Portal:Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artboard 5 copy 4.svg

rediger

Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Velkommen til portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer. Her kan du finde artikler om alverdens metoder og materialer der indgår i kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorers arbejde. Artiklerne går tæt på den håndværksmæssige del af den kunstneriske proces, og ser for et øjeblik bort fra det færdige produkt, værket og de større kunstneriske linjer. Portalen er opbygget efter fagområde, og det er meget velkomment at skrive til og redigere, da Wikipedia som bekendt er et open source medie. Se hvordan du bidrager i bunden af siden.

rediger

Fotografi

Fotografi(græsk: ΦΩΣ, lys og ΓΡΑΦΙΣ, skrivning/tegning, "lystegning") er teknikken at fremstille billeder, oftest ved hjælp af et kamera... Læs hele artiklen

Kamera og udstyr[redigér wikikode]

rediger

Månedens teknik

Fotogravure af Victor Hugo, 1883

Fotogravure – undertiden også heliogravure – er en fotomekanisk reproduktionsmetode.

Den nu mest anvendte metode til fremstilling af fotogravure skyldes den tjekkiske maler og fotograf Karl Klic (1879). Efter denne metode anbringes en blankpoleret kobberplade i en »støvkasse«, i hvilken fint asfaltpulver er bragt til at hvirvle op. Efter at det fine asfaltstøv har lejret sig på kobberpladen, tages denne ud af kassen og varmes (indbrændes), til asfaltpulveret er smeltet og har dannet ganske fine, på kobberpladen fastsiddende korn. Efter det billede, der skal gengives, fremstilles der et diapositiv, og i kontakt med dette kopieres et stykke kromeret pigmentpapir; dette presses under vand fast på den kornede kobberplade.

Efter tørring lægges pladen i passende varmt vand, hvorved billedet fremkaldes, så det danner et pigmentgelatine-relief på kobberpladen. Denne ætses i en jernkloridopløsning, som straks angriber de blottede steder af kobberpladen og lidt efter lidt arbejder sig igennem pigmentgelatinen og ned i kobberet. Herved fremstilles en trykplade med fordybet præg. Indvalses denne med farve, som dernæst overfladisk aftørres, vil farven på grund af den ved asfaltkornene frembragte ujævne flade kun fastholdes i de ætsede fordybninger, og ved nu at presse pladen mod et stykke kobbertrykpapir får man et fotogravuretryk. (læs mere)

rediger

Træ

Træ (ved) er materialet fra døde træer. Det er et bæredygtigt naturmateriale, som bruges til byggeri, inventar og tømmer, og af mange forskellige fagligheder... Læs hele artiklen
Værktøj og materiel[redigér wikikode]


rediger

Konservering

Konservering har sin oprindelse fra latin conservare, som betyder 'bevare, holde ved lige'.

Konservering har til formål at modvirke nedbrydning af museumsgenstande gennem påvirkning fra omgivelserne. I modsætning til restaurering som er istandsættelse af genstande så de får deres oprindelige udseende igen.

Kunstkonserveringen (tidligere 'Fælleskonserveringen') er de danske kunstmuseers bevarings- og konserveringscenter, (læs mere)

rediger

Månedens materiale

Messing er en legering (også kaldet fattigmandsguld i folkemunde), der fremkommer ved blanding af metallerne kobber og zink, eventuelt med et mindre indhold af andre metaller. Blandingsforholdet mellem kobber og zink kan variere, alt efter hvad messingen skal bruges til, da blandingsforholdet og indholdet af andre metaller har betydning for legeringens egenskaber som f.eks. smeltepunkt, hårdhed og modstandsdygtighed overfor kemiske påvirkninger.

  • Alm. gul messing: 62% Cu, 38% Zn: smeltepunkt ca. 900 °C.
  • Rød messing: 90% Cu, 10% Zn: smeltepunkt 996 °C.

Messing kan ikke hærdes.

Messingsuppe er slang for musik med messinginstrumenter - saxofoner, trompeter, trækbasuner, tubaer mm. (læs mere)

rediger

Sådan kan du bidrage

Portal-K&D Black on White.svg

Du kan bidrage til portalen ved at:

    - tilføje nye, relevante artikler
    - forbedre de artikler der findes allerede
    - oprette nye artikler om emner, som endnu er ubeskrevne
    - oversætte en artikel til dansk fra eksempelvis engelsk Wikipedia


Bag portalen ligger en målsætning om at igangsætte og samle gode Wikipedia artikler om metoder, teknikker og materialer der anvendes på kunst og designområdet.


Læs vores start kit *[1] for at komme i gang.

Se også Wikiprojektet Bagom Kunst og Design - metoder og materialer

Portalansvarlige

Projektet er støttet af

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond