Polyeder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Regulære polyedre
Tetraeder Hexaeder Oktaeder Dodekaeder Ikosaeder

Et polyeder er en rumlig figur. Ordet kommer af Poly = mange eller flere og eder = side og kan oversættes til flersidet. Et polyeder kan bestå af et vilkårligt antal polygoner, dog mindst fire, som hver især kan have en vilkårlig form. Kravet er blot, at fladerne mødes i fælles kanter, så den rumlige figur har en sammenhængende overflade uden huller. En særlig gruppe af polyedre er de platoniske legemer.

Tetraeder[redigér | redigér wikikode]

Et regulært tetraeder består af fire ligesidede trekanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord tetra, som betyder fire.

Heksaeder[redigér | redigér wikikode]

Et regulært heksaeder, som er det samme som en terning, er et polyeder med 6 sider, som alle er kvadrater. Navnet er dannet ud fra det græske ord hexa, som betyder seks.

Oktaeder[redigér | redigér wikikode]

Et regulært oktaeder består af otte ligesidede trekanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord okta, som betyder otte.

Dodekaeder[redigér | redigér wikikode]

Et regulært dodekaeder består af tolv regulære femkanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord dodeka, som betyder tolv.

Ikosaeder[redigér | redigér wikikode]

Et regulært ikosaeder består af tyve ligesidede trekanter. Navnet er dannet ud fra det græske ord ikosi, som betyder tyve.

Andre eksempler[redigér | redigér wikikode]

I vor omverden findes utallige eksempler på polyedre, som ikke er platoniske polyedre.
En pyramide er et polyeder med ligebenede trekanter som sider og en grundflade, som typisk er kvadratisk. Den er den form, vi tænker på, når vi forestiller os en ægyptisk pyramide.
En diamant er slebet, så hele overfladen udgøres af plane flader (facetter). Den er et eksempel på en genstand med form som et polyeder.
Den Sorte Diamant er en bygning udformet som et polyeder sammensat af firkanter, som ikke er regulære.


NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.