Overgreb begået af Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgListe
Denne artikel består kun eller primært af lister; dette stemmer ikke overens med listenormen. Enten skal listen udvides, så den stemmer overens med den gældende norm, eller også skal den omdannes til en ønskeliste og sættes på den passende kategori. Det er også en mulighed, at artiklens indhold præsenteres bedre i et andet format end listeformatet.
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Ambox important.svgFørstehåndsforskning
Denne artikel eller dette afsnit indeholder muligvis passager med førstehånds- eller originalforskning. Se artiklens diskussionsside eller historik. Indholdet bør opdateres, så faktuelle forhold er underbygget af konkrete kilder. Påstande, der udelukkende består af førstehåndsforskning, bør fjernes.

Dette er en liste over overgreb begået af Danmark og indeholder en ikke-komplet sammenstilling af overgreb imod borgere enten i Danmark eller som en del af den danske stats hverv rundt om i verden, begået af ansatte ved en af statens institutioner.

Overgreb kan forekomme i mange forskellige former, både fysisk og psykisk, men involverer ofte et magtmæssig misforhold mellem udøver og offer.

Nogle af de listede har fået en officiel undskyldning af statsministeren.[1]

Liste[redigér | rediger kildetekst]

Overgreb begået indenfor Danmarks grænser
Hændelse Tidsperiode Noter
De Kellerske Anstalter 1910'erne - 1960'erne Datidens moralbegreber blev brugt under dække af såkaldt åndssvageforsøg, datidens psykiatri, til at internere mænd og kvinder som havde en af samfundets opfattelse afvigende adfærd.

Mens der blandt de indsatte var faktiske forbrydere, er der i dag en bred enighed om at de ikke kunne kategoriseres som udviklingshæmmede.

Specielt kvinde-anstalten på Sprogø blev brugt til at gennemtrumfe datidens moral, idet der på denne blev interneret kvinder med "afvigende" seksualitet, hvilket i datidens øjne var kvinder som ikke fulgte tidens seksuelle moral og blev anset for løsslupne.

Eugenik 1920'erne - 1960'erne Eugenik, eller racehygiene, var en politisk retning ført i Danmark som medførte en lang række tvangsindgreb imod befolkningen, heriblandt kastration og sterilisation af udviklingshæmmede, men også folk der efter datidens normer blev betragtet som havende en "abnorm sexualitet". Sidstnævnte indbefattede blandt andet homoseksuelle, onanister, transvestiter og andre med seksuelle tilbøjeligheder, som ikke var accepteret af datidens moral.
Lobotomi 1940'erne - 1970'erne Lobotomi som kirurgisk indgreb foregik i Danmark fremtil 70'erne, hvor det endegyldigt blev anerkendt som værende meget skadeligt for patienterne og senere en medicinsk fejltagelse.

Patienterne blev ofte efterladt dybt hjerneskadede, hvis ikke de døde under indgrebet.

De grønlandske børn 1951 I 1951 blev 22 mindre børn fjernet fra deres familier, efter pression fra den danske koloniadministration imod en række fattige familier, og sendt til Danmark for at leve i et år. Det udtalte formål var at tilbyde børnene adgang til uddannelse og lære danske skikke, for derefter at kunne bringe disse tilbage til Grønland. Af de oprindelige 22 børn er 7 i dag døde og en stor del af de resterende kæmper i dag med problemer i livet som følge af det skete.[2]
Børnehjemmet Godhavn 1960'erne På børnehjemmet foregik der, ifølge tidligere beboere og ansatte, en række hændelser såsom overgreb af både seksuel og ikke-seksuel karakter, vanrøgt og medicinske forsøg.
LSD forsøg i det danske sundhedsvæsen 1960'erne LSD blev i Danmark testet på uforvarende patienter i det psykiatriske system, blandt andet i forsøg på Frederiksberg Hospital i 60'erne. En af de udførende læger var Einar Geert-Jørgensen

som brugte midlet på alt fra fødselsdepressioner, neurotikere, sorg-ramte over mere tunge lidelser som forfølgelsesvanvid og skizofreni.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]