Pan Yuliang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pan Yuliang

Pan Yuliang.jpg

Personlig information
Født 14. juni 1895 Rediger på Wikidata
Jiangdu Rediger på Wikidata
Død 13. juni 1977 (81 år) Rediger på Wikidata
Paris Rediger på Wikidata
Dødsårsag Sygdom Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted École nationale supérieure des Beaux-Arts Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver École des Beaux-Arts Rediger på Wikidata
Arbejdssted Paris Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Pan Yuliang (1899-1977) var en kinesisk kunstner. Hendes forældre døde, da hun var barn. Som 14-årig blev hun solgt til et bordel af sin onkel. Her tiltrak hun opmærksomhed fra den velhavende embedsmand Pan Zanhua. Han købte hende fri fra bordellet og giftede sig med hende som anden hustru. Hun begyndte at tegne. Senere tog hun til Paris for at studere. Hun er meget kendte for at tegne nøgne mennesker, især kvinder. Hendes tegninger krænkede normerne i Kina og skabte meget debat der. På grund af dette blev hun tvunget til at flytte til Frankrig for at fortsætte sit tegne– og malerarbejde. Her levede hun indtil sin død i 1977.

Hendes historie er løst fortalt i den kinesiske film, Hua Hun (A Soul Haunted by Painting), som blev udgivet i 1994 med Gong Li som spiller kunstneren. Jennifer Cody Epsteins roman, The Painter from Shanghai (på dansk: Maleren fra Shanghai) (NY: Norton, 2008), er baseret på Pan Yuliang liv.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.