Pektin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pektin i pulverform.

Pektin (græsk: πηκτός – pektós = "fast, koaguleret") er et højmolekylært polysakkarid, opbygget af forskellige monosakkarider, især D-galakturoninsyre. Det forekommer i plantecellevægges midtlameller og kan forgæres af visse bakterier. I bl.a. umodne æbler, stikkelsbær og skallerne af citrusfrugter findes store mængder af pektiner, der i varmt vand danner en opløsning, som størkner ved afkøling; dette udnyttes ved fremstilling af frugtgelé m.m. Pektiner udvindes industrielt og sælges flydende eller i pulverform som gelatineringsmiddel.

Pektin nedbrydes i tarmene af mikrober, milliarder af bakterier. Pektin er en vigtig bestanddel for tarmenes funktion. Pektin i frugt forlænger den tid kulhydrater tager til at blive optaget i blodet og stabiliserer og forhindrer dermed for højt blodsukkerniveau. I modsætning til f.eks. hvidt sukker der omgående bliver optaget i blodet og der medfører et alt for højt sukkerniveau, som er giftigt for kroppen. Dette høje sukkerindhold skal omgående fjernes fra blodet og bliver derfor gemt som fedt. Så for meget rent sukker, der er en kulhydrat, som indtages på en gang, bliver altid gemt som fedt.

Danmark har en stor produktion af pektin på bl.a. virksomheden CP Kelco (Københavns Pektinfabrik) som ligger i Lille Skensved ved Køge. 98% af fabrikkens produktion eksporteres, og fabrikken er verdens største af sin slags og producerer både LM- og HM-pektin af citrustrester.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
KemiSpire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.