Paul Sabatier (historiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Paul Sabatier (født 3. august 1858 i Saint-Michel-de-Chabrillanoux i departement Ardèche, død 4. marts 1928 i Strasbourg) var en fransk kirkehistoriker.

Sabatier studerede teologi i Paris, var hjælpepræst i Strasbourg og derefter præst i Saint-Cierge-la-Serre. Af helbredshensyn måtte han opgive præstestillingen og kastede sig over historiske studier. I 1893 udgav han sit epokegørende værk La vie de S. François d'Assise, der er udkommet i oplag på oplag og er oversat på mange sprog. Det er lige fremragende ved videnskabelig metode som ved åndfuld opfattelse, og synspunktet i bogen er blevet bekræftet ved de fund, som Sabatier senere har gjort og offentliggjort. Bogen, der kom på Indeks 1894, har sat skel i opfattelsen af middelalderens åndsliv, og dens virkninger spores i kirke-, kunst- og kulturhistorien. Sabatier stiftede et selskab til forskningen af den hellige Frants' historie, og i det blev samlet lærde fra alle lande og livsanskuelser. Efter at Strasbourg atter var bleven fransk var han professor i kirkehistorie ved universitetet dér.

Kilder[redigér | redigér wikikode]