Portal:Astronomi/Månedens Artikel/november 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kosmologi er et felt inden for astronomi. Formålet med det er at studere universets storskalastruktur og hvordan universet har udviklet sig gennem tiden. Grundlaget for kosmologi som videnskab er det kopernikanske princip, der siger at jorden ikke indtager en speciel plads i universet. Moderne kosmologi startede i det 20. århundrede med Albert Einsteins generelle relativitetsteori og bedre astronomiske observationer af ekstremt fjerne objekter.

Det 20. århundredes fremskridt gjorde det muligt at undersøge fjernere og fjernere begivenheder og dette førte til dannelsen af Big Bang-modellen som langt den overvejende del af moderne kosmologer støtter. En lille gruppe forskere tror stadig på alternative forklaringer på universets udvikling, men Big Bang-modellen forklarer udførte observationer så godt at denne gruppe bliver mindre og mindre. Kosmologi beskæftiger sig groft sagt med de største objekter i universet(galakser, galaksehobe og Superhobe), de tidligste distinkte objekter, der er observeret(kvasarer) og det meget tidlige univers da det var stort set homogent (big bang, inflation og den kosmiske baggrundsstråling).

Kosmologi er usædvanlig inden for fysik fordi den trækker på arbejde fra partikelfysikeres eksperimenter og teorier, fra astrofysikeres observationer, men også på viden inden for generel relativitetsteori og plasmafysik. Kosmologi samler dermed fysikken i de største strukturer i universet med fysikken i de mindste.


Læs hele artiklen