Palle Huld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Palle Huld

PalleHuld.jpg

Personlig information
Født 2. august 1912Rediger på Wikidata
HellerupRediger på Wikidata
Død 26. november 2010 (98 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmskuespiller, selvbiograf, skuespiller, skribentRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af 1. klasse af DannebrogRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Palle Torben Huld (født 2. august 1912 i Hellerup, død 26. november 2010 i København[1]), søn af direktør Ludvig Christian Huld og hustru Emilie Sophie, født Lichmann, var en dansk skuespiller, lydbogsindlæser, forfatter og instruktør.

I 1928 vandt Huld en konkurrence i dagbladet Politiken og foretog en jordomrejse med skib, jernbane og bil. Konkurrencen var udskrevet i anledning af 100-året for den franske forfatter Jules Vernes fødsel. Ved hjemkomsten blev han på Københavns Rådhusplads hyldet af 20.000 fremmødte. Han beskrev sin rejse i bogen Jorden rundt i 44 Dage af Palle. Den blev oversat til over 11 sprog. Hergé kan have læst bogen, og han er sandsynligvis inspireret af Huld til skabelsen af figuren Tintin.[2][3] I august 2012 blev Jorden rundt i 44 Dage af Palle genudgivet i anledning af forfatterens 100-års fødselsdag (med tilføjelse af et nyt forord af Troels Kløvedal).

Efter et studieophold i Canada 1928-1931 blev Huld i 1932 optaget på Det kongelige Teaters elevskole, debuterede på teatret i 1934 og blev fastansat samme sted i 1936. Her spillede Han en lang række store roller i fx Colombe, Der var engang, Genboerne, Elverhøj, Guys and Dolls, Ole Lukøje, Kjartan og Gudrun og Eventyr på Fodrejsen. Derefter fulgte flere kunstneriske succeser på Odense Teater.

Efter sit Canada-ophold, foretog Huld endnu en bemærkelsesværdig rejse i 1935 sammen med kollegaen Elith Foss. De rejste gennem Europa på en Nimbus motorcykel. To år senere drog parret af sted til Teheran – ligeledes på motorcykel. Hans interesse for rejser sikrede ham medlemskab af Eventyrernes Klub.

Huld blev gennem tiden hædret med flere priser, herunder Frederik Schybergs Mindelegat, Oluf Poulsens Mindelegat og Louis Halberstadts Æreslegat. Han var Ridder af 1. grad af Dannebrog og blev i 2005 æreskunstner i Østermarie, hvor Palle Hulds Hulvej er opkaldt efter ham. Han var siden stiftelsen af Selskabet for Dansk Memorabilitet et festligt midtpunkt for det.

Huld udsendte i 1992 erindringsbogen Så vidt jeg erindrer og var til sin død æresmedlem i Skuespillerforeningen af 1879, i hvis boligkompleks på Bispebjerg han i mange år havde fast adresse. Efter sin kones død flyttede han på Plejecenteret Sølund i København, hvor han sov ind den 26. november 2010, 98 år gammel.

Film[redigér | redigér wikikode]

TV-serier[redigér | redigér wikikode]

Bøger om Palle Huld[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]