Det politiske spektrum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Politiske spektrum)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Det politiske spektrum er et forsøg på at beskrive et samlet politisk verdensbillede. I det politik, politiske organisationer m.v. er i konstant udvikling, ændrer det politiske spektrum sig naturligt over tid. et glimrende eksempel er det politiske spektrum i lige efter grundlovens indførelse i 1849: de partiløse politikere samlede sig i fraktionerne højre (traditionalister) og venstre (forandringsvillige), hvilket hurtigt udviklede sig til partierne Højre (i dag De Konservative (K)) og Venstre (V). I dag (2015) ligger V generelt til højre for det gamle Højre (K) - ved Folketingsvalget 2015 ønskede K dog at markere sig længere mod Højre. Både V og K ligger i dag på højrefløjen, hvorfor de siden 1950 flere gange har dannet regering sammen. På samme måde regnedes Dansk Folkeparti - som aflægger af Fremskridtspartiet - for et populistisk højreparti, mens det i dag nærmere er et nationalkonservativt midterparti. I det hele taget afhænger det af øjnene der ser, i det nogle på den yderste venstrefløj ser alle til højre for Enhedslisten eller Socialistisk Folkeparti som fascister, mens nogle højreorienterede regner alle socialister og kommunister for stalinister eller den røde fare.

Fra venstre mod højre i dansk politik[redigér | redigér wikikode]

Ethvert forsøg på at sætte partierne på række vil have en subjektiv karakter, idet det afhænger af hvilke kriterier, der sættes op. Fx er der ligheder mellem liberalisme og anarkisme (ønsket om frihed), selvom det nærmest er modpoler. De autonome og anarkister har meget til fælles, men er alligevel rimeligt forskellige. På samme måde deler den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj ofte totalitarismen, skønt anarkismen befinder sig på den yderste venstrefløj. Endelig er det vidt forskelligt fra land til land, i det -ismerne ikke altid er præcist defineret, og afhænger af kulturelle forhold.

I Danmark ser det ideologisk sådan ud (ufuldstændig liste): Autonomi - Anarkisme - Kommunisme (Stalinisme - Maoisme - marxistisk-leninisme - Trotskisme m.v.) - revolutionær socialisme - reformistisk socialisme - socialdemokratisme - Den tredje vej - radikalisme - socialliberalisme - konservatisme - liberalisme - fascisme (racisme, nazisme m.v.).

Partipolitisk bliver det dermed (ufuldstændig liste): De autonome (sjældent organiseret) - Anarkister (sjældent organiseret) - Arbejderpartiet Kommunisterne - kommunisterne (DKP, KPiD, KP m.fl.) - Enhedslisten - Socialistisk Folkeparti - Alternativet - Socialdemokraterne - Radikale Venstre - Nationalpartiet - Kristendemokraterne - Dansk Folkeparti - Konservative - Venstre - Liberal Alliance - Fremskridtspartiet - Frihedspartiet - Danskernes Parti - Nazisterne


PolitikStub
Denne artikel om politik og ideologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.