Playboy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Playboys grundlægger Hugh Hefner ved sin 80 års-fødselsdag i München i 2006, flankeret af Kendra Wilkinson og Bridget Marquardt.

Playboy er et amerikansk mandeblad, der indeholder journalistiske artikler, skønlitteratur, erotik og softcore porno. Det udkommer i ca. 3 mio. eksemplarer (2005) i omkring 40 lande; derudover udgives 17 nationale udgaver.

Playboy blev grundlagt i Chicago i 1953 af Hugh Hefner. Magasinet bliver udgivet månedligt og er foruden fotografierne af nøgne kvinder, de såkaldte Playmates, blevet kendt for interviews med kendte personer og talrige prisbelønnede artikler. Bladet har desuden ofte bragt korte noveller af kendte forfattere, bl.a. har et par af Ian Flemings James Bond-romaner (bl.a. The Man with the Golden Gun) været trykt i bladet som føljeton over nogle måneder. Politiksk er magasinet kendt for at udtrykke liberale holdninger til de fleste emner.

Bladet havde sin storhedstid fra sidst i 1950'erne til først i 1970'erne. I denne periode var konkurrencen mindre, ligesom den almene seksualmoral var mere restriktiv. Playboy havde held med at kombinere et indhold af høj journalistisk kvalitet med hvad der i dag opfattes som smagfuld erotik og endda sælge bladet i et stort oplag. Siden 1970'erne har oplaget været faldende, men har dog siden Hefners datter, Christie Hefner, tiltrådte som redaktør i 1982 holdt sig nogenlunde stabilt.

Udgivervirksomheden er siden grundlæggelsen vokset betragteligt, således at Playboy Enterprises, Inc. i dag har aktiviteter indenfor alle typer af medier, bl.a. Playboy TV, der også distribueres i Danmark.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]