Pixel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Et pixel (sammentrækning af engelsk picture + element) er en af de mange prikker, punkter eller ensartet farvede felter, der tilsammen danner en todimensionel matrix, udgør et billede eller alt indholdet som er vist på en skærm. Det kan være billedet på f.eks. en computerskærm eller displayet på et digitalkamera, en mobiltelefon, en GPS-navigator, eller en anden elektronisk enhed, der er udstyret med et digitalt matrix-display. Et pixel er den mindste enhed, der kan indscannes, vises på skærmen/displayet eller udskrives på en printer.

Forstørrelse af tekst, der viser de enkelte pixels

Jo flere pixels der bruges i et billede, jo tættere på originalbilledet kommer man. Antallet af pixels i et billede kaldes opløsningen. Den kan udtrykkes med et enkelt tal – f.eks. 7 megapixel (mest brugt om digitalkameraers sensorer) – som to tal – f.eks. 1280×1024 (XVGA-opløsning) (mest brugt om computerskærme) – eller (almindeligvis brugt om billedopløsning for billeder på papir) et tal, f.eks. 300 ppi (antal pixel per tomme i højden og i bredden).

Måleenheden ppi (pixels per inch) der anvendes i forbindelse med computerskærme, sensorer mv., bruges ofte (fejlagtigt) i flæng med med dpi (dots per inch), som mest anvendes i forbindelse med beskrivelse af printeres og scanneres ydeevne. En god opløsning, som en moderne printer eller scanner som minimum skal kunne præstere, er 300 dpi i begge retninger. Printerens eller scannerens opløsning kan som netop nævnt udmærket være forskellig i lodret og vandret retning, f.eks. 5.760 pixels vandret og 1.440 pixels lodret for en givet moderne printer af god kvalitet.

Kravene til opløsning varierer meget efter formålet. De største krav for en printer stilles, hvis printeren skal kunne udskrive farvebilleder i fotokvalitet. De største krav for en scanner stilles, hvis billedet, der skal indscannes foreligger som dias eller farvenegativer. Der findes på markedet scannere, der specielt er beregnet til indscanning fra dias eller farvenegativer, ligesom der også findes printere, der er specielt beregnet til udskrivning af billeder i fotokvalitet.