Portal:Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artboard 5 copy 4.svg

rediger

Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Velkommen til portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer. Her kan du finde artikler om alverdens metoder og materialer der indgår i kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorers arbejde. Artiklerne går tæt på den håndværksmæssige del af den kunstneriske proces, og ser for et øjeblik bort fra det færdige produkt, værket og de større kunstneriske linjer. Portalen er opbygget efter fagområde, og det er meget velkomment at skrive til og redigere, da Wikipedia som bekendt er et open source medie. Se hvordan du bidrager i bunden af siden.

rediger

Fotografi

Fotografi(græsk: ΦΩΣ, lys og ΓΡΑΦΙΣ, skrivning/tegning, "lystegning") er teknikken at fremstille billeder, oftest ved hjælp af et kamera... Læs hele artiklen

Kamera og udstyr[redigér wikikode]

rediger

Månedens teknik

Ulv udført som intarsia-mosaik.

Intarsia er betegnelsen på udsmykning lavet som en mosaik, oftest af små stykker af forskelligfarvet træ indlagt i en overflade, så der dannes mønstre eller billeder på vægpaneler og møbler. Intarsia var især populært under renæssancen. Ud over træ kan der også anvendes marmor, metaller, elfenben, tak, perlemor og andre materialer.

I sin simpleste form laves intarsia med en dekupørsav, og følgende fremgangsmåde kan bruges allerede i skolens sløjdundervisning: Læg to tynde finérstykker af forskellig farve oven på hinanden og udsav en figur gennem begge lag. Figuren af den ene farve finér limes sammen med baggrunden af den anden farve finér på en overflade, fx et æskelåg. Tilbage bliver det omvendte billede, som kan bruges til endnu en æske. Der bliver en smule savspor, der skal dækkes, og det gøres med en blanding af lim og savsmuld fra udsavningen. Begynd med meget enkle figurer. (læs mere)

rediger

Træ

Træ (ved) er materialet fra døde træer. Det er et bæredygtigt naturmateriale, som bruges til byggeri, inventar og tømmer, og af mange forskellige fagligheder... Læs hele artiklen
Værktøj og materiel[redigér wikikode]


rediger

Konservering

Konservering har sin oprindelse fra latin conservare, som betyder 'bevare, holde ved lige'.

Konservering har til formål at modvirke nedbrydning af museumsgenstande gennem påvirkning fra omgivelserne. I modsætning til restaurering som er istandsættelse af genstande så de får deres oprindelige udseende igen.

Kunstkonserveringen (tidligere 'Fælleskonserveringen') er de danske kunstmuseers bevarings- og konserveringscenter, (læs mere)

rediger

Månedens materiale

Drage af jade.

Jade er en betegnelse for to forskellige bjergarter: aktinolit og jadeit. Begge er krystalliserede mineraler.

De blev brugt i sten- og bronzealderkulturer og er næsten lige så hårde som kvarts, meget slidstærke og med smukke farver og kan formes. Først i 1863 opdagede den franske mineralog Alexis Damourat, at "jade" er to forskellige materialer.

Jade fik ord for at helbrede smerter ("sting") i siden. Den del af kroppen hedder på spansk ijada, af latin ilia (= lyske, underliv, flanke), beslægtet med latin ileus (= alvorlige koliksmerter). I 1560'erne blev jade på spansk kaldt piedra de ijada (= koliksten, sten mod smerter i siden), forkortet til ijada, som på fransk blev til l'éjade, forvansket til le jade; og i den form kom ordet til Norden. (læs mere)

rediger

Sådan kan du bidrage

Portal-K&D Black on White.svg

Du kan bidrage til portalen ved at:

    - tilføje nye, relevante artikler
    - forbedre de artikler der findes allerede
    - oprette nye artikler om emner, som endnu er ubeskrevne
    - oversætte en artikel til dansk fra eksempelvis engelsk Wikipedia


Bag portalen ligger en målsætning om at igangsætte og samle gode Wikipedia artikler om metoder, teknikker og materialer der anvendes på kunst og designområdet.


Læs vores start kit *[1] for at komme i gang.

Se også Wikiprojektet Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Portalansvarlige

Projektet er støttet af

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond