Peter Sunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Sunde

Personlig information
Født 13. september 1978 (45 år)
Uddevalla, Sverige Rediger på Wikidata
Politisk parti Piratpartiet, Piratpartiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forretningsperson, datalog, politiker Rediger på Wikidata
Kendte værker Flattr, IPREDator, Njalla[1] Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Peter Sundes hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Sunde Kolmisoppi (født 13. september 1978 i Uddevalla; også kendt under aliaset brokep) er en norsk-finsk dataspecialist og en af personene som fronter BitTorrent–websitet The Pirate Bay. Han er bror til Mats Kolmisoppi.

Sunde har baggrund som IT-specialist og blev i 00'erne involveret i piratbevægelsen, og blev aktiv i Piratbyrån og The Pirate Bay. Sunde blev på et tidspunkt The Pirate Bays talsmand.

Den 31. januar 2008 blev Sunde sammen med Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm og Carl Lundström tiltalt i Sverige for medvirken og forberedelse til ophavsretskrænkeler via The Pirate Bay. Den 17. april 2009 blev de fire hver især idømt et års fængsel, samt totalt 30 millioner svenske kroner i erstatning til de musik-, film- og pladeselskaber, der fremsatte krav under søgsmålet.

Han har stillet op til Europa-Parlamentet for Finlands Piratparti. Få dage efter valget blev Sunde den 31. maj 2014 anholdt nær Malmö, Sverige.

Udvikling af betalingssystemer[redigér | rediger kildetekst]

Peter Sunde har sammen med Linus Olsson udviklet mikro-betalingssystemet Flattr, der giver besøgende på hjemmesider mulighed for at give små donationer til udvikleren ved at klikke på en knap "Flattr this".[2] Efter Wikileaks' læk af intern kommunikation mellem amerikanske ambassader, besluttede en række betalingsformidlingsvirksomheder at blokere betalinger til Wikileaks. Flattr fortsatte imidlertid med at formidle penge til Wikileaks.[3]

Den 10. juli 2013 præsenterede Peter Sunde sammen med Leif Högberg og Linus Olsson "Hemlis", en applikation, der fungerer som en lukket messaging platform, der krypterer kommunikation mellem to brugere involveret i chat.[4]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ "Pirate boss to make the web pay". BBC News. 12. februar 2010. Hentet 22. maj 2010.
  3. ^ "Peter Sunde Kolmisoppi : Kevin Trudeau Show". Ktradionetwork.com. 2010-08-23. Arkiveret fra originalen 30. marts 2012. Hentet 2012-02-03.
  4. ^ Pirate Bay Founder to Launch NSA-proof Messenger App

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Wikiquote har citater relateret til: