Spring til indhold

Peter Hersleb Classen den ældre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Hersleb Classen den ældre
Personlig information
Født10. marts 1738 Rediger på Wikidata
Christiania, Norge Rediger på Wikidata
Død19. maj 1825 (87 år) Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
SøskendeJohan Frederik Classen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseForretningsperson Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Ridder af Elefantordenen

1823

Peter Hersleb Classen (10. marts 1738 i Christiania19. maj 1825 i København) var dansk gehejmekonferensråd og embedsmand.

Peter Hersleb Classen var bror til Johan Frederik Classen og blev født i Christiania (Oslo). Herfra tog han sin grunduddannelse i 1756 og blev optaget på universitetet. Samme får blev han volontør i Kommercekollegiet, fra 1759 som kommercesekretær og i 1764 kommitteret og sekretær i kollegiets danske og norske sekretariat. Samme år blev han justitsråd, og i 1770 blev han etatsråd. I 1776 blev Classen konferensråd, men i 1787 valgte han at træde ud af statens tjeneste.

I sin embedsmandstid havde han udvirket opførelsen af en bomuldsfabrik, som han efter privatisering var statslig tilsynsførende for. Han var også aktionær i fabrikken og kom derfor i visse tilfælde i loyalitetsproblemer. Han blev kritiseret herfor fra rentekammeret, og hans position blev svækket, da han ved statskuppet i 1784 blev gjort fra 2. til 3. deputeret i Kommercekollegiet for at give plads til Johan Ludvig Reventlow. Han udeblev herefter fra kollegiets møder under påskud af at være syg, men tilbragte meget af tiden i Paris.

Efter broderen Johans død i 1792 følte Peter Classen sig tilsidesat i dennes testamente, men arbejdede på trods heraf ihærdigt for fuldbyrdelse af dette i form af Det Classenske Fideicommis. Han var indtil sin død ildsjælen i bestyrelsen af dette fideicommis, og han støttede det derudover i sit eget testamente. Han arbejdede blandt andet på fideicommissets godser og var mæcen for en række lærde.

I 1793 blev han ridder af Dannebrog og i 1823 ridder af Elefantordenen. I 1810 blev han udnævnt til gehejmekonferensråd.

Gift 19. september 1763 på Christiansholm med Marie Justine Fabritius (13. oktober 1738 i København – 20. december 1816 sammesteds), datter af handelsmanden Just Fabritius og hustru.

Han er begravet i Holmens Kirke.

Der findes et portrætmaleri af C.A. Lorentzen (kopi af C.A. Jensen ca. 1835, Frederiksborgmuseet, og derefter af David Monies, Museet i Frederiksværk). Buster af H.W. Bissen i Universitetsbiblioteket og af Albert Jacobson 1826. Malet mindetavle i Aastrup KirkeFalster. Medalje af Salomon Ahron Jacobson 1826. Portræt graveret i karneol af samme fra samme år.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.