Peter Tantholdt Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Peter Tantholdt Hansen

P-2007-web.jpg

Personlig information
Født 16. maj 1926 Rediger på Wikidata
Død 28. juli 2010 (84 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Håndboldspiller, missionær, basketballspiller, præst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Tantholdt Hansen (født Peter August Tantholdt Hansen; 16. maj 1926 i Måløv (Ballerup Mark) – 28. juli 2010 i Lima, Peru) var en dansk jesuiterpræst og missionær. Søn af kioskforpagter Karl Vilhelm Hansen og Jenny Kristine Olsen.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Livsforløb[redigér | redigér wikikode]

Han spillede på Danmarks håndboldlandshold og basketball-landsholdet gennem hele sin ungdom.

Efter sin juridiske embedseksamen var han en kort overgang lærer ved statsfængslet på Kragskovhede.

Han har været munk i Karteuserordenen i Schweiz.

Han indtrådte i Societa Jesu (Jesuiterordenen) den 17. september 1959 og blev præsteviet i den katolske kirke Sankt Augustins KirkeØsterbro i København af biskop Hans Ludvig Martensen i 1966.

I 1968 rejste han som missionær til Peru, hvor han i Andesbjergene levede blandt indianere, som var efterkommere af inkaerne. De første år var han på en missionsstation i Amazonas-junglen i den nordlige del af landet, hvor han blev udnævnt til høvding. Han missionerede dog ikke. Han udtalt således: "Vi skal ikke bare komme brasende fra Europa og erstatte én religion med en anden. Alle mennesker har ret til at udtrykke sig over for Vorherre på deres egen måde, med deres egne symboler. Inden vi missionerer er det vores pligt at møde vore ikke-kristne medmennesker med respekt og finde ud af, hvad de tror, og hvilket forhold de har til livet og døden. Ellers ville det være uanstændigt at blande sig i disse menneskers liv." (Fra Jørgen Bjerres bog Verden på højkant). Han sørgede for, at skolebørnene dagligt fik ernæring, ligesom han underviste i sundhedslære, ernæring, læsning og skrivning og oprettede skoler i håndværk og landbrug. Han sørgede også for at skaffe flere ressourcer til de forskellige landsbyer, bl.a strøm og elektricitet.

I de seneste år bosatte han sig i landsbyen Urcos (som ligger en times kørsel fra Cuzco, inkaernes gamle hovedstad). Hans "sogn" var et område på størrelse med Sjælland og med bjerge op til 5.000 meters højde, og med en forholdsvis lang rejsetid til de nærmeste landsbyer. Han boede oftest i landsbyen Quico Grande beliggende i 5.000 meters højde.[1]

Peter Tantholdt Hansen blev kremeret i Lima og hans aske bragt til Cusco, hvor de jordiske rester er sat i krypten i Jesuiternes kirke 'Iglesia La Compañía de Jesús' i Cusco, som et minde om hans arbejde i området.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Antonio Sánchez Guardamino: Semblanza: P. Peter Hansen (1926–2010). Un danés soñador anclado en Cusco. Jesuitas del Perú. Anuario 2011, s. 45–49.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]