Pablo Picasso

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pablo Picasso
Pablo picasso 1.jpg
Pablo Picasso i 1962.
Fødselsnavn Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso
Fødselsdato 25. oktober 1881(1881-10-25)
Fødselsted Málaga, Spanien
Død 8. april 1973 (91 år)
Dødssted Mougins, Frankrig
Nationalitet Spansk
Felt Malerier, tegninger, skulpturer, bogtrykkerkunst, keramik
Uddannelse Jose Ruíz (far), Kunstakademiet i Madrid
Periode Kubisme
Hovedværker Les Demoiselles d'Avignon (1907)
Guernica (1937)
Signature Picasso

Pablo Ruiz Picasso (25. oktober 1881 i Málaga, Spanien8. april 1973 i Mougins, Frankrig) var en spansk kunstmaler og kommunist.

Picasso anses for at være en af det 20. århundredes største malere og en af stilskaberne inden for moderne kunst. Sammen med Georges Braque grundlagde han kubismen. Picasso malede igennem sin karriere i mange forskellige stilarter og lavede også skulpturer. Kendt er hans "blå periode".

Picasso havde det svært i skolen fordi han var ordblind. De vanskeligheder var dog også med til at skabe hans malerier, Picasso malede tingene som han så eller følte dem, og hans stil var uden tvivl påvirket af hans ordblindhed siger flere.[1]

Picassos mest berømte værk anses for at være maleriet Guernica – en afbildning af tyske flys bombning af Guernica under Den Spanske Borgerkrig. Picassos unikke udtryk og indflydelse på det 20. århundredes kunsthistorie har gjort hans billeder uhyre eftertragtede. Således blev maleriet Garçon à la Pipe (1905) i 2004 solgt for en rekordpris på $ 104 millioner – en pris der siden er overgået af Gustav Klimts maleri Portræt af Adele Bloch-Bauer I, der blev solgt for $ 135 millioner i 2006. Og Jackson Pollocks maleri "No. 5, 1948" der blev solgt for 140 millioner $ i november 2006.

Picassos maleri Les Demoiselles d'Avignon (Frøknerne fra Avignon) markerede med sit originale formsprog en afgørende transformation i den abstrakte billedekunst. I starten blev billedet ikke anerkendt, og kritikken var stor. Senere købte Moma (Museum of Modern Art) det og blåstemplede det.

Der er lavet en animeret kortfilm over Picassos mest kendte maleri, Guernica.


Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:

Noter[redigér | redigér wikikode]