Pierre Alechinsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky (1965) by Erling Mandelmann - 2.jpg

Personlig information
Født 19. oktober 1927 (93 år)
Schaerbeek Rediger på Wikidata
Nationalitet Belgien Belgisk
Børn Ivan Alechine,
Nicolas Alquin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted La Cambre Rediger på Wikidata
Medlem af La Jeune Peinture Belge,
Comité national de l'estampe Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, raderer, tegner, gravør, skribent, illustrator Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Deltog i Documenta 6,
Documenta III Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver École des Beaux-Arts Rediger på Wikidata
Arbejdssted Bougival Rediger på Wikidata
Kendte værker Al Alimón Rediger på Wikidata
Bevægelse COBRA, ekspressionisme Rediger på Wikidata
Påvirket af Jean Dubuffet, japansk skiftsystem Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Æreslegionen,
Praemium Imperiale (2018) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Pierre Alechinsky (født den 19. oktober 1927) er en belgisk kunstner, som i Danmark er mest kendt for at være en del af COBRA-gruppen. Alechinsky har boet og arbejdet i Frankrig siden 1951. Hans kunst er forbundet med tachisme, abstrakt ekspressionisme og lyrisk abstraktion.

Alechinsky blev født i Bruxelles. I 1944 begyndte han studier på L'Ecole nationale supérieure d'Architecture et des Arts décoratifs de La Cambre i Bruxelles, hvor han studerede illustrationsteknikker, trykning og fotografi. I 1945 fik Alechinsky øjnene op for Henri Michaux og Jean Dubuffet, og han udviklede et venskab med kunstkritikeren Jacques Putman. I 1949 tilsluttede han sig bl.a. Christian Dotremont, Karel Appel, Constant, Jan Nieuwenhuys og Asger Jorn i COBRA-gruppen. Han tog senere til Paris for at studere trykketeknik ved Atelier 17 under Stanley William Hayter i 1951. I 1954 havde han sin første udstilling i Paris og begyndte at blive interesseret i orientalsk kalligrafi. I begyndelsen af 1950'erne var han korrespondent i Paris for den japanske avis Bokubi. I 1955 rejste han til Japan med sin kone, hvilket han var blevet opmuntret til af Henri Storck og Luc de Heusch. Han lavede udstillingen Night i 1952 ved Ohara Museum, Kurashiki og lavede en film: Japanese Calligraphy – Christian Dotremont skrev kommentarerne med musik af André Souris.

I 1960 havde Alechinsky udstillet i London, Bern og på Biennalen i Venedig, i Pittsburgh, New York, Amsterdam og Silkeborg.

Alechinsky arbejdede sammen med Walasse Ting, og han fortsatte med at være tæt knyttet til Christian Dotremont. Ligeledes havde han forbindelse med André Breton.

Alechinskys internationale karriere fortsatte gennem halvfjerdserne og I 1983 blev han professor i malerkunst ved École nationale supérieure des Beaux-Arts i Paris. I 1994 blev Alechinsky tildelt et æresdoktorat ved det frie universitet i Bruxelles.

Alechinskys værker findes bl.a. følgende steder:

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

  • Mueller-Yao, Marguerite: Der Einfluss der Kunst der chinesischen Kalligraphie auf die westliche informelle Malerei, Diss Bonn, Koeln Koenig 1985 , ISBN 3-88375-051-4

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]