Portal:Film/Udvalgt film/marts, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Menneskejagt er en amerikansk thriller fra 1959 instrueret af Alfred Hitchcock. Det er en af hans mest kendte og populære film, der har store stjerner som Cary Grant, Eva Marie Saint og James Mason i hovedrollerne.

Filmen blev til i et kreativt samarbejde mellem Hitchcock og manuskriptforfatteren Ernest Lehman, som Hitchcocks faste komponist, Bernard Herrmann, havde introduceret ham for. Lehman ville gerne skrive manuskriptet til filmen over alle Hitchcockfilm, og Hitchcock nævnte så, at han gerne ville lave en forfølgelse på Mount Rushmore. Andre ideer fulgte, og de to blev enige om et overordnet forløb, herunder ideen med den ikke-eksisterende agent.

Filmen fik en god modtagelse ved premieren, og den blev normeret til tre Oscars, dog ikke blandt de mest betydningsfulde. Senere er den blevet mere og mere populær, og den er af det amerikanske filminstitut blevet udvalgt som nr. 40 blandt de bedste film og nr. 4 blandt de bedste thrillere gennem 100 år. Ligeledes ligger filmen konstant i top 25 hos filmdatabasen imdb.com.