Philippe Le Bas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Philippe Le Bas (født 18. juni 1794 i Paris, død 16. maj 1867 sammesteds) var en fransk arkæolog. Han var søn af Philippe-François-Joseph Le Bas.

Han tjente først i marinen og i den kejserlige garde og blev derefter souschef hos Seine-præfekten. 1820—27 var han efter dronning Hortenses opfordring lærer for den senere kejser Napoleon III og blev derefter ansat ved det højere franske skolevæsen. I 1842 overdrog regeringen ham en arkæologiske mission til Grækenland og Lilleasien, og endelig modtog han 1846 en stilling som leder af universitetets bibliotek, i hvilken egenskab han indlagde sig megen fortjeneste.

Hans store litterære produktion omfatter dels arkæologiske, navnlig epigrafiske afhandlinger, dels historiske lærebøger og skrifter vedrørende sprogundervisningens metode. Hans hovedværk er Voyage archéologique en Grèce et en Asie mineure, oprindelig planlagt til at omfatte 12 bind. 1847—1868 udkom i Paris 6 bind, dels i kvart, dels i folio. Efter hans død fortsattes det af Waddington. Plancherne er reproducerede af Reinach i Bibliothèque de monuments grecs et romains (1888).

Kilder[redigér | redigér wikikode]