Perugia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Perugia, 1999
Akvædukt, bro og fortov som smyger sig ind i hinanden

Perugia er hovedstaden i regionen Umbria, en af de få regioner i Italien, der ikke grænser op til havet.

Etruskerne – dette gådefulde folk – kommer fra dette område. Der er rester af bymure, som blev bygget for 2.200 år siden – hvor byen Rom i øvrigt var en meget lille landsby.

Midt i byen ligger det måske vigtigste torv i Italien – Piazza IV Novembre (tidl. Piazza Grande) – med omkringliggende historiske bygninger, herunder et springvand fra 1278 samt Palazzo dei Priori, der blev bygget i de efterfølgende 200 år.

I centrum af byen findes både et gammelt universitet og et særligt universitet for udlændinge (Università per Stranieri), der især underviser i det italienske sprog.

Perugia er ikke så besøgt af turister som Firenze et stykke mod nord. Til gengæld er der øst for Perugia en meget kendt by: Assisi, som er blevet en national helligdom. Vest for byen findes søen Trasimeno. Syd for byen findes en lille by Deruta, der er berømt for sin porcelæn. Længere sydpå støder man på floden Tiberen og vejen til Rom står åben – ligesom for hærføreren Hannibal og hans elefanter i sin tid.

Perugia er vært for Italiens vigtigste jazz festival (Umbria Jazz) der finder sted hver sommer. Nogle af jazzmusikkens største navne har igennem tiderne spillet her.

Eksterne henvisninger/kilder[redigér | redigér wikikode]

Italiensk geografi Stub
Denne artikel om italiensk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 43°6′33.31″N 12°23′17.21″E / 43.1092528°N 12.3881139°Ø / 43.1092528; 12.3881139