Politiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

En politiker er en person, der har et politisk embede eller mandat. I et demokrati er de fleste politikere folkevalgte, men en minister i Danmark behøver ikke at være folkevalgt, da ministrene ansættes af kongen (via statsministeren).

I Danmark betegner ordet politiker egentlig kun folketingsmedlemmer, ministre og EU-parlamentarikere, regionsrådsmedlemmer og byrådsmedlemmer. Der er dog i øjeblikket en tendens til, at ordet også bruges om nogle eller ligefrem alle, der beskæftiger sig med politik som kandidat, medarbejder, aktivist eller med interne tillidshverv i et parti.

Et medlem af Folketinget tjener 532.507 kr. om året plus tillæg. Kommunalpolitikere får et vederlag, der er fastlagt af Indenrigsministeriet. Byrådsmedlemmerne får et fast vederlag på ca. 60.000 kr. årligt. I magistratskommunerne Århus, Odense, Aalborg og Frederiksberg er dette vederlag dog 70.000 kr., og for medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation udgør vederlaget ca. 80.000 kr. Undersøgelser viser, at byrådsmedlemmerne i gennemsnit bruger 15 timer om ugen på at varetage deres hverv.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Mogens Herman Hansen, Hvad er en politiker og hvem er politikere? Et essay om politikerbegrebet i dagens Danmark, Historisk-filosofiske Meddelelser 65. Det Kongelige Dansk Videnskabernes Selskab. Copenhagen. 1992. ISBN 87-7304-237-4.

Se også[redigér | redigér wikikode]

PolitikerStub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi