Pensionskasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pensionsselskabet AP Pension på Østerbro i København.

En pensionskasse er en ikke-statslig organisation, der udbetaler alderspensioner og forvalter midler opsparet til dette formål. Ofte tegnes tilknyttede invalide-, livs- og ulykkesforsikringer. De forsikrede betegnes medlemmer.

Pensionskasser oprettet efter overenskomst mellem arbejdsgivere og arbejdstagere falder i to grupper: Firmapensionskasser, der dækker en enkelt virksomhed eller koncern, og tværgående pensionskasser, der typisk dækker en faggruppe på tværs af virksomheder, fx Juristernes og Økonomernes Pensionskasse. En tværgående pensionskasse ejes af medlemmerne i forening.

I Danmark er pensionskasser reguleret ved Lov om Finansiel Virksomhed[1], og betegnelsen pensionskasse er forbeholdt virksomheder, som har tilladelse til at drive livsforsikringsvirksomhed. Reguleringen er i det store hele sammenfaldende med reguleringen af livsforsikringsselskaber med de forskelle, der følger af selve organisationsformen.

Den ældste og fortsat fungerende pensionskasse i Danmark er Pensionskassen for Værkstedsfunktionærer i Jernindustrien i Danmark, som blev etableret i 1900. Denne blev dog overtaget af PFA Pension i 2010 og eksisterer derfor ikke længere.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ http://www.ftnet.dk/sw801.asp Finanstilsynets lovsamling