Paul Gudim-Levkovitj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Paul Gudim-Levkovitj

Pavel P. Gydim-Levkovich.jpeg

Personlig information
Født 6. december 1873, 8. december 1873 Rediger på Wikidata
Død 16. april 1953, 1953 Rediger på Wikidata
Mandelieu-la-Napoule Rediger på Wikidata
Ægtefælle Evelyn Green Rediger på Wikidata
Barn Paul Goudime-Levkovitsch Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Generalskabens akademi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, militærperson Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Sankt Annas Orden, 3. klasse,
Sankt Annas Orden, 4. klasse,
2. klasse af Sankt Stanislaus-ordenen,
3. klasse af Sankt Stanislaus-ordenen,
Sankt Vladimirs orden, 3. klasse med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Paul Gudim-Levkovitj (Павел Павлович Гудим-Левкович, født 6. december 1873 i St. Petersborg, død 16. april 1953 i La Napoule nær Cannes) var en russisk adelsmand, officer og samler.

Paul Gudim-Levkovitj blev født i St. Petersborg i Rusland. Han var søn af general Paul Konstantinovitj Gudim-Levkovitj (1842-1907). Han blev i oktober 1906 gift med Evelyn Green (1880-1944). Gudim-Levkovitj blev uddannet på Den Kejserlige Pageskole i St. Petersborg og virkede efter udnævnelsen til løjtnant som officer i forskellige gardeenheder i St. Petersborg. I 1904-05 deltog han i den Russisk-japanske krig, hvor han blev hårdt såret. I 1909-1917 var han russisk militærattaché i Athen, men efter den russiske revolution i 1917 ønskede han ikke at tjene Sovjetunionen og boede derfor i en årrække i la Napoule nær Cannes i Frankrig. Her skabte han en særdeles omfattende samling af førrevolutionære russiske uniformer, våben, medaljer og andet militaria, som han indsamlede fra andre eksilerede russiske officerer. Samlingen kaldte han Det Kejserlige Russiske Hærmuseum. I 1943 overførte han samlingen til Tøjhusmuseet i København, og kom også selv til København, hvor han bistod med samlingens nærmere registrering. Han boede i Danmark frem til 1945, hvor han rejste hjem til La Napoule, hvor han døde i 1953.

Gudim-Levkovitjs samling er en af verdens fornemste af kejserlige russiske militære genstande. Den har været genstand for flere særudstillinger og indgår nu som en af de samlinger, der præsenteres i den basisudstilling, der åbnede på Tøjhusmuseet i 2013.

Portræt af Paul Gudim-Levkovitj, malet af Preben Kannik, Tøjhusmuseet


Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]