Palace of Westminster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Palace of Westminster

Palace of Westminster, også kendt som Houses of Parliament eller Westminster Palace, i London, England er stedet, hvor de to kamre i Det britiske parlament mødes som den lovgivende forsamling, på dansk kaldet de to Huse: Overhuset (engelsk: House of Lords) og Underhuset (engelsk: House of Commons). Slottet ligger på den nordlige side af floden Themsen i London-kvarteret City of Westminster, tæt ved andre regeringsbygninger i Whitehall.

Den ældste bevarede del af slottet, Westminster Hall, er fra 1097. Slottet fungerede oprindeligt som residens, men der har ikke boet nogen monarker i slottet siden 1500-tallet. De fleste af de nuværende bygninger er bygget i 1800-tallet, da slottet blev genopbygget efter en brand, der næsten ødelagde alt i 1834. Ansvarlig arkitekt ved genopbygningen var Sir Charles Barry sammen med Augustus Welby Pugin. Bygningen er et eksempel på nygotik. En af slottets mest berømte bygninger er klokketårnet, en turistattraktion, som indeholder klokken Big Ben. Navnet Big Ben bliver ofte fejlagtigt brugt om uret selv, hvilket faktisk er en del af St. Stephen's Tower, der i 2012 blev omdøbt til Elizabeths Tower i anledning af dronning Elizabeth 2.s diamantjubilæum.

Slottet indeholder over 1000 rum, og de to vigtigste er Overhuset og Underhuset. Slottet indeholder også mødesale, biblioteker, opholdsrum, spisesale og barer. Det er stedet, hvor der afholdes store statsceremonier såsom åbningen af Parlamentet. Slottet er tæt knyttet til de to kamre, som ofte bare bliver omtalt som "Westminster" forstået som "Parlamentet". De parlamentariske bygninger er spredt rundt i de omkringliggende bygninger som for eksempel Portcullis House og Norman Shaw Buildings.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 51°29′58″N 0°07′27″V / 51.4994°N 0.1242°V / 51.4994; -0.1242