl.a. Fru Pigalop.

Han så aldrig sig selv på film siden indspilningen af Slå først, Frede i 1965, da han ikke mente at resultatet stod mål med anstrengelserne.

I 1998 stoppede Ove Sprogøe sin lange skuespillerkarriere. Det gjorde han med stil i sin gamle og nok mest berømte rolle som Egon i den 14. og sidste Olsenbanden-film: Olsenbandens sidste stik. Kort efter Ove Sprogøes død i 2004 oprettede Nordisk Film et stipendium i hans navn til støtte for skuespillere.

Udover bøger var Sprogøe var også samler af modernistisk kunst og samtidskunst.[3] Han havde bl.a. værker af Wiliam Skotte Olsen, Anders Kirkegaard, Jan Voss og René Bertholo. Samlingen blev efter hans død solgt på Bruun Rasmussen Kunstauktioner.[4] Den del af hans bogsamling som omhandlede teater og revy blev foræret til Odin Teatret.[5]

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Spillefilm[redigér | redigér wikikode]

Ove Sprogøe medvirkede i følgende produktioner:

Tegnefilm[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]