Paul Kossoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Paul Francis Kossoff
Free1970.jpg
Free (Amsterdam, 1970): Paul Kossoff, Andy Fraser, Simon Kirke, Paul Rodgers & Steve Winwood
Information
Fødselsnavn Paul Francis Kossoff
Fødselsdato 14. september 1950(1950-09-14)
Hampstead, London,England
Fødested HampsteadRediger på Wikidata
Dødsdato 19. marts 1976 (25 år)
På flyrejse til New York,
Dødssted Los AngelesRediger på Wikidata
Statsborger StorbritannienRediger på Wikidata
Genre Hård rock, blues rock, blues
Beskæftigelse Musiker
Aktive år 1967 – 1976
Pladeselskab Island Records i Storbritannien og A&M Records i Nordamerika.Universal Music Group
Associerede acts Free, Black Cat Bones, Back Street Crawler, Kossoff/Kirke/Tetsu/Rabbit
Notable instrumenter
Guitar, Gibson Les Paul
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Paul Francis Kossoff (14. september 1950 – 19. marts 1976) var en engelsk guitarist, der er bedst kendt som medlem af Free.

Kossoff blev i 2003 rangeret som nr. 51 på Rolling Stones liste over "de hundrede bedste guitarister gennem tiderne".[1]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Paul havde praktiseret klassisk guitar i seks år, da han i vinteren 1965 overværede en koncert med Eric Clapton og John Mayall’s Bluesbreakers i det nordlige London. Han udtalte senere, at denne koncert ændrede hans liv; hans store ambition var at spille blues i den stil, som Clapton udøvede.[2]

Free[redigér | redigér wikikode]

I april 1968 dannede Kossoff og hans ven, trommeslageren Simon Kirke Free sammen med Paul Rodgers (vokal) og Andy Fraser (bas), bandet Free. De to første albums: Tons of Sobs (1968) og Free (1969), var blues og soulinspirerede med elementer af tunge riffs, som pegede i retning af hård rock. Successen kom i 1970 med deres tredje, Fire and Water (1970), der indeholdt nr. 1 hittet "All Right Now". Bandet spillede i 1970 på Isle of Wight festivalen, til stor applaus fra både publikum og kritikere. De havde svært ved at følge op på successen, og interne problemer opløste gruppen to gange. Den gendannede gruppe nåede at udgive et livealbum Free at Last i (1972) og med ændret besætning Heartbreaker i (1973).

Efter Free[redigér | redigér wikikode]

Rodgers og Kirke dannede Bad Company, mens Kossoff udgav et solo album i 1973. Han ledsagede også John Martyn på en turné i 1975hvoraf tre af numrene er inkluderet på Martyns Live At Leeds album fra 1975. Kort efter dannede Kossoff Back Street Crawler, der nåede at udgive to albums. Endvidere spillede han guitar på en række albums med forskellige solister, bl.a. Jim Capaldi (1972), Blondel's Mulgrave Street (1974); og Uncle Dog's Old Hat (1972).

Død[redigér | redigér wikikode]

Kossoff var meget ulykkelig over splittelsen i Free, og hans stofmisbrug, som havde været medvirkende til splittelsen, eskalerede. Dette førte til en drastisk forværring af hans helbredstilstand og på en flyrejse fra Los Angeles til New York den 19. marts 1976, døde han af et hjerteanfald.

Selektiv diskografi[redigér | redigér wikikode]

Free[redigér | redigér wikikode]

Solo[redigér | redigér wikikode]

Back Street Crawler[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]