Portal:Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artboard 5 copy 4.svg

rediger

Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Velkommen til portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer. Her kan du finde artikler om alverdens metoder og materialer der indgår i kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorers arbejde. Artiklerne går tæt på den håndværksmæssige del af den kunstneriske proces, og ser for et øjeblik bort fra det færdige produkt, værket og de større kunstneriske linjer. Portalen er opbygget efter fagområde, og det er meget velkomment at skrive til og redigere, da Wikipedia som bekendt er et open source medie. Se hvordan du bidrager i bunden af siden.

rediger

Fotografi

Fotografi(græsk: ΦΩΣ, lys og ΓΡΑΦΙΣ, skrivning/tegning, "lystegning") er teknikken at fremstille billeder, oftest ved hjælp af et kamera... Læs hele artiklen

Kamera og udstyr[redigér wikikode]

rediger

Månedens teknik

Herakles og Geryon på en attisk sortfigurs-amfora ca. 540 f.Kr., fra Münchens Statslige Antikvitetssamling.

Sortfigurs-keramik (græsk: μελανόμορφα, tr. melanomorpha) var en græsk teknik og stil indenfor antikkens græske keramik. Stilen er karakteriseret ved at figurerne på vasen er sorte og baggrunden rødlig (lerets farve), deraf navnet sortfigursvaser. Detaljerne på vaserne, såsom munde, øjne, tøjfolder mm., er indridsede, og der er anvendt forskellige dækfarver – for det meste hvid og rød.

Teknikken opstod omkring 700 f.Kr. i byen Korinth, og den fortsatte med at være hyppigt anvendt til omkring begyndelsen af 500-tallet f.Kr. hvor rødfigurs-stilen tog over. Derefter blev der fremstillet mindre mængder af sortfigurskeramik. Produktionen fortsatte dog frem til det 2. årh. f.Kr.

De store centre for produktionen var først byen Korinth på Peloponnes nordkyst, og derefter Athen. Men sortfigursvaserne blev også fremstillet i f.eks. Lakonien, Boiotien, det østlige Grækenland og Italien. Og de græske sortfigursvaser var eksempelvis meget populære på det etruskiske marked. Arkæologer har gennem tiderne fundet mange græske vaser i Etrurien – særligt i grave. (læs mere)

rediger

Træ

Træ (ved) er materialet fra døde træer. Det er et bæredygtigt naturmateriale, som bruges til byggeri, inventar og tømmer, og af mange forskellige fagligheder... Læs hele artiklen
Værktøj og materiel[redigér wikikode]


rediger

Konservering

Konservering har sin oprindelse fra latin conservare, som betyder 'bevare, holde ved lige'.

Konservering har til formål at modvirke nedbrydning af museumsgenstande gennem påvirkning fra omgivelserne. I modsætning til restaurering som er istandsættelse af genstande så de får deres oprindelige udseende igen.

Kunstkonserveringen (tidligere 'Fælleskonserveringen') er de danske kunstmuseers bevarings- og konserveringscenter, (læs mere)

rediger

Månedens materiale

MDF i pladeform

MDF (fra tysk Mittel-Dichte Faserplatte) er et træprodukt fremstillet af løvtræ eller nåletræ, som findeles til træfibre og opblandes med voks og lim. Senere presses massen under høj temperatur og tryk for at forme plader og paneler. Det er et byggemateriale, der bruges på samme måde som krydsfiner og spånplade.

Det, der gør MDF unikt i forhold til andre pladematerialer så som krydsfiner eller spånplade, er, at materialets overflade er ekstremt fint på grund af fremstillingsmåden. (læs mere)

rediger

Sådan kan du bidrage

Portal-K&D Black on White.svg

Du kan bidrage til portalen ved at:

    - tilføje nye, relevante artikler
    - forbedre de artikler der findes allerede
    - oprette nye artikler om emner, som endnu er ubeskrevne
    - oversætte en artikel til dansk fra eksempelvis engelsk Wikipedia


Bag portalen ligger en målsætning om at igangsætte og samle gode Wikipedia artikler om metoder, teknikker og materialer der anvendes på kunst og designområdet.


Læs vores start kit *[1] for at komme i gang.

Se også Wikiprojektet Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Portalansvarlige

Projektet er støttet af

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond