Pamvotida-søen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pamvotida-søen
Λίμνη Παμβώτιδα
Færgekajen i Molos
Færgekajen i Molos
Overblik
Land Grækenland
Område Epirus
Maks. længde 7,9 km
Maks. bredde 5,4 km
Overfladeareal 19,4 km²
Middeldybde 4,5 m
Maks. dybde 11 m
Vandspejlskote 470 moh.
Øer Ioannina-øen
Byer Ioannina og Perama
Oversigtskort

Pamvotida-søen eller Pamvotis (græsk: Λίμνη Παμβώτιδα/Παμβώτις [1]), almindeligvis også Ioannina-søen (græsk: Λίμνη των Ιωαννίνων, Limni ton Ioanninon) er den største i Epirus, beliggende i den centrale del af den regionale enhed Ioanninas i det nordlige Grækenland . Den regionale hovedstad Ioannina mod vest og byen Perama mod nord er bymæssige bebyggelser, der omkranser søen, mens den resterende del af dens periferi består af landbrugsjord. Søen har små fiskerihavne og en bådhavn. Der er en regelmæssig bådforbindelse til Ioannina-øen. Den græske nationalvej 6 går langs den nordsiden af søen

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Pamvotida-søen ligger i 470 meters højde syd for Mitsikeli-bjergene. Den får vand fra flere små floder. Den har ingen overfladeudløb, men den afvandes gennem karstiske jordfaldshuller mod floderne Arachthos, Louros og Kalamas. I 1960 blev der bygget en tunnel og en grøft, der afvander fra den nordlige ende af søen til floden Kalamas. Den lille beboede ø Ioannina, hvor Ali Pasha gemte sig i de sidste dage af sin regeringstid, ligger nær den nordlige kyst.

Biologi[redigér | rediger kildetekst]

Urbanisering og forurening truer søens økosystem, der er hjemsted for små pattedyr, vandfugle og er rig på fisk og krebsdyr. Eutrofiering resulterer i algeopblomstring om sommeren. Pamvotida-søen er hjemsted for Tsima (Τσίμα), en fiskeart, der er endemisk i søen. To bryozoarter er for nylig blevet rapporteret fra søen.[2]

Pamvotida-søen.
Natudsigt over søen Pamvotida med dens ø
En færge på Pamvotida-søen, der vender tilbage fra øen.
Pamvotida-søen.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ The name Pamvotis first appears in the 12th century commentary on the Odyssey of Eustathius of Thessalonica. ed. G. Stallbaum, vol. I, p. 121, line 24.
  2. ^ J.A. Massard & G. Geimer, 2008. Occurrence of Plumatella emarginata Allman, 1844 and P. casmiana Oka, 1908 (Bryozoa, Phylactolaemata) in Lake Pamvotis (Ioannina, Greece). (Webside ikke længere tilgængelig) (Webside ikke længere tilgængelig) Bulletin de la Société des Naturalistes luxembourgeois, 109: 133-138.