Plotin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Plotin, 204-270

Plotin (lat. Plotinus) (204 i Lykopolis i Egypten270 i Minturnae i Campanien) var en græsk filosof, der almindeligvis regnes som grundlæggeren af nyplatonismen.

Han blev uddannet i Alexandria og grundlagde i 200-tallets midte en filosofskole i Rom, som senere fik en vis indflydelse på den kejserlige administration i striden mellem hedenskab og kristendom, idet nyplatonismen var forkæmper for hedenskabets interesser. Først i en høj alder skrev Plotin sine tanker ned; indtil da havde han holdt sig til antikkens mundtlige tradition. Plotins elev Porfyr samlede og systematiserede Plotins skrifter Enneaderne.1)
Han blev elev hos Ammonios Sakkas, og for at lære orientalsk filosofi tog han med østpå, da romerne gik i krig mod Persien. Han var en af senantikkens sidste store ikke-kristne filosoffer.

Filosofi[redigér | redigér wikikode]

Mens ideverdenen og sanseverdenen ifølge Platon udgør to adskilte områder, regner Plotin med et hierarki af virkeligheder, som strækker sig fra den højeste guddom, kaldet Det Ene, via verdensfornuften og verdenssjælen ned til den materielle og uformede verden. Materien er på ingen måde ond – Plotin gik stærkt imod gnostikerne på dette punkt – men den er bare en afspejling af det fuldkomne. Mennesket søger derfor fra den jordiske tilværelse til sit himmelske ophav, et ophav som det kan få en oplevelse af i ekstasen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Niels Henningsen (overs.), Plotin, Det ene : udvalgte enneader, Det Lille Forlag, 2007. ISBN 87-90030-81-8.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Artikel om Den hellenistiske filosofi af Morten Hansen (Ernst Blochs Leipzigerforelæsninger) med afsnit om nyplatonismen og Plotin ---
  • 1)Kilde: artiklen herover, dvs fra Ernst Blochs Leipzigerforelæsninger ved Morten Hansen
filosofi Stub
Denne filosofiartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.