Pantonstolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pantonstolen af Verner Panton, 1967

Pantonstolen er en formstøbt plastikstol med afrundede kanter, skabt af den danske designer Verner Panton i 1965. Det var den første formstøbte stol i verden, og den er blevet optaget i den danske Kulturkanon i 2006.[1]

Ideen om en siddestol, der kunne stables, var diskuteret af tyske designere før anden verdenskrig. Siden 1950erne, har Verner Panton også funderet over en modbalanceret stol, der kunne stables og som kunne formes ud af et enkelt stykke plast. Der siges, han blev inspireret af en stak plastikspande.[2] Først havde han desginet S-stolen i 1956, som kan betragtes som en forløber for Pantonstolen. Han havde siden videredesignet det, der skulle blive til Pantonstolen og i 1960 skabte hans dens første udkast med en støbeform af cement, udviklet i samarbejde med Dansk Akrylteknik.[3] Der var dog ingen møbelproducenter, der var særlig interesserede i hans plastikstole, da tidens mode var møbler af træ.

I midten af 1960erne, mødte han Willi Fehlbaum fra møbelfabrikanten Vitra-møbler. Willi var fascineret af Pantons design af plastikstole. Panton skabte stolen med polyester styrket af glasfiber.[4] Vitra-møbler begyndte nu at sælge stolen i seks forskellige farver. Verner Panton bidrog med hans design til udvikling af ny moderne stil i 1960, som siden blev kendt som Pop Art. Pantonstolen var betragtet som meget smart og vovet og skabte stor sensation, når den var blevet præsenteret i det danske designmagasin "Mobilia" i 1967. I 1970 blev den fremvist i engelske modemagasin "Nova UK" som led i en billedserie kaldt "Hvordan klæder du dig af foran din ægtemand".[5]. En af de mest berømte fotos af Pantonstolen er forsiden af britiske Vogue modemagasin med en nøgen Kate Moss i januar 1995.[6]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Pantonstolen", Kulturkanon. Verificeret 8. september 2017
  2. ^ "Verner Panton: Panton-stolen, 1960", Skoletjenesten. Hentet 5. februar 2013.
  3. ^ "A Century of Chairs", Design Museum. Hentet 6. februar 2013.
  4. ^ Vivi Sjøner, "Panton Chair – verdens første", Jyllands-Posten, 8. juni 2011. Hentet 5. februar 2013.
  5. ^ Michael Johnson, "Verner Panton: Genius of Danish Design Part 2", Knoji Consumer Knowledge. Hentet 6. februar 2013.
  6. ^ Stacey Cosens, "Verner Panton is considered to be one of Denmark’s most influential furniture designers, creating fun, innovative and futuristic pieces", Vintage Seekers. 14. august 2012. Hentet 6. february 2013.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]