Peter Candid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peter Candid

Imaginary bust of Peter Candid.jpg

Personlig information
Født 1548 Rediger på Wikidata
Brugge, Belgien Rediger på Wikidata
Død 1628 Rediger på Wikidata
München, Bayern, Tyskland Rediger på Wikidata
Bopæl Firenze Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Giorgio Vasari Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, grafiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted München (1586-1628), Firenze (1569-1582, 1583-1586), Rom (1582-1583) Rediger på Wikidata
Kendte værker Altes Schloss Schleißheim, Madonna og barn tilbedt af helgenerne Johannes døberen, Frans af Assisi og Katrine af Alexandria Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Peter Candid, "Klage over den Døde Kristus", c. 1585–86. National Gallery of Victoria, Melbourne.

Peter Candid (undertiden Pietro Candid eller Pieter de Witte) (født ca. 1548 i Brügge, død 1628 i München) var en flamsk maler og grafiker.

Siden 1568 levede han hos sin fader, bronzestøberen Elias de Witte i Florenz. Han var elev af Giorgio Vasari og arbejdede siden 1575 for Storhertugen af Toscana, Francisco I. Medici. Forbindelsen til Vasari gav ham mulighed til samarbejde ved udførelsen af Sala Regia i Vatikanet samt ved udførelsen af kuplen i Domkirken i Florenz.

1586 kaldtes han til hoffet i München af Hertug Wilhelm V [1] og levede siden med få afbrydelser til sin død i Bayern. Til Hertug Wilhelms efterfølger Maximilian 1. malede han mellem 1611 og 1619 flere af Residensens sale. I perioden i München udførtes også flere udkast af gobeliner til et tæppevæveri, som blev grundlagt i München 1604. Disse tegninger blev stukket i kobber af G. Amling og J. A. Zimmermann. Universitetsbiblioteket i Salzburg ejer stadig signerede blade heraf (P. Cand. pinxit).

Desuden blev der af Candid udført udkast til to portaler og en Madonna til Residensens facade samt til brønden i Residensens ydre gård med statue af Otto von Wittelsbach samt et gravmindesmærke af Kaiser Ludwig i Frauenkirche og Madonnaen på Mariensäule i München.

Peter Candid har endvidere malet talrige væg- og loftsmalerier i det gamle slot Schleissheim samt en række alterbilleder til kirker i München, Freising, Augsburg og andre sogne hvoraf Marias Himmelfart i Frauenkirche i München er det betydeligste.

I München-Giesing er en vigtig del af ringvejen opkaldt efter Candid. Derfor er navnet kendt af mange bilister, selvom de færreste ved hvem Candid var eller hvorfor han lige i München fik den ære at være fadder for en gade.

Peter Candid har malet et betydeligt nadverbillede, udbredt gennem stik af Jan Sadeler, jf. artiklen Nadverbilledet i Haderslev Domkirke.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ (Linket henviser til den tyske udgave af wikipedia): Wilhelm V., den fromme af Bayern (1548–1626) var en ivrig tilhænger af modreformationen og brugte store summer på kirkebyggerier.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MalerSpire
Denne malerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi