Picos de Europa Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Picos de Europa National Park
Picos de Europa (set fra Liébana).
Picos de Europa (set fra Liébana).
Land Spanien
Nærmeste by Asturias: Oviedo, Gijón

Cantabria: Santander

Sted Picos de Europa i de Kantabriske bjerge
Areal 646,60 km²
Grundlagt 1918

Picos de Europa Nationalpark (spansk: Parque Nacional de Picos de Europa) er en nationalpark i bjergkæden Picos de Europa i det nordlige Spanien. Det ligger inden for tre autonome regioner, Asturien, Cantabrien og Castilla y León, som alle er repræsenteret i parkens organisation.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den var blandt de første Nationalparker i Spanien sammen med Ordesa y Monte Perdido Nationalpark i Pyrenæerne. Da den blev oprettet 22. juli 1918 omfattede den den vestlige del af den nuværende nationalpark, centreret omkring Covadonga søerne. Parque Nacional de la Montaña de Covadonga, som den blev kaldt dengang, havde et areal 169,25 km². 30. maj 1995 blev parken udvidet til at omfatte det nuværende areal på 646,60 km².

9. juli 2003 godkendte UNESCO at nationalparken fik status af biosfærereservat. Picos de Europa er et af flere biosfærereservater i de Kantabriske bjerge som er samlet i et enkelt super-reservat kendt som "Gran Cantábrica". [1]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Lago Ercina, en af Covadonga søerne.

Det samlede areal på parken er 646.60 km² og ligger i Castilla y León, Asturien, og Cantabrien. Det højeste punkt er toppen af Torre de Cerredo på 2.648 moh. og det laveste punkt er 75 moh. ved floden Deva, hvilket er en forskel på 2.573 meter.

De geologiske formationer i parken viser istidserosion i kalkstens-bjergmassivet der danner de Kantabriske bjerge.

Flora og fauna[redigér | redigér wikikode]

Der er mange typer skov i området med blandt andet bøg og Sten-Eg.

Der bor omkring 1300 mennesker og mange beskyttede dyr, som tjur, lammegrib (Gypaetus barbatus), den cantabriske brune bjørn og iberisk ulv (Canis lupus signatus). Det mest markante dyr i Picos de Europa er pyrenæisk gemse (Rupicapra pyrenaica) med underarten cantabrisk gemse (Rupicapra pyrenaica parva) samt spansk stenbuk (Capra pyrenaica).

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Biosphere Reserve Information, accessed 2010, when the super-reserve was described as being built up "step by step".

Oprettet

Koordinater: 43°11′51″N 4°51′06″V / 43.19750°N 4.85167°V / 43.19750; -4.85167