Portal:Historie/Udvalgt artikel/2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Artikelarkiv for 2017[redigér wikikode]

Januar[redigér wikikode]

Sultanens harem efter bombardementet.

Den engelsk-zanzibariske krig blev udkæmpet mellem England og Zanzibar 27. august 1896. Med en varighed på kun 38 minutter har den rekorden som den korteste krig, der er dokumenteret i historien.

På trods af sultanens sidste øjebliks forsøg på at forhandle om fred via den amerikanske repræsentation på øen, åbnede de britiske krigsskibe ild mod paladset om morgenen 27. august, efter at det britiske ultimatum var udløbet klokken 9. Med paladset styrtende sammen omkring sig og stigende tabstal trak han sig hastigt tilbage til det tyske konsulat, hvor han fik tildelt asyl og herefter levede i Dar es Salaam, indtil han i 1916 blev pågrebet af briterne og landsforvist. Han fik senere opholdstilladelse i Mombasa, hvor han døde i 1925. Beskydningen stoppede efter 45 minutter, efter at Glasgow var sænket, og sammenstødet er siden blevet betegnet som historiens korteste krig. Målt på dræbte per sekund var denne krig næsten tre gange så blodig som anden verdenskrig.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Februar[redigér wikikode]

Afrikanske riger mellem 500 f.v.t. og år 1500.

Afrikas historie begynder med kontinentets forhistorie og fremkomsten af de tidligste mennesker, homo sapiens, i østlige Afrika, fortsætter ind i nutiden med en opsplitning i en mangfoldighed af politisk udviklede stater. En del tidlige beviser på landbrug i Afrika er dateret til 16.000 f.Kr., og metalarbejder fra omkring 4.000 f.Kr. Den dokumenterede historie af tidlig civilisation opstod i oldtidens Egypten og senere i Nubien, området Maghreb i nordvestlige Afrika, og Afrikas horn i østlige Afrika. I løbet af middelalderen spredte islam sig fra Arabien gennem regionen, krydsede Maghreb og Sahel. Et markant center for muslimsk kultur var Timbuktu. En del betydelige førkoloniale stater og samfund i Afrika var blandt andet Nokkulturen, Maliriget, Ashantiriget, kongedømmet Mapungubwe, kongeriget Sine, kongeriget Saloum, Baolriget, kongeriget Zimbabwe, Kongoriget, oldtidens Karthago, Numidien, Mauretanien, kongeriget Aksum, Ajuuraan-staten og Adal-sultanatet.

Fra slutningen af 1400-tallet blev Afrika en kilde for slavehandel, og de fremmeste aktører var europæere og arabere. Slaver blev taget med vold eller købt fra lokale herskere i vestlige, centrale og sydøstlige Afrika. De europæiske slaver sendtes oversøisk i den atlantiske slavehandel, mens slaver taget af muslimer blev ført nord- og østover. Europæisk kolonisering af Afrika udviklede sig hurtigt under kapløbet om Afrika i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Som følge af kampene for uafhængighed i mange dele af kontinentet, kombineret med et svækket Europa efter 2. verdenskrig, tog afkolonialiseringen fart. En del områder førte det til diktaturer, for andre dele førte det til borgerkrige og stridigheder.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Marts[redigér wikikode]

Præsident Harry S. Truman.

Harry S. Truman, (8. maj 188426. december 1972) var USA's 33. præsident (19451953). Som vicepræsident efterfulgte han Franklin D. Roosevelt, som døde mindre end tre måneder efter, at han var begyndt på sin fjerde embedsperiode.

Under 1. Verdenskrig var Truman artilleriofficer i Frankrig. Efter krigen blev han en del af Tom Pendergasts partiorganisation, og blev valgt til amtskommissær i Missouri, og senere blev han Senator. Efter at han var blevet kendt i USA som leder af Truman komiteen, erstattede han Henry A. Wallace som Roosevelts vicepræsidentkandidat i 1944.

Truman stod overfor den ene udfordring efter den anden i indenrigspolitikken. Den vanskelige omstilling af den amerikanske økonomi tilbage til fredsforhold var kendetegnet ved alvorlig knaphed, adskillige strejker og vedtagelse af Taft-Hartley loven på trods af hans veto. Han trodsede alle forudsigelser og blev genvalgt ved det amerikanske præsidentvalg 1948, bl.a. ved hjælp af sin berømte valgturné rundt i de amerikanske stater. Efter hans genvalg kunne han kun få vedtaget et enkelt af forslagene i hans Fair Deal program. Han benyttede præsident-ordrer til at begynde afskaffelse af race-adskillelsen i militæret og til at indføre et kontrolsystem, som fjernede tusindvis af kommunistsympatisører fra offentlige embeder, selv om han var kraftig modstander af at indføre en loyalitets-ed for regeringsansatte, en holdning der førte til beskyldninger om, at hans regering var svag overfor kommunismen. Trumans præsidenttid var også begivenhedsrig på det udenrigspolitiske område med afslutningen på 2. Verdenskrig, hans beslutning om at bruge atombomber mod Japan, etableringen af Forenede Nationer, Marshallplanen til genopbygningen af Europa, Trumandoktrinen til at inddæmme kommunismen, begyndelsen på Den kolde krig, grundlæggelsen af NATO og Koreakrigen.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


April[redigér wikikode]

Vragdele fra Flight 77 ved Pentagon.

American Airlines' flynummer 77 (engelsk: American Airlines Flight 77) var det tredje fly, der blev kapret under terrorangrebet den 11. september 2001. Det ramte Pentagon i Arlington i delstaten Virginia tæt på USA's hovedstad Washington D.C. Flyet skulle fra Washington Dulles International Airport til Los Angeles International Airport, men blev under flyvningen kapret af fem islamiske terrorister. Flykaprerne stormede cockpittet og tvang passagererne til bagenden af flyet. Flykapreren Hani Hanjour, som var trænet som pilot, overtog kontrollen med flyet.

Flyet styrtede ned i Pentagon klokken 09:37 (lokal tid). Alle 64 mennesker om bord på flyet inklusiv 125 i bygningen blev dræbt, herunder flykaprerne. Snesevis af mennesker var vidne til styrtet og forskellige nyhedskilder begyndte en indberetning om hændelsen inden for få minutter. Flyet ødelagde et stort område af Pentagon, og der opstod en stor brand i bygningen. En del af Pentagon kollapsede og brandfolk brugte mange dage på at få slukket branden. Den ødelagte del af Pentagon blev ombygget i 2002.

Der blev i 2008 åbnet en park, Pentagon Memorial, hvor de 184 ofre har fået opsat bænke med navn på, sorteret efter fødselsår, der strækker sig fra 1930 (71 år) til 1998 (3 år). Flight 77s flyrute skærer direkte gennem parken.

Sikkerhedskontrollen for indenrigsfly var meget slap og fly fra USA's østkyst til vestkysten var fuldt optankede. Dette gjorde American 77 velegnet til terrorangrebet.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Maj[redigér wikikode]

Tysk artilleri skyder under fremrykningen gennem Grækenland.

Slaget om Grækenland (også kendt som Unternehmen Marita) var et felttog under 2. Verdenskrig, som fandt sted på det græske fastland og i det sydlige Albanien. Slaget blev udkæmpet mellem Grækenland, Storbritannien og Commonwealth of Nations på den ene side og Nazityskland, Italien og Bulgarien på den anden. Sammen med slaget om Kreta og en række træfninger til søs udgør slaget om Grækenland den ægæiske del af Balkanfelttoget under 2. Verdenskrig.

Slaget om Grækenland anses normalt for at være en fortsættelse af den Græsk-italienske krig, som begyndte, da italienske tropper invaderede Grækenland den 28. oktober 1940. I løbet af få uger blev italienerne fordrevet fra græsk område, og græske styrker trængte ind og besatte en stor del af det sydlige Albanien. I marts 1941 slog en stor italiensk modoffensiv fejl, og Tyskland blev tvunget til at komme sin allierede til hjælp. Unternehmen Marita begyndte den 6. april 1941, da tyske tropper invaderede Grækenland via Bulgarien i et forsøg på at sikre sin sydlige flanke. Græske og commonwealthstyrker forsvarede græsk område med stor ihærdighed, men var i stort undertal og ringere bevæbnet, og brød til sidst sammen. Athen faldt den 27. april.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Juni[redigér wikikode]

Valgplakat fra 1947. Knud Kristensen som smeltende snemand.

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) blev stiftet på en konference i Fredericia af tre udbrydergrupper fra Socialdemokratiet den 9. november 1919 under navnet Danmarks Venstresocialistiske Parti. I 1920 skiftede partiet navn til "Danmarks Kommunistiske Parti – sektion af Kommunistisk Internationale", populært bare kaldet "DKP". Partiet var stærkt inspireret af Den Russiske Revolution i 1917, hvor kommunister havde overtaget magten i Rusland.

Flere kendte danskere har været medlem af partiet igennem tiden, bl.a. Villy Fuglsang (modstandsmand), Alfred Jensen (modstandsmand, politiker, minister), Hans Kirk (forfatter), Carl Madsen (landsretssagfører), Martin Andersen Nexø (forfatter), Hans Scherfig (forfatter, kunstner), Carl Scharnberg (forfatter, højskolelærer), Rudolf Broby Johansen (forfatter, kunsthistoriker, filmkritiker), Herluf Bidstrup (tegner), Klaus Haase (forfatter), Ditte Cederstrand (forfatter), Aksel Larsen (stifter af Socialistisk Folkeparti), Eric Danielsen (journalist og forfatter), Tørk Haxthausen (forfatter), Per Schultz (journalist og forfatter), Jens-Peter Bonde (mangeårigt medlem af Europaparlamentet), Preben Møller Hansen (fagforeningsformand), Hanne Reintoft (socialrådgiver, folketingsmedlem og forfatter), Peter Aalbæk Jensen (filmproducer), Mogens Fog (læge, modstandsmand, rektor), Tage Voss (læge), Erik Skinhøj (universitetsrektor, læge), Asger Jorn (maler), Kurt Jacobsen (historiker, professor), Frank Aaen (folketingsmedlem) og Christian Juhl (fagforeningsformand og folketingsmedlem).

DKP fungerer i dag som et selvstændigt parti tilknyttet Enhedslisten med ca. 300 medlemmer.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Juli[redigér wikikode]

Heinrich Schütz som ældre, malet cirka 1660.

Heinrich Schütz (8. oktober 1585 (JK) i Köstritz6. november 1672 i Dresden) var en tysk komponist og organist. Den tyske musiks fader, som han blev kaldt, var sin tids betydeligste tyske tonekunstner. Schütz kom viden om i sit liv med ophold i Kassel, Venedig, København, Hannover, Wolfenbüttel, Gera, Weimar og Zeitz.

Musikalsk placeres Schütz som overgangsfigur mellem den tidlige og den sene barokmusik. Store dele af hans musik var vokal, men desuden skrev han en hel del musik beregnet for særlige begivenheder, således til festlighederne i anledning af den udvalgte prins Christians bryllup med den sachsiske prinsesse Magdalene Sibylle i 1634. Selv var han inspireret af blandt andre Giovanni Gabrieli og Claudio Monteverdi, og han var selv inspiration for den nordtyske orgelskole, der kulminerede med Johann Sebastian Bach.

Ved siden af sin komponistvirksomhed fungerede Schütz som organist og kapelmester.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


August[redigér wikikode]

Den første kamp mellem panserskibe: CSS Virginia (til venstre) mod USS Monitor, i 1862 i Slaget ved Hampton Roads.

Et panserskib ((engelsk): ironclad) var et dampdrevet krigsskib fra anden halvdel af det 19. århundrede, beskyttet af panserplader af jern eller stål.

Panserskibet opstod som svar på træskibenes (linjeskibe og fregatter) sårbarhed over for de eksplosive granater, der blev indført i flåderne fra 1840'erne. Det første panserskib, La Gloire, blev søsat af den franske flåde i 1859, og det fik straks den britiske Royal Navy til at påbegynde bygningen af panserskibe. Efter de første sammenstød mellem panserskibe, der fandt sted under den Amerikanske Borgerkrig, stod det klart, at panserskibet havde erstattet det upansrede linjeskib som det stærkeste krigsskib på havene.

Panserskibe blev bygget til flere roller: Til krigstjeneste i flådernes første geled, til brug nær kysterne som kystpanserskibe og til tjeneste på langfart som krydsere. Den hurtige udvikling i konstruktionen af krigsskibe i slutningen af det 19. århundrede, forvandlede panserskibene fra træ- og jernskibe med sejl, der supplerede dampmaskinen, til stålbyggede slagskibe og krydsere med kanontårne. Denne ændring blev båret frem som følge af udviklingen af kraftigere søartilleri (panserskibene i 1880'erne havde nogle af de kraftigste kanoner, der nogensinde er sendt til søs), dampmaskiner med højere ydelse, og fremskridt i metallurgi, der gjorde det muligt at bruge stål som byggemateriale.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


September[redigér wikikode]

Vikingernes ekspansion i Europa mellem 700- og 1000-tallet.

Vikingetiden er en periode i Europas historie, og særligt i nordeuropæisk og Skandinaviens historie, der strækker sig fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet. Den efterfulgte germansk jernalder. Det var en tid, hvor skandinaviske nordboere udforskede Europa via havene og floderne for at handle, plyndre, kolonisere og erobre. I perioden bosatte nordboerne sig på Grønland og Newfoundland, samt i områder i det moderne Færøerne, Island, Skotland, England, Irland, Holland, Tyskland, Ukraine, Rusland og Tyrkiet. Selv om vikingerne på mange punkter bliver betragtet som brutale plyndringsmænd indikerer mange historiske dokumenter, at deres invasion af andre lande var en gengældelse på de indgreb som kristne missionærer havde gjort, og muligvis de saksiske krige med Karl den Store, eller at de blev motiveret af overbefolkning, ubalanceret handel og mangel på ordentlig landbrugsjord. Kilderne til vikingerne stammer hovedsageligt fra nedskrevne kilder, som er forfattet af deres fjender, og primærkilder som arkæologi samt sekundære kilder som de islandske sagaer.

I perioden bosatte nordboerne sig på Grønland og Newfoundland, samt i områder i det moderne Færøerne, Island, Skotland, England, Irland, Holland, Tyskland, Ukraine, Rusland og Tyrkiet. Særligt i de nære områder, hvor de var mest massivt til stede og bosatte sig, har vikingerne sat et varigt præg på landenes kultur, hvilket kan ses i mange stednavne, afledninger af norrøne ord i moderne sprog og deres kunst.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


Oktober[redigér wikikode]

Wehrmachts ledelse ved rigspartidagen i 1938. Fra venstre: Erhard Milch, Wilhelm Keitel, Walther von Brauchitsch, Erich Raeder og Maximilian von Weichs.

Tysklands oprustning i 1930'erne dækker over den mandskabsmæssige og materielle udvidelse af Tysklands hær, flåde og luftvåben mellem nazisternes magtovertagelse i januar 1933 og 2. verdenskrigs begyndelse 1. september 1939. Oprustningen af Wehrmacht - som grundlagdes i 1935 som overordnet organisation for hær (Heer), flåde (Kriegsmarine) og luftvåben (Luftwaffe) - var en integreret del af den nationalsocialistiske politik og var for Hitler den vigtigste forudsætning for at generobre det Tyske riges stormagtsstatus.

Som resultat af den energisk gennemførte genoprustning, hvis fundament allerede var lagt i Weimar-republikken, opstod der med Wehrmacht en stærk militær magtfaktor på det europæiske fastland, men på grund af en ineffektiv rustningsorganisation og manglen på en samlet oprustningsplan lykkedes det ikke at skabe den nødvendige basis for en oprustning i dybden, som kunne understøtte en længerevarende krig. I direkte sammenhæng med oprustningen opstod fireårs-plan-myndigheden, der ud over at stå for selve oprustningen også havde til opgave at opruste industrien til at kunne understøtte en krigsøkonomi. Af den i Versailles-traktaten fastlagte hær på 100.000 mand blev der i løbet af 7 år skabt en værnemagt på 4,5 mio. mand, som dog på grund af det rasende tempo, hvorunder det var foregået, var ramt af betydelige mangler, hvad angår kvaliteten af materiel og personel.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


November[redigér wikikode]

Velbevaret statshusmandssted i Rønhave.

Statshusmandsbrug var mindre landbrug, der fra 1899 blev oprettet med forskellige former for statslig støtte (i modsætning til de ældre husmandsbrug, som fandtes allerede i landsbyfællesskabets tid, eller var blevet oprettet efter landboreformerne). Man skelner normalt mellem husmandsbrug oprettede efter love fra 1899 og dem oprettede efter love fra 1919, de såkaldte jordrentebrug.

1899-husmandsbrug kaldes de ejendomme, der blev oprettede ved ydelsen af statslån i henhold til lov af 24. marts 1899, senere fornyet 22. april 1904, 30. april 1909, 13. juni 1914 og 22. juni 1917, jævnfør lov af 14. april 1920. Statslånene udgjorde 9/10 af ejendommens låneværdi, det vil sige købesummen for jorden med tillæg af udgifterne til opførelse af de fornødne bygninger og til anskaffelsen af den fornødne besætning og inventar.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion


December[redigér wikikode]

De to tvillingetårne World Trade Center var verdens højeste bygning fra 1972 til 1973.

World Trade Center (WTC) var et kæmpe forretningscenter og bygningskompleks i Lower Manhattan, New York, bestående af syv bygninger. Mest kendte var de to 110-etagers høje tvillingetårne, der blev opført i perioden 1966-73, med en højde på hhv. 415 og 417 meter. Ved opførelsen var tårnene de højeste i verden, indtil de i 1974 blev overgået af det 442 meter høje Sears Tower i Chicago. Komplekset blev ødelagt under de koordinerede terroraktioner på USA den 11. september 2001, da Al-Qaeda-tilknyttede terrorister kaprede de to passagerfly: American Airlines Flight 11 og United Airlines Flight 175, og styrede dem direkte ind i de to tvillingetårne, hvilket fik begge tårne til at kollapse på mindre end to timer.

World Trade Center blev designet af Minoru Yamasaki. Da havnemyndighederne i New York og New Jersey fik godkendelse til byggeprojektet, besluttede de sig for samtidigt at overtage New Yorks metrosystem og ændre navnet fra Hudson & Manhattan Railroad til Port Authority Trans-Hudson (PATH). Opførelsen af World Trade Center begyndte den 5. august 1966. Det nordlige tårn stod færdigt i december 1970 og det sydlige tårn blev færdigbygget i juli 1971. Opførelsen af World Trade Center medførte en stor udgravning af en mængde materiale, som blev anvendt i Battery Park City vest for Lower Manhattan.

    ... læs mere


rediger · historik · diskussion