Portal:Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artboard 5 copy 4.svg

rediger

Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Velkommen til portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer. Her kan du finde artikler om alverdens metoder og materialer der indgår i kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorers arbejde. Artiklerne går tæt på den håndværksmæssige del af den kunstneriske proces, og ser for et øjeblik bort fra det færdige produkt, værket og de større kunstneriske linjer. Portalen er opbygget efter fagområde, og det er meget velkomment at skrive til og redigere, da Wikipedia som bekendt er et open source medie. Se hvordan du bidrager i bunden af siden.

rediger

Fotografi

Fotografi(græsk: ΦΩΣ, lys og ΓΡΑΦΙΣ, skrivning/tegning, "lystegning") er teknikken at fremstille billeder, oftest ved hjælp af et kamera... Læs hele artiklen

Kamera og udstyr[redigér wikikode]

rediger

Månedens teknik

Husflidsmanden N.C. Rom ved sin drejebænk

Trædrejning er det håndværk at fremstille runde og cylinderformede genstande i træ på en drejebænk, som er en maskine, der drejer arbejdsemnet rundt, mens trædrejeren med et skarpt drejestål bearbejder træet til den ønskede form. En kunstdrejer er en drejer, der udfører finere drejerarbejde.

Trædrejning er den ældste form for drejning kendt gennem årtusinder, men også andre materialer kan i vore dage drejes, først og fremmest metaller, hvilket i største udstrækning sker på automatisk styrede maskiner, CNC-maskiner, i forbindelse med masseproduktion. Visse plastiktyper kan også være emne for drejning.

Trædrejning (og metaldrejning) kan indgå i sløjdundervisningen fra 8. klassetrin på motordreven drejebænk. Ved trædrejning fra 8. klasse langsdrejning med maximal diameter 30 cm og længde 60 cm, ved metaldrejning pinolhøjde 12 cm, max. længde 60 cm, klo afskærmet. Fra 10. klasse er tværsdrejning på trædrejebænk tilladt. (AT-meddelelse nr. 4.01.8 af nov. 1998). (læs mere)

rediger

Træ

Træ (ved) er materialet fra døde træer. Det er et bæredygtigt naturmateriale, som bruges til byggeri, inventar og tømmer, og af mange forskellige fagligheder... Læs hele artiklen
Værktøj og materiel[redigér wikikode]


rediger

Konservering

Konservering har sin oprindelse fra latin conservare, som betyder 'bevare, holde ved lige'.

Konservering har til formål at modvirke nedbrydning af museumsgenstande gennem påvirkning fra omgivelserne. I modsætning til restaurering som er istandsættelse af genstande så de får deres oprindelige udseende igen.

Kunstkonserveringen (tidligere 'Fælleskonserveringen') er de danske kunstmuseers bevarings- og konserveringscenter, (læs mere)

rediger

Månedens materiale

GraphiteUSGOV.jpg

Grafit er et gråsort, blødt, krystallinsk kulstof med metalglans, som krystalliserer i sekskantede tavler med én spalteretning. Findes og brydes i naturen, på bl.a. Sri Lanka og Madagaskar, og kan fremstilles kunstigt ud fra bl.a. retortkul og petroleumskoks ved meget høj temperatur og tryk i elektriske ovne. Det kan bearbejdes som træ og er meget kemikaliebestandigt. Dets hårdhed (på Mohs' skala) er mellem 1 og 2, og det har en massefylde af 2200 kg/m3.

Ordet stammer fra tysk Graphit for "sort bly", skabt i 1789 af mineralogen Abraham Gottlob Werner fra græsk graphein (skrive) for dets anvendelse til blyanter. (læs mere)

rediger

Sådan kan du bidrage

Portal-K&D Black on White.svg

Du kan bidrage til portalen ved at:

    - tilføje nye, relevante artikler
    - forbedre de artikler der findes allerede
    - oprette nye artikler om emner, som endnu er ubeskrevne
    - oversætte en artikel til dansk fra eksempelvis engelsk Wikipedia


Bag portalen ligger en målsætning om at igangsætte og samle gode Wikipedia artikler om metoder, teknikker og materialer der anvendes på kunst og designområdet.


Læs vores start kit *[1] for at komme i gang.

Se også Wikiprojektet Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Portalansvarlige

Projektet er støttet af

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond