Persillesovs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Persillesovs er et klassisk tilbehør til danske egnsretter

Persillesovs er en opbagt hvid sovs med persille fra det danske køkken. Den bliver serveret sammen med kartofler til retter som stegt flæsk og fisk.

Det frarådedes tidligere at genopvarme sovsen,. I dag er der ingen problemer forbundet med dette, forudsat hygiejne og nedkøling er fornuftig.[1]. I 1960'erne var det moderne, at husmødre og kokke gav maden "det grønne drys", hvilket indebar at komme frisk hakket persille over bøffen eller sovsen lige inden serveringen.

I en god restaurant forekommer genopvarmning ikke, da maden serveres straks, og rester fra bordet bliver kasseret. I modsat fald kan der udvikles større bakteriekulturer i fødevaren. Især i persillesovs med frisk grøn persille. Her kan der yderligere udvikles nitrit efter længere tids kraftig bakterievækst. Men i en almindelig husholdning kan opvarmning i flere minutter til over 65 graders varme efter urtetilsætningen hindre større bakterieudvikling.

Hvis sovsen har været varmet igennem og afkølet efter brug, vil der kun i ringe grad være fare ved genopvarmning. Men ingen anbefaler at genopvarme persillesovs.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:
Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.