Peter Schaufuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Schaufuss
Født 26. april 1949 (75 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Koreograf, balletdanser Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Laurence Olivier Award for Outstanding Achievement of the Year in Ballet[1] (1979) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Schaufuss (født 26. april 1949 i København) er en dansk danser, koreograf og balletmester med afgangseksamen fra Det Kongelige Teaters Balletskole.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Peter Schaufuss var tilknyttet Det Kongelige Teater i slutningen af 1960’ erne, hvor han bl.a. i samarbejde med Ache havde pæn succes med opførelsen af Rock – balletten De Homine Urbano, der havde premiere 4. Januar 1970. Herefter var han solodanser ved flere udenlandske Balletter, indtil han opnåede stillingen som balletmester ved London Festival Ballet 1984-90, ved Deutsche Oper i Berlin 1990-94 og ved Den Kongelige Ballet 1994-95.

I 1997 oprettede han Peter Schaufuss Balletten i Holstebro. I 2009 bestod denne af 15 dansere, hovedsagelig udlændinge, og den har i hele perioden turneret i Danmark og i udlandet. Peter Schaufuss Balletten havde 18.september 2009 premiere på The Who’s rock-opera Tommy fra 1969. Forestillingen havde verdenspremiere i Musikteatret i Vejle 18. september 2009.

Efter en strid med Holstebro Kommune om opførelsen af et nyt ballethus i byen, har Schaufuss mistet den kommunale støtte og fra 2010 ligeledes støtten fra staten på finansloven.[2]

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

  • Ridder af Dannebrog
  • Evening Standard Award
  • Laurence Olivier Award (Outstanding Achievement in Dance)

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Kulturminister Carina Christensen siger i denne anledning: Det er vores opfattelse, at Peter Schaufuss Balletten har gjort rigtig meget for at gøre den moderne dans og ballet tilgængelig for et publikum, der ikke tidligere kom i berøring med dansen. Det skal Peter Schaufuss have stor tak for. Men nu er tiden inde til at konstatere, at det ikke er lykkedes for Peter Schaufuss at finde et nyt tilhørsforhold, som kan leve op til de politiske forventninger, der var, da vi i 2005 enedes om at sætte balletten på teaterloven.Kulturministeriets hjemmeside Arkiveret 8. januar 2016 hos Wayback Machine