Portal:Færøerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vælkomin - velkommen til...

Portal Færøerne
New smyril 12.33 - salute by Faroe boat.jpg Suðuroy.FaroeIslands .3.jpg Akrar.Suðuroy.1.jpg Beinisvord, westcoast of suduroy, faroe islands.JPG Tórshavn. 2004.1.jpg Kirkjubøur,Streymoy.1.jpg Porkeri Saksun.Streymoy.fo.1.jpg Klaksvík.2010.1.jpg


Øernes flag, "Merkið".

Færøerne (på færøsk Føroyar) betyder fåreøerne. Øerne er en gruppe på 18 øer af vulkansk oprindelse i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Skotland, Island og Norge.

Befolkningen er færinger, og befolkningstallet er knapt 50.000, hvoraf ca. 17.000 bor i hovedstaden Tórshavn. Færingerne taler det vestnordiske sprog færøsk, som stammer fra det gamle nordiske sprog, norrønt sprog, og som er det mindste af de germanske sprog. Det er også et af tre mindste sprog i Europa. Dansk er desuden officielt sprog men bruges ikke af færingerne som dagligt talesprog.

Øerne er en delvis selvstyrende del af Rigsfællesskabet ifølge Lov om Færøernes Hjemmestyre fra 1948 og udøver det parlamentariske selvstyre i et af verdens ældste parlamenter, Lagtinget. Øerne vælger to repræsentanter til det danske Folketing, og de har valgt at stå uden for EU. Administrativt er øerne opdelt i 6 sysler og 34 kommuner. Se Færøernes Hjemmestyre

MERE OM ØERNE

400

Tróndur Sverri Patursson (1. marts 1944 i Kirkjubøur) regnes blandt de største levende kunstnere på Færøerne, men han er også kendt som eventyrer, der sejlede på alle verdens have.

Efter et par vintres privat undervisning hos Ingálvur av Reyni videreuddannede han sig 1965-1966 i København. Senere gik han på Norges Kunsthåndværkerskole (1966-1967), var en tid i lære hos billedhuggeren Ståle Kyllingestad, og blev derefter optaget på Kunstakademiet i Oslo, hvor han gik i tre år. Han holdt sin første separatudstilling på kunstmuseet i Tórshavn, i 1973.

Tróndur er en særdeles eksperimenterende kunstner, der har udtrykt sig på flere felter. Han arbejder med skulpturer og relieffer i jern, kobber og andre metaller. Drivtømmer, forkullet træ, hvalknogler, sten og andre af naturens egne materialer anvendes i monumentale skulpturer, hvor der lægges vægt på stoflighed, struktur og dekorativ kvalitet.

Læs hele artiklen
Faroe map with villages, streets, straits, firths and major moutains.png


Vidste du at...
Færøernes nationalblomst Sólja

--Erik Christensen

--uackor 23. sep 2007, 22:05 (CEST)
Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Portal Se også andre portaler.

Ryd cachen for denne side (purge).