Pashtunistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Pashtunistan (Pashto: پښتونستان, Persisk: پشتونستان) eller Pakhtunistan , Urdu: پختونستان), er om et uafhængigt land bestående af de pashtunsk dominerede områder af Pakistan og Afghanistan. Pashtunske nationalister mener at dette historiske hjemland blev delt af Durand-linjen, en grænse mellem Britisk Indien og Afghanistan.[1].

Pashtunerne er den største etniske gruppe i Afghanistan. Pashto er deres hovedsprog, som tales af 52% af befolkningen. De er koncentreret i den sydlige og østlige del af landet. I Pakistan findes Pashtunerne i de Nordvestlige regioner . Den pakistanske del af Pashtunistan omfatter et område som går fra Chitral i nord (hvor Pashtunere er en minoritet, og Khowar-folket majoriteten) til Sibi i sydvest og den indbefatter med vilje den etnisk blandede Baluchistan-region. De pashtunske majoritetstområder i det vestlige Pakistan omfatter Den Nordvestlige Grænseprovins (NWFP), Pakistans Føderalt Administrerede Stammeområder (FATA), Mianwali-distriktet og den nordlige del af Baluchistan-regionen. Hovedsproget som tales i Pashtunistan-regionen er Pashto, men et mindre antal Persisk-talende afghanere findes, hvor Afghanske flygtninge midlertidigt opholder sig. [2]

Efter den sovjettiske invasion af Afghanistan i 1979 migrerede mere end 6 millioner flygtninge, hovesdageligt pashtunere, til Pakistan. Disse flygtninge er ikke inkluderet i de officielle opgørelser over pashtunere i Pakistan eftersom de ikke er pakistanske statsborgere, men kun bliver midlertidigt indtil december 2009 [3] I Maj 2008 blev det rapporteret at 3 millioner afghanske flygtninge, især Pashtunere, stadig opholder sig i Pakistan[4].

Noter[redigér | redigér wikikode]

Afghansk geografi Stub
Denne artikel om afghansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi