Pik Botha

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pik Botha

Pik Botha.jpg

1981
Personlig information
Pseudonym Pik Botha Rediger på Wikidata
Født Roelof Frederik Botha Rediger på Wikidata
27. april 1932 Rediger på Wikidata
Rustenburg Rediger på Wikidata
Død 12. oktober 2018 (86 år) Rediger på Wikidata
Pretoria Rediger på Wikidata
Politisk parti National Party, African National Congress Rediger på Wikidata
Børn Piet Botha,
Lien Botha Rediger på Wikidata
Familie Thomas Frederik Dreyer (oldeforælder på mødrene side) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Pretoria Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, advokat, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Roelof Frederik "Pik" Botha (født 27. april 1932 i Rustenburg (nu Swaartruggens), Transvaal, død 12. oktober 2018 i Pretoria) var en sydafrikansk politiker. De sidste af årene med apartheid-regimet var han landets udenrigsminister. Botha blev regnet som liberal, i hvert fald i forhold til flertallet i det styrende National Parti (afrikaans: Nasionale Party).

Efter indførelsen af almen stemmeret blev Botha mineral- og energiminister fra 1994 til 1996. I 1996 trak han sig imidlertid tilbage fra politisk virksomhed, efter at Frederik Willem de Klerk havde trukket sit National Parti ud af den nationale samlingsregering. I år 2000 ansøgte Botha om medlemskab i African National Congress (ANC) og erklærede sin støtte til præsident Thabo Mbeki.

Den korrekte udtale af Bothas fornavn, "Pik", er med kort vokal. Det efter danske forhold noget usædvanlige tilnavn er en forkortelse af 'pikkewyn', der på afrikaans betyder pingvin.

Hans oldefar på mødrene side var Thomas Frederik Dreyer (1815 - 1889), som stammede fra Tyskland men var født i Graaff-Reinet, Kapkolonien, og døde i Rustenburg, Transvaal, og var ældste i Gereformeerde Kerke in Suid-Afrika.

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Pik Botha kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.
SydafrikaStub
Denne artikel om en sydafrikansk politiker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Politiker