Parklind

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Parklind
Den karakteristiske kroneform, svarer til bladformen
Den karakteristiske kroneform,
svarer til bladformen
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Malvales (Katost-ordenen)
Familie Malvaceae (Katost-familien)
Slægt Tilia (Lind)
Videnskabeligt artsnavn
Tilia x europaea
Hjælp til læsning af taksobokse

Parklind (Tilia x europaea), ofte skrevet park-lind, er et stort, løvfældende træ med en regelmæssigt kegleformet krone og lige, gennemløbende stamme. Hovedgrenene er svære og buet overhængende. Planten er en krydsning mellem småbladet og storbladet lind.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Barken er først grøn (eventuelt rød på solsiden) og glat. Senere bliver den matgrå og ru, og til sidst får den fine furer og brede kamme. Knopperne er spredte, ægformede og rødbrune (grønne på vanris).

Bladene er skævt hjerteformede med rundtakket eller savtakket rand. Oversiden er matgrøn, mens undersiden er lysere og næsten helt glat, bortset fra små hårtotter ved ribbevinklerne. Blomsterne er samlet i hængende stande med ét fælles højblad. De enkelte blomster er gulhvide og duftende. Frugterne er bredt ægformede, behårede og svagt ribbede.

Rodnettet består af et hjerteformet system af dybtgående hovedrødder og et højtliggende, næsten filtet sæt af smårødder. Træet kan som enkeltindivid næsten fortsætte uendeligt, fordi de mange stødskud hurtigt vokser op til nye træer omkring modertræet.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 30 x 15 m (40 x 30 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

En krydsning har intet hjemsted, men netop denne formodes at være naturligt opstået i Centraleuropa som et afkom af småbladet og storbladet lind. Den har derfor vokset vildt i det fælles, centraleuropæiske skovområde.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]