Polycarpus Lindqvist

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Johan Christian Polycarpus Lindqvist (født 13. marts 1908, død 22. december 1929 i Kashmir) var en dansker, der i 1929 besluttede sig til at køre jorden rundt på cykel.

Polycarpus var søn af Sven Lindqvist, f. 24. februar 1868, en svensker der emigrerede til København i 1898 fra Hovmantorp, Kronobergs län i Småland. Sven blev gift med svenske Gerda og fik tre sønner, hvoraf den ene var Johan Christian Polycarpus. Familien havde det svært og efter den første adresse, hvor de boede i Baggensensgade 1 hos en af Svens tanter, flyttede den i de første mange år omkring i København, hvor Sven forsøgte at ernære sig som skomager. Den sidste kendte adresse for Polycarpus var Søndergade 8,[1] som nu kaldes Krusågade.

Signeret Polycarpus-billede, 1929

Rejsens baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Polycarpus havde det svært i skolen og havde svært ved at få et arbejde som en ung mand uden uddannelse. I 1922 døde hans mor, og i 1929 blev der særligt svært for ham, og han besluttede sig til, at han måtte gøre noget ekstraordinært for at få et job. Han henvendte sig til de lokale aviser i København og foreslog at rejse jorden rundt for at skrive en artikel om sit eventyr, sikkert inspireret af Kai Thorenfelt, som cyklede jorden rundt 1925-27, og som skrev en bog om sin bedrift Jorden rundt på Cykle (til låns på Aarhus statsbibliotek). Polycarpus solgte et billede af sig selv med cykel, billeder som han signerede for 25 øre per styk for at skaffe mad og penge til turen. Han tog sin cykel og drog som 22-årig afsted med meget lidt penge og en let bagage.

Rejsen til Indien[redigér | rediger kildetekst]

Han blev fulgt undervejs af diverse aviser. Der er et billede i Europeane[2] af ham på cykel i Berlin. Da han nåede til Lahore d. 16 august 1929 blev det rapporteret i "The Singapore free press and Mercantile adviser", en Singapore-avis, der beskrev hans rejse gennem alle de lande, han havde passeret: Tyskland, Tjekkoslovakiet, Østrig, Rumænien, Bulgarien, Tyrkiet, Syrien, Mesopotamien og Persien. Hans plan på det tidspunkt var at besøge Kashmir, hvorfra han ville besøge Calcutta og Burma. Det blev også rapporteret, at han var aviskorrespondent for københavnske aviser. I en ubekræftet avisartikel rapporteres, at han blev anklaget for spionage i Karachi, men senere løsladt. Da han kom til Srinagar, var han imidlertid løbet helt tør for penge og måtte sælge sin cykel for 25 kr. Han fortsatte til fods, men ikke mod Calcutta og Burma; han gik mod nord og ankom til Kargil, hvor han døde af dysenteri. Det må have sneet dér på den årstid. Den britiske garnison betalte for hans begravelse og rejste en mindesten for ham. Senere besøgte prins Peter af Danmark og til Grækenland stedet og ærede Polycarpus med en mindeindskrift.

Polycarpus døde i Kargil i, hvad der i dag er det indisk kontrollerede Kashmir, den 22. december 1929.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Johan Christian Polycarpus Lindqvist , 13-3-1908 , København i Politietsregisterblade.dk
  2. ^ *Europeana Polycarpus med billede fra Berlin "Der Globetrotter Polycarpus Lindqvist bei seiner Ankunft in Berlin. Er macht eine Weltreise auf seinem Fahrrad. 1929."

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]