Owen maskingevær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Owen maskingeværet, som officielt havde betegnelsen Owen Machine Carbine, var en australsk maskinpistol, som blev konstrueret af Evelyn (Evo) Owen i 1939. Owen maskinpistolen var den eneste rent australsk-konstruerede og anvendte maskinpistol under 2. Verdenskrig og blev anvendt af den australske hær fra 1943 indtil midten af 1960'erne.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Owen, en opfinder fra Wollongong, var 24 år gammel i juli 1939 da han demonstrerede sin prototype .22 calibre "Machine Carbine" for australske våbenofficerer i Victoria Barracks i Sydney. Maskinpistolen blev afvist af to grunde. For det første fordi den australske hær på dette tidspunkt ikke anerkendte værdien af maskinpistoler. Den anden var at den grundlæggende konstruktion af maskinpistolen var aldeles uanvendelig til militære formål, især da den manglede en ordentlig aftrækker og sikkerhedslås, var af lille kaliber og magasinet var i praksis en stor revolver cylinder, som ikke kunne udskiftes under skydningen. Efter krigens udbrud sluttede Owen sig til den australske hær som menig.
.
Menig Evelyn Owen Cirka 1942.
Gen. Sir Harry Chauvel (i midten) øver skydning med en Owen gun.
Juleoptog i Sydney, 1942
New Britain, april 1945.

I september 1940 opdagede Owen's nabo, Vincent Wardell, Owens prototype i en sukkersæk. Wardell var leder af en stor fabrik, som fremstillede produkter i stål i Port Kembla. Han viste den til Owens far, som var bedrøvet over sin søns skødesløshed, men fortalte om våbenets historie. Wardell var imponeret over hvor simpelt Owens design var. Wardell fik arrangeret, at Owen blev overført til Army Inventions Board, så han kunne genoptage arbejdet ved maskinpistolen. Hæren fortsatte med at se på den i et negativt lys, men regeringen så stadig mere venligt på det.

Prototypen var udstyret med et "magasin" som bestod af en stålring hvori der var boret huller ti kaliber 22 patroner, og denne blev drejet ved hjælp af en grammofonfjeder. Dette blev senere ændret til et top-monteret stavmagasin. Dette gjorde det lettere at skyde i liggende stilling.

Valget af kaliber tog nogen tid at få afklaret. Da der var store mængder af Colt kaliber .45 patroner til rådighed blev det besluttet at tilpasse maskinpistolen hertil. Officielle forsøgsskydninger blev organiseret og John Lysaght fabrikken lavede tre versioner i 9×19mm, .38-200 og .45 ACP. Sten og Thompson maskinpistoner blev brugt som målestok. Som led i afprøvningen blev alle maskinpistolerne nedsænket i mudder og dækket med sand for at simulere de værste betingelser, som den kunne blive brugt under. Owen maskinpistolen var den eneste som stadig fungerede efter denne behandling. Selv om testen viste Owen maskinpistolens potentiale kunne hæren ikke træffe beslutning om en kaliber, og det var først efter at højere niveauer i regeringen greb ind, at hæren bestilte 9×19mm varianten.
I maskinpistolens levetid gjorde dens pålidelighed, at den fik tilnavnet "Diggers Darling" af de australske tropper, og den skulle efter sigende være stærkt efterspurgt blandt amerikanske tropper. General Douglas MacArthur foreslog at man afgav en ordre på 45.000 styk.

Produktion og brug[redigér | rediger kildetekst]

Owen maskinpistolen blev sat i produktion på John Lysaght fabrikkerne i Port Kembla og Newcastle. Mellem marts 1942 og februar 1943 fremstillede Lysaght 28.000 Owen maskinpistoler. Den første slags ammunition viste sig at være den forkerte, og 10.000 af maskingeværerne kunne i forsynes med ammunition. Igen overtrumfede regeringen de militære bureaukrater og bragte ammunitionen gennem de sidste produktionstrin og i hænderne på de australske tropper i Ny Guinea. Omkring 45.000 maskinpistoler blev fremstillet mellem 1942 og
1944.[1] Under krigen var fremstillingsprisen for en Owen maskinpistol $30.[2]

Selv om den var temmelig stor blev Owen maskinpistolen meget populær blandt soldaterne på grund af dens pålidelighed. Den var så vellykket at den også blev bestilt af De forenede Stater og New Zealand.[3] Newzealændere, som kæmpede i felttogene på Guadacanal og Salomonøerne byttede deres Thompson maskinpistoler med Owens, da de mente at de australske våben var mere pålidelige.[4]

Owen maskinpistolen blev senere brugt af australske tropper under krigene i Korea og Vietnam,[5] især af spejdere i infanterienheder. Den forblev et standardvåben i den australske hær indtil midten af 1960'erme hvor den blev udskiftet med F1 maskinpistolerne. Maskinpistolen blev også brugt af britiske tropper i Malaya og var blandt deres favoritter i junglekrig.

Design[redigér | rediger kildetekst]

Owen maskinpistolen har et simpelt rekyl design. Den blev konstrueret til enten at blive afskudt fra skulderen eller fra hoften. Den er let at genkende på grund af dens ukonventionelle udseende, herunder at magasinet sidder oven på og sigtet på siden, som var nødvendig for at man kunne sigte forbi magasinet. Placeringen af magasinet gør at tyngdekraften kan hjælpe fjederen i magasinet med at skubbe patroner ind i løbet, hvilket forbedrer pålideligheden. En anden usædvanlig ting er det afskilte rum inde i modtageren, som isolerer den tynde slagstift fra håndtaget ved hjælp af et lille skot. Dette forhindrer skidt i at få slagstiften til at sidde fast og gør Owen maskinpistolen til et yderst pålideligt våben. Fremmed skidt, som kom ind i våbenet samledes bag modtageren, hvor det ville dryppe ud af eller blive presset ud gennem en lille åbning. Da den blev afprøvet kunne Owen maskinpistolen blive ved med at skyde, selv om den blev dyppet i mudder og dækket med sand, mens en Sten gun eller en Thompson straks holdt op med fungere.[6] I junglekrig hvor mudder og sand hyppigt var problemer var Owen maskinpistolen højt skattet af soldaterne.[7]

For at lette rengøring er udkastet bygget ind i magasinet i stedet for i selve maskinpistolen. Det gør at løbet kan fjernes hurtigt ved at trække op i en fjederbelastet stempel på forsiden af magasinhuset. Efter at have fjernet løbet kan slagstift og returfjeder fjernes i fremadrettet bevægelse, så maskinpistolen bliver fuldstændig skilt ad. Ligesom Sten og Austen, havde Owen et foldestativ, men havde også pistolgreb.

To hesteskomagasiner blev konstrueret i felten med 60 og 72 patroner. Der er ikke megen information om hvor vidt disse eksperimenter var en succes.[8]

I 2004 blev en undergrunds våbenfabrik beslaglagt  Melbourne, Australien, hvilket bl.a. gav en række eksemplarer af Owen maskinpistolen med lyddæmper. Disse havde magasinet placeret under i stedet for oven på maskinpistolen, og det blev antaget at de var blevet bygget til brug for lokale bander involveret i den illegale narkohandel.[9]

Users[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Bardwell, James O. (1995). "The Owen Gun". Machine Guns News (4).
 2. ^ "Submachine Gun Becomes Pistol by Detaching Butt."
 3. ^ a b c d "Owen SMG (Owen Machine Carbine)". militaryfactory.com. Hentet 2013-05-02.
 4. ^ Chapter XII — Guadalcanal | NZETC
 5. ^ "Kokoda Track Tours – Home". Kokoda Historical. Hentet 2012-11-19.
 6. ^ 2BnSk8m6dtQ "Owen Machine Carbine vs MP 40 and STEN Submachine Gun (1943)"YouTube
 7. ^ Barber, Graeme. "Owen and Austen – The WW 2 'Aussie' Machine Carbine Story". Mainland Arms. Hentet 24. juli 2014.
 8. ^ "History of the Owen Machine Carbine (OMC)". diggerhistory.info. Arkiveret fra originalen 13. marts 2011. Hentet 19. november 2012.
 9. ^ Brendan Nicholson, Daniel Ziffer (23. juli 2004). "Submachine-guns found in weapons factory". The Age. Melbourne.
 10. ^ McNab, Chris (2002). 20th Century Military Uniforms (2nd udgave). Kent: Grange Books. ISBN 1-84013-476-3.
 11. ^ Scarlata, Paul (20. april 2009). "Small Arms of the Koninlijk Nederlands-Indisch Leger, Part 2". Shotgun News.
 12. ^ Small Arms (Museum exhibit), Saxonwold, Johannesburg: South African National Museum of Military History, 2012

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]