Pariserkommunen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Belejring af "La Madeleine".
Vendômekolonnen blev væltet under Pariserkommunen.
Kort over kampene (eng).

Pariserkommunen var det revolutionære folkestyre, som blev oprettet i Paris i protest mod den nationale regering i slutningen af Den fransk-preussiske krig. Kommunen blev oprettet den 18. marts og eksisterede i 71 dage til den 28. maj 1871. Pariserkommunen af 1871 byggede blandt andet på anarkistiske og socialistiske ideer.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

I den parisiske arbejderklasse havde der længe ulmet en social og politisk utilfredshed sammen med kravet om en demokratisk republik. Et særligt krav var, at Paris ligesom andre kommuner i Frankrig skulle have sit eget folkevalgte bystyre, hvilket regeringen ikke ønskede, da den forudså, det ville føre til et arbejderdomineret, venstreorienteret byråd. En tidligere Pariserkommune var oprettet i 1792 under den Franske Revolution og var også inspiration.

Efter fire måneders preussisk belejring søgte den franske regering våbenstilstand. Belejrerne betingede sig retten til en sejrsmarch gennem Paris, hvilket skabte vrede i befolkningen. Det mobiliserede den borgervæbning, som havde været aktiv i forsvaret mod preusserne, og som var ledet af folkevalgte officerer ofte med socialistiske eller anarkistiske holdninger. En centralkomité blev dannet for at samle modstanden mod såvel tyskerne som de dele af det franske samfund, der ville genindføre kejserdømmet.

Adolphe Thiers, der var leder af en provisorisk regering, frygtede, at centralkomiteen, som havde bemægtiget sig et stort våbenarsenal, ville provokere de tyske belejrere til at foretage et ødelæggende artilleriangreb på byen. Samtidig var han og hans regering nervøse for, at pariserne ville udgøre et truende alternativ til den herskende orden.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: