Portal:Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artboard 5 copy 4.svg

rediger

Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Velkommen til portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer. Her kan du finde artikler om alverdens metoder og materialer der indgår i kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorers arbejde. Artiklerne går tæt på den håndværksmæssige del af den kunstneriske proces, og ser for et øjeblik bort fra det færdige produkt, værket og de større kunstneriske linjer. Portalen er opbygget efter fagområde, og det er meget velkomment at skrive til og redigere, da Wikipedia som bekendt er et open source medie. Se hvordan du bidrager i bunden af siden.

rediger

Fotografi

Fotografi(græsk: ΦΩΣ, lys og ΓΡΑΦΙΣ, skrivning/tegning, "lystegning") er teknikken at fremstille billeder, oftest ved hjælp af et kamera... Læs hele artiklen

Kamera og udstyr[redigér wikikode]

rediger

Månedens teknik

Eksempel på chiaroscuro: "Matthæus' kaldelse" (1599-1600) af Caravaggio.

Chiaroscuro (it. ’lys-mørke’ ; fr. clairobscur ) betegner inden for maleriet anvendelsen af lys og skygge i et maleri, især hvis farverne er stærkt kontrasterende. Caravaggio og Rembrandt er kendt for denne teknik, som var særlig værdsat i 1600-tallet.

I nyere kunst ses teknikken hos Thomas Kluge. (læs mere)

rediger

Træ

Træ (ved) er materialet fra døde træer. Det er et bæredygtigt naturmateriale, som bruges til byggeri, inventar og tømmer, og af mange forskellige fagligheder... Læs hele artiklen
Værktøj og materiel[redigér wikikode]


rediger

Konservering

Konservering har sin oprindelse fra latin conservare, som betyder 'bevare, holde ved lige'.

Konservering har til formål at modvirke nedbrydning af museumsgenstande gennem påvirkning fra omgivelserne. I modsætning til restaurering som er istandsættelse af genstande så de får deres oprindelige udseende igen.

Kunstkonserveringen (tidligere 'Fælleskonserveringen') er de danske kunstmuseers bevarings- og konserveringscenter, (læs mere)

rediger

Månedens materiale

Tarlatan

Tarlatan er et tyndt, stift og stormasket stof, typisk af hvid bomuld, der udover at blive brugt til balkjoler og balletskørter, anvendes til at aftørre trykpladen for overskydende trykfarve indenfor den grafiske teknik dybtryk.

Tarlatanens stivelse bevirker, at trykfarven ikke så let suges op fra linjer og fordybninger under aftørringen. Stoffet er stærkt, fnugger ikke og har med de store masker desuden den fordel, at det kan holde på endog meget store mængder af trykfarve, førend det må kasseres. Før tarlatanen tages i brug til aftørring, krølles og nulres den grundigt, så stivelsen blødgøres, og stoffet bliver modtageligt for trykfarve.

Oprindelse: Frankrig ca. 1720-30. Efter sigende udviklet efter lignende stof importeret fra Indien. (læs mere)

rediger

Sådan kan du bidrage

Portal-K&D Black on White.svg

Du kan bidrage til portalen ved at:

    - tilføje nye, relevante artikler
    - forbedre de artikler der findes allerede
    - oprette nye artikler om emner, som endnu er ubeskrevne
    - oversætte en artikel til dansk fra eksempelvis engelsk Wikipedia


Bag portalen ligger en målsætning om at igangsætte og samle gode Wikipedia artikler om metoder, teknikker og materialer der anvendes på kunst og designområdet.


Læs vores start kit *[1] for at komme i gang.

Se også Wikiprojektet Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Portalansvarlige

Projektet er støttet af

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond