Portal:Håndbold/Månedens artikel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2022[rediger kildetekst]

Oktober[rediger kildetekst]

EHF Champions League er håndboldens udgave af Champions League, hvilket vil sige en europæisk turnering for nationale mesterhold i håndbold samt de bedste af de øvrige klubhold.

Turneringen blev første gang afviklet i sæsonen 1956-57 under navnet Mesterholdenes Europa Cup, hvor udvalgte mandlige byhold (og altså ikke deciderede klubhold) deltog. Siden den anden udgave i 1958-59 har kun klubhold deltaget. Den første turnering for kvinder blev afviklet i sæsonen 1960-61, og kvindernes turnering er siden da afviklet hver år uden afbrydelser. Mændenes turnering holdt pause i sæsonerne 1957-58, 1960-61 og 1963-64 på grund af afholdelse af VM, og i 1968-69 blev turneringen aflyst på grund af Warszawapagtens invasion af Tjekkoslovakiet. Siden 1969-70 er mændenes turnering dog også afholdt hvert år.

Til og med sæsonen 1992-93 blev turneringen afviklet som en ren cupturnering, hvor opgørene blev afgjort over to kampe, hvor holdene mødte ude og hjemme, og hvor kun de nationale mesterhold kunne deltage. I 1993 overtog det nydannede European Handball Federation ansvaret for afviklingen af turneringen, som blev relanceret under navnet EHF Champions League. Formatet blev ændret til også at inkludere et gruppespil ligesom i fodboldens Champions League, og deltagerfeltet blev efterhånden udvidet til også at omfatte de næstbedste hold fra de stærkeste ligaer. Ligaerne rangeres efter de seneste tre sæsoners europæiske resultater på EHF's koefficientrangliste. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


November[rediger kildetekst]

Europamesterskabet i håndbold for kvinder er et mesterskab for europæiske kvindehåndboldlandshold. Turneringen arrangeres af European Handball Federation og er blevet afholdt hvert andet år siden 1994.

Norge har vundet i alt seks EM-titler, i 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 og 2014. Danmark har vundet tre EM-titler, i 1994, 1996 og 2002, mens Ungarn og Montenegro har vundet en enkelt EM-titel hver. Nemlig i henholdsvis 2000 og 2012.

Fire hold har deltaget i alle slutrunderne indtil nu: Danmark, Norge, Tyskland og Ungarn. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


December[rediger kildetekst]

thmb
thmb

København Håndbold er en dansk kvindehåndboldklub, der blev blev grundlagt 28. februar 2013. Holdet overtog FIFs licens, og spiller i den række, FIF kvalificerede sig til i løbet af foråret 2013, nemlig Damehåndboldligaen.

Klubben vandt for første gang det danske mesterskab Damehåndboldligaen i sæsonen 2017/18, efter først at blive grundspilsvinder og senere vinde de afgørende DM-finaler over Odense Håndbold. Året for inden havde holdet også spillet sig i deres første DM-finale, efter overraskende resultater i slutspillet mod favoritterne fra FC Midtjylland Håndbold. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


2023[rediger kildetekst]

Januar[rediger kildetekst]

Győri Audi ETO KC er en håndboldklub fra Győr i Ungarn, som især er kendt for sit kvindehold, som er et af Europas bedste klubhold. Klubben har vundet EHF Champions League fire gange i henholdsvis 2013, 2014, 2017, 2018 og 2019, nåede finalen i EHF Cup'en for kvinder i 1999, 2002, 2004 og 2005 samt finalen i Cup Winners' Cup i 2006. De har også vundet det ungarske mesterskab hele 15 gange, samt pokalturneringen (Magyar Kupa) 14 gange. Klubbens nuværende cheftræner er spanske Ambros Martín og assistent franske Raphaëlle Tervel.

Klubben regnes for at være, på kvindesiden, en af Europas mest prestigefyldte og anerkendte klubber.

På herresiden har klubben vundet IHF Cup i 1986. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Februar[rediger kildetekst]

SG Flensburg-Handewitt er en håndboldklub i Flensborg og Hanved, som spiller i den tyske Bundesliga. Klubben blev stiftet i 1990.

Klubben har i gennem tiden haft en del danske spillere såsom: Thomas Mogensen, Lasse Svan Hansen, Anders Zachariassen, Henrik Toft Hansen, Rasmus Lauge Schmidt, Lars Christiansen. Jan E. Jørgensen var den første dansker i klubben. På grund af de mange danske og nordiske spillere blev klubben også kaldt Danskerklubben. Klubbens træner siden juli 2017 er Maik Machulla. Flensburg-Handewitt har hjemmebane i Flens-Arenaen (tidligere Campushalle) i Flensborg. Klubben er opkaldt efter Flensborg og Hanved (på tysk Handewitt). (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Marts[rediger kildetekst]

Nederlandenes håndboldlandshold er det Nederlandske landshold i håndbold for kvinder som også deltager i internationale håndboldkonkurrencer. De reguleres af Nederlands Handbal Verbond.

Det hollandske kvindelandshold var før 2010'erne ikke blandt verdens bedste landshold og var flere lejligheder ikke kvalificeret til diverse VM- og EM-slutrunder.

Selvom det hollandske forbund førhen havde afholdt VM i håndbold to gange før i 1971 og 1986, havde det altså ikke påvirket landsholdets resultater. Trods flere udenlandske landstrænere op igennem den anden halvdel af 1990-tallet, formåede de ikke at klare sig blandt de bedste.(Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


April[rediger kildetekst]

Nikolaj Bredahl Jacobsen er en tidligere dansk håndboldspiller og nuværende landstræner. Jacobsen spillede i sin aktive karriere en årrække for GOG Gudme i Håndboldligaen, inden han fra 1998 til 2004 var en del af det tyske storhold THW Kiel.

Jacobsen overtog positionen som dansk herrelandstræner i marts 2017, eftersom Gudmundur Gudmundsson stoppede før hans kontrakt udløb sommeren samme år.(Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Maj[rediger kildetekst]

Clubul Sportiv Muncipal București er en rumænsk kvindehåndboldklub fra Bukarest, Rumænien, med både herrer og kvindehold. Klubben blev etableret i 2007 og ledes af præsidenten Bognan Vasiliu. Hjemmekampene bliver spillet i Sala Polivalentă, hvor der er plads til 5.300 mennesker. Danskere som Mette Klit, Kim Rasmussen, Jakob Vestergaard og Helle Thomsen, har været trænere i klubben.

CSM București etablerede sig som en stor klub i både rumænsk- og europæisk håndbold i slutningen af 2010'erne og vandt EHF Champions League i sin debutsæson 2015-16 og nåede til Final 4-stævnet, i alt tre gange.(Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Juni[rediger kildetekst]

Katarina Bulatović er en tidligere montenegrinsk håndboldspiller som senest spillede højre back for Győri Audi ETO KC.

Hun regnes for at være en af montenegrinsk kvindehåndbolds største spiller nogensinde, sammen med andre tidligere stjerner som Bojana Popović og Maja Savić.

Hun kom på All Star-holdet ved Sommer-OL 2012, som bedste højre back og blev ligeledes turneringens topscorer med 53 mål, i 8 kampe. Få måneder efter, vandt hun sammen med Montenegro, EM 2012 i Serbien, efter finalesejr over i Norge i 4x forlænget spilletid. Også ved EM-slutrunden, blev det til en udnævnelse på All-Star holdet og endnu en gang topscorer med 56 mål. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion