Spring til indhold

Pashtunistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Pashtunistan (pashto: پښتونستان, persisk: پشتونستان) eller Pakhtunistan, urdu: پختونستان), er idéen om et uafhængigt land bestående af de pashtunsk dominerede områder af Pakistan og Afghanistan. Pashtunske nationalister mener at dette historiske hjemland blev delt af Durand-linjen, en grænse mellem Britisk Indien og Afghanistan.[1]

I Afghanistan tales pashto af 35 % af befolkningen.[2] De er koncentreret i den sydlige og østlige del af landet. I Pakistan findes pashtunerne i de nordvestlige regioner. Den pakistanske del af Pashtunistan omfatter et område som går fra Chitral i nord (hvor Pashtunere er en minoritet, og Khowar-folket majoriteten) til Sibi i sydvest og den indbefatter med vilje den etnisk blandede Baluchistan-region. De pashtunske majoritetsområder i det vestlige Pakistan omfatter Den Nordvestlige Grænseprovins (NWFP), Pakistans Føderalt Administrerede Stammeområder (FATA), Mianwali-distriktet og den nordlige del af Baluchistan-regionen. Hovedsproget som tales i Pashtunistan-regionen er Pashto, men et mindre antal Persisk-talende afghanere findes, hvor Afghanske flygtninge midlertidigt opholder sig. [3]

Efter den sovjetiske invasion af Afghanistan i 1979 migrerede mere end 6 millioner flygtninge, hovedsageligt pashtunere, til Pakistan. Disse flygtninge er ikke inkluderet i de officielle opgørelser over pashtunere i Pakistan eftersom de ikke er pakistanske statsborgere, men kun bliver midlertidigt indtil december 2009 [4] I Maj 2008 blev det rapporteret at 3 millioner afghanske flygtninge, især pashtunere, stadig opholder sig i Pakistan[5].

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Pakistan: Analyst Discusses Controversial 'Pashtunistan' Proposal
  2. ^ "The World Factbook". CIA. Arkiveret fra originalen 7. marts 2014. Hentet 3. november 2017.
  3. ^ "Pashtunistan." Encyclopædia Britannica. 2008. Encyclopædia Britannica Online. 29 Sep. 2008 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/445556/Pashtunistan>.
  4. ^ http://www.irinnews.org/Report
  5. ^ Two million Afghans still living in Pakistan: UN
Afghansk geografiSpire
Denne artikel om afghansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi