Pige med perleørering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johannes Vermeer - Girl with a Pearl Earring (1660s) after restoration (802 × 923).jpg
Pige med perleørering
Johannes Vermeer c.1665
Oliemaleri
44,5 × 39 cm
Mauritshuis, Haag

Pige med perleørering er et oliemaleri fra ca.1665 af den hollandske maler Johannes Vermeer. Maleriet er udstillet på Mauritshuis i Haag. Det er kaldt "Nordens Mona Lisa".

Motiv[redigér | redigér wikikode]

Pige med perleørering forestiller en ung europæisk pige med et ultramarint og hvidt tørklæde, eller en turban med et lysende gult stykke stof. Det falder ned langs hendes ryg. Hun er iført en brun-gul jakke med hvid krave (eller et stykke tøj under jakken, der stikker op, og står i stærk kontrast til jakken og billedets mørke baggrund). Kraven spejles i en lille perleørering, der lyser op i billedets centrum. Perlen er malet med få strøg – som et funklende centrum i billedet. Pigen står med siden til med drejet hoved og hun kigger over skulderen på beskueren. Munden er en anelse åben, som for at antyde tale. Øreringens omgivelser er mørke, hvorved øreringen lyser mere op.

Dele af motivet er sandsynligvis inspireret af tidens interesse for eksotisk orientalsk kultur (som tulipaner og turbaner), som var opstået på baggrund af krige med det Osmanniske Rige. En nederlandsk pige fra 1600-tallet ville næppe have gået med turban. De fleste mener, at portrættet snarere er inspireret af andre malerier, end af noget Vermeer selv havde set i virkeligheden. Specielt er Michiel Sweerts Dreng med turban og bouquet blevet nævnt. Sweerts maleri er ti år tidligere end Vermeers og bruger nogle af de samme farvekombinationer. Pige med perleørering har en mørk, men ikke sort baggrund. Det fremhæver konturerne i pigens ansigt og fornemmelsen af tredimensionalitet – en effekt Leonardo da Vinci havde bemærket og beskrevet i århundredet før. De to dominerende farver i billedet, ultramarin og citrongul, brugte Vermeer i flere malerier og formåede at skabe harmoni med. Ultramarin producerede Vermeer med pulveriseret Lapis lazuli, en exceptionel kostbar farve, som hans samtidige sjældent benyttede, og som giver farven et specielt brillant lys.

I almindelighed vides meget lidt om Vermeer og hans arbejde. Dette maleri er signeret "IVMeer" (I van Meer (4 Vermeer)– i øverste højre hjørne – ikke synligt i reproduktioner), men er ikke dateret. Det er uklart, om maleriet er et bestillingsarbejde. Det er en tronie, ikke et konventionelt portræt.[1] Et

Efter den senest restaurering af maleriet i 1994 er de subtile farvevalg og pigens blik mod beskueren blevet stærkt forbedret.[2] Ved den lejlighed fremkom det også at et lysglimt på perlen ikke var i billedets original, men at der derimod var en lille lysafspejling på pigens underlæbe, som ellers var forsvundet.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Da maleriet havde været forsvundet i over 200 år, fandt kunstsamler Arnoldus Andries des Tombe Pige med perleørering på en kunstauktion i Haag i 1881 . Billedet var stærkt medtaget og tilskrevet en ukendt maler. Tombe købte billedet for to gylden og tredive cent. Han døde i 1902 uden arvinger og havde testamentet maleriet og tolv andre til Mauritshuis.

I 1999 udkom den engelsk/amerikanske forfatterinde Tracy Chevaliers bog Pige med perleørering – en fortælling om Vermeer, modellen og billedet. Bogen blev filmatiseret i 2003 som Pige med perleørering instrueret af Peter Webber.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ A tronie ‘in the Turkish manner’, Mauritshuis website
  2. ^ Wadum, Jørgen; With contributions by L. Struik van der Loeff and R. Hoppenbrouwers (1994), Vermeer illuminated. Conservation, Restoration and Research., The Hague 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]