Piet Mondrian

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Piet Mondrian
Piet Mondrian 2.jpg
Piet Mondrian. Foto. Fra De Stijl, vol. 5, nr. 12 (december 1922): s. 179.
Personlig information
Navn Piet Mondrian
Fødselsnavn Pieter Cornelis Mondriaan
Fødselsdato 7. marts 1872
Fødested Amersfoort, Nederlandene
Dødsdato 1. februar 1944 (71 år)
Dødssted Manhattan, New York, USA
Hvilested Cypress Hills CemeteryRediger på Wikidata
Statsborger Holland
Uddannelse og virke
Felt Malerkunst
Uddannelse Rijksakademie van beeldende kunsten
Periode Modernismen
Eksterne henvisninger
Piet Mondrians hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Piet Mondrian (7. marts 18721. februar 1944) var en hollandsk maler, også kendt under sit egentlige navn: Pieter Cornelis Mondriaan.

Mondrian var én af foregangsmændene i udviklingen af abstraktionen i maleriet og han var et betydningsfuldt medlem af kunstbevægelsen De Stijl. Han kaldte stilen sin "neoplasticisme", en stil han mente var baseret på harmoni mellem de rette linjer og de rene former som ligger under den synlige verden. Han kaldte værkerne for kompositioner – de bestod af rektangulære former af rødt, gult, blåt, hvidt eller sort, adskilt af hverandre af tynde, sorte linjer. Han var påvirket af Kubismen.

I 1912 flyttede Mondriaan til Paris. Han ændrede sit efternavn ved at fjerne et "a" – for at markere at han havde forladt Holland, idet han ikke følte at dette lands kunstnermiljø var på niveau med hvad det burde være.

Efter hans ankomst til den franske hovedstad kunne man tydeligt se påvirkningen fra kubismen samt fra Picasso og Braque. Hans malerier bliver i denne periode oftere og oftere domineret af geometriske former og den perspektivforståelse man ofte finder i kubistiske malerier. Selvom Mondrian tydeligvis var påvirket af kubismen, står det klart, at han ikke så denne kunstretning som sit endelige mål.

Da 1. verdenskrig brød ud i 1914, besøgte han sit hjemland. På grund af krigen var han nødsaget til at forblive i Holland og mødte her kunstnerne Theo van Doesburg og Bart van der Leck. Sidstnævnte brugte kun primærfarver i sine værker, hvilket satte sit præg på Mondrians virke. Dette medførte, at han startede De Stijl bevægelsen sammen med van Doesburg.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Maler Stub
Denne malerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi