Pontifex maximus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Julius Cæsar var Pontifex maximus

Pontifex maximus er latin og betyder "den største brobygger" og han var en "ypperstepræst". Ordet pontifex kommer af pont- = bro, og suffikset fex af verbet facere = bygge. Kun ypperstepræsten havde ret til at gribe ind i naturens orden ved at bygge bro over Tiberen, der var behersket af en flodgud.

Kongen varetog embedet før den Romerske Republik.

Pontifex maximus var ikke bare en præst og en religiøs myndighed, men også en politisk. Pontifex Maximus var den øverste af de seks ypperstepræster, pontifikalerne i Collegium Pontificum. Andre medlemmer var Rex Sacrorum, "kongen" af de hellige ceremonier, flaminierne og vestalerne valgt af cooptatio. Antallet af ypperstepræster steg til 15 i det 1. århundrede f.Kr. De sad på livstid.


Ypperstpræsterne førte de "offentlige dagbøger", Annales maximi, der beskrev Roms religiøse traditioner, dogmer og andre forhold som senere lovne i Jurisprudence.

Ypperstepræster var før år 300 f.Kr. valgt blandt adelige, men ved lex Ogulnia kunne også plebejere vælges til embedet.

Efter lex Domitia i år 104 f.Kr. blev ypperstepræsterne valgt af comitia tributa; kun 17 af 35 Roms kvarterer (stammer) kunne stemme. Sulla afskaffede loven, men Julius Cæsar genindførte den som Pontifex Maximus. Senere blev kejseren automatisk Pontifex Maximus og valgte ypperstepræsterne. Kejseren blev endda guddommelig og fik instrumentum regni, håndhævet magt.

Paven som Pontifex Maximus[redigér | rediger kildetekst]

Tertullian gav som den første titlen til Pave Callistus 1., og Pave Gregor 1. var den første, der blev indsat formelt. En pontifex var længe en biskop i den tidlige kristendom, og titlen blev i 382 af kejser Gratianus brugt om de kristne biskopper af Rom. Titlen er en af de mange paven fører som den Romersk Katolske Kirkes overhoved og vist den eneste, der går tilbage til hedenskaben.


Ukomplet liste over Pontifices maximi.[redigér | rediger kildetekst]

Embedet var under Kongerne af Rom fra 753 f.Kr. til 712 f.Kr.

...

...

...

...

Med kejser Augustus overgik blev embedet til kejserne fra 12 f.Kr. til 382 e.Kr. Fra 382 e.Kr. har Paverne af Rom besiddet embedet.

Se også[redigér | rediger kildetekst]